İlk oyununun üzerinden geçen yedi yıl sonra yeniden Sniper Elite V2 ile keskin nişancı olacağız. Belki de olunabilecek en güzel yerde; ikinci dünya savaşında. Rusya ve Almanya arasındaki bu amansız mücadelede Karl Fairburne ile savaşın tam ortasında kalıyor ve savaşa başlıyoruz. Sniper Elite V2, ilk oyunu olan Sniper Elite’ın yeniden elden geçirilmişi. Tabii artık yeni nesil konsollar gelecek ve son belki de son yıllarını yaşayan Xbox 360 ve Playstation 3 için güzel bir arşiv oyunu olacak Sniper Elite V2.

2. Dünya Savaşı’nın verdiği o umutsuzluk ve yıkımı size çok iyi hissetiren oyunda, genelde tek tabancayız. Yani kendi göbek bağımızı kendimiz kesiyoruz. Keskin nişancılar zaten yalnız askerlerdir.

Nokta atışı yapıp, yüksek öldürücü potansiyel sahip bu askerlerin bir diğer özelliği de sessizce iş bitirebilmeleridir. Oyun çıkmadan yayınlanan tanıtım videolarında bu gizliliği nasıl kullanacağımız hakkında bilgi sahibi olmuştuk.

{pagebreak::iki}

Sniper Elite V2, tamamen gizlilik gerektiren bir oyun değil. Tercihlerinize bağlı olarak ya Cüneyt Arkın gibi 5 – 10 askerin arasına dalabilirsiniz ya da gizliliğe önem verip, nokta atışlarıyla yolunuzu açabilirsiniz. Oyun keskin nişancılık üzerine ve yakın dövüşlerde zorlanmanız olası.

Nişancı tüfeği ile çok ölümcül oluyoruz tamam ancak iş yakın dövüşe gelince aramızda pek de bir güç farkı kalmıyor. Zaten yanlış anlaşılmasın genelde düşmanları uzaktan görecek ve kafanızda bir taktik oluşturmaya başlayacaksınız. En sevdiğim yönü bu oldu oyunun.

Eğilerek arabaların, kaldırımların, binaların arasından geçerken o gizliği ve yakalanma korkusunu yaşıyorsunuz. Tespit edilmeden istediğiniz noktaya ulaşırsanız seviniyorsunuz. Bu arada dürbün ile keskin nişancı tüfeğinden daha yakın görüntüler elde edebiliyor ve düşmanlar ile ilgili bilgiler elde ediyorsunuz. Hakkında bilgi elde ettiğiniz askeri işaretleyerek gözünüzden kaybolmasını engelliyorsunuz. Sonrası belli, nişan alıp tetiğe basmak.

Sniper Elite V2, zaman zaman klasik bir Shooter oyunu gibi ilerliyor maalesef. Bazı oyuncuların sıkılması olası. Genelde yaptığımız şeyler, bir belgeye ulaş, belirlenen noktalara git ve Medal of Honor serisinden de hatırlayacağınız üzere suikast yap.

Sniper Elite V2‘nin belki de en çok sevilen yanı X-Ray Kill Cam‘ler. Yani ağır çekimler ve kemiklerin parçalanma görüntüleri diyebiliriz. Nişancı tüfeği ile yaptığınız uzun mesafeli bir atış sonrası düşmanı nasıl vahşice vurduğunuza tanık oluyorsunuz. Hele ki o kafatası parçalanma sahneleri bazı kesimler için rahatsız edici bile olacaktır. Nişancı tüfeği ana silahınız olacağı için bu sahneleri oldukça fazla yaşayacaksınız, baştan uyaralım.

Nişancı tüfeğinin yanında, taramalı tüfek ve tekli silahlarımız da var. Ama ağırlık nişancı tüfeğine verildiği için ben diğer silahların vuruş efektlerini beğenmedim. Hem bu silahlarla öldürmek için biraz daha uğraşmanız gerekecek. Keşke bu denge sağlanabilseymiş.

