Reklam

Dört bin yıllık teknolojide çığır açan yeni dönem!

43
Reklam
asdasdas

İnsanlar on binlerce yıldır yeni teknolojiler geliştirerek hayatlarına entegre ediyor. Fakat bazı dönüm noktaları bu süreci kat be kat hızlandırabiliyor. En büyük örneklerini de elektriğin aktif bir şekilde hayatımıza girişiyle yaşadık. Fakat bu enerjinin depolanması için hala verimli bir yöntem bulunmuş değil. Ancak araştırmacılar li-Ion pillerden 4 kat fazla enerjiyi çok daha uygun maliyetle depolayan sodyum kükürt batarya geliştirmeyi başardı.

Sodyum kükürt batarya ile teknolojide yeni dönem başlıyor!

Milattan önce 2000’li yıllara ait olduğu düşünülen, yaklaşık olarak 13 cm boyutunda olan ve içerisinde bakır ile kaplanan demir çubukların ve de sirke benzeri asidik sıvıların yer aldığı kil çörekler keşfedildi. Biz de antik dönemin ardında yatan sırların belki de en büyüğü olan bu pilleri artık hayatımızın her alanında kullanıyoruz.

1938 yılında arkeolog Wilhelm Konig tarafından Bağdat’ta bulunan 4 bin yaşında piller

Fakat bataryalar teknolojinin karşısında her zaman için aşılması güç büyük bir engel oldu. Öyle ki içten yanmalı araçlar yerine birinci dünya savaşı döneminde elektrikli otomobiller, motosikletler ve hatta scooterlar icat edildi. Ancak dönemin pil teknolojisi bu araçlar için oldukça geri kaldığından dolayı petrol kullanımı başladı.

Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller ve fiyatları!

Reklam

Günümüzde de benzer problemleri yaşıyoruz. Neredeyse tüm insanlar akıllı telefon, saat, bileklik, dizüstü bilgisayar, kumanda ve tablet gibi onlarca teknolojik alet kullanıyor. Fakat prizden bir veya iki günlüğüne uzak kaldığımız zaman tüm bu cihazlar birer hurda yığını haline geliyor.

Buna bir diğer örnek olarak da elektrikli otomobiller verilebilir. 2022 itibariyle bu alanda geri kaldığını söyleyebileceğimiz Türkiye bile devasa alt yapı çalışmaları ve şarj istasyonları kurulumu yapıyor. Bu gereksinimin en büyük nedenleri arasındaysa bataryaların yüksek maliyete sahip olması ve de elektrikli otomobillerinin menzillerinin kısa oluşu gösterilebilir.

Fakat bu durum kısa sürede tersine dönebilir. Avustralya Sidney Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı li-Ion pillerden 4 kat fazla enerjiyi içerisinde barındırabilen sodyum kükürt batarya teknolojisini geliştirdi. Bu sayede günümüzde bin km seviyesine ulaşan elektrikli otomobil menzili de 4 bin km’ye ulaşabilir.

Üstelik yapılan açıklamaya göre bu yüksek kapasiteli sodyum kükürt batarya tipi mevcutta kullanmış olduğumuz pillerden hem çok daha ucuza mal oluyor hem de uzun ömürlü. Ayrıca deniz suyundan işlenebilen erimiş tuzdan yapıldığı için çevreye ve insanlara karşı li-Ion pillerden kat be kat daha az zehirli.

Tabii proje ekibi bu pilleri asli olarak rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının depolama çözümü olarak geliştirdiklerini söylüyor. Zira önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel çapta temiz enerji dönüşümüyle birlikte batarya kullanımı da tavan yapacak. Ancak belirtmiş olduğumuz gibi birçok alanda kullanımı mümkün.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

43 YORUM

  1. elektirikli araç kullanıcısı olarak ilgiyle izliyoruz çünkü keyifli bi sürüş veriyor elektirikli araçlar güçlü olmaları ve hızı belli etmediğinden hızlı kullanmak istediğinde de menzil sorunu karşımıza çıkıyor bmw ix3