Ayrıca bombalarınız, dinamitleriniz, mayınlarınız ve hatta düşmanların dikkatini dağıtmak için kullanabileceğiniz taşlarınız bile var. Bombaları ve dinamitleri diğer oyunlardan da biliyorsunuz, direk ölümcül etkileri var. Ancak en hoşunuza gidecek olanı kuşkusuz tuzak mayını – taş kombinasyonu olacaktır.

Gizlice arkalarından geldiğiniz düşmanlarınıza görünmeden tuzak mayınını yerleştirmeniz durumunda, sonra tek yapacağınız şey attığınız bir taş ile onları tuzağa çekmek olacak. Bu arada tuzak mayınının mantığı şu: mayını döşediğiniz yerden ipiyle beraber bir diğer uca çubuğu koyuyorsunuz ve düşmanın takılacağı bir tuzak oluşuyor. Sonrasında ipe takılıp patlayarak ölen düşmanlarınızı keyifle seyrediyorsunuz.

{pagebreak::uc}

Yapay zekaya gelecek olursak, orta bir seviyede denenebilir. Ne çok tepkisizler ne de çok saldırganlar. Bazı çatışmalarda silah seslerini duysalar da istiflerini bozmuyorlar.

Gizlilik içinde öldürdüğünüz düşmanlarınızı farkedemedikleri için olağan davranıyorlar ancak bazen öldürdüğünüz bir düşmanın cesedini ortada bırakır bir yere taşımazsanız, görmeleri anında alarm durumuna geçiyorlar. Cadet, Marksman ve Sniper Elite isimli zorluk seviyeleri bulunuyor.

Sniper Elite modunda isabet tutturmak biraz daha zor. Çünkü rüzgarın esiş yönünü ve mesafeyi de hesaplamak durumundasınız. Ben bu zorluk ayalarını beğenmedim derseniz Custom ile kendi ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Grafik anlamında çok da iddialı olmayan yapım ortalama bir kalite tutturuyor. Ara videolarında oyun için görüntülerden oluştuğunu, farklı olarak hazırlanmadıklarını belirtmek gerek.

Kısacası grafik olarak sizi doyurmayacak ancak sıkıntı da yaşatmayacak Sniper Elite V2. Sesler konusunda bence çok başarılı. Siren sesleri, tüfek sesleri, düşmanların kendi aralarında konuşma sesleri gibi etkenler başarılı hazırlanmış.

{pagebreak::dort}

Son değineceğim noktalardan biri ise oyunun tekli modunun çabuk bitmesi. Maalaesef en zor mod olan Sniper Elite‘da bile fazla vakit kaybetmeyeceğinizi düşünürsek oyun 6 – 8 saat arasında bitiyor.

Girişi de sayarsak 11 bölümden oluşan yapımda değineceğim ikinci konu ise eğer Xbox 360‘da oynuyorsanız Achievements’lara kolay erişebileceğiniz. Oyunu yangından mal kaçırır gibi hızlıca bitirseniz bile en 400 – 450 puan alacağınız garanti.

Sonuç olarak Sniper Elite V2, başarılı dünya savaşı atmosferi, piyasada az olan keskin nişancı türünde bir oyun olması ve gizlilik temalı oynanışı ile bizden iyi puan alıyor.

Biraz daha aksiyon ve bunun getireceği farklı görevler, daha iyi grafikler ve daha iyi ara videolar olsa Sniper Elite V2’yi çok daha iyi bir yere koyabilirdik. Yine de artıları ekilerinden çok daha fazla olan Sniper Elite V2, oynanmayı hak ediyor.

Artılar: X-Ray Kill Cam adlı ağır çekimler, başarılı savaş atmosferi, kolay Achievements toplayabilme.

Eksiler: Kısa oyun süresi, tekdüze ilerleyen oyun yapısı.

80/100

:: Sniper Elite V2’yi oynadınız mı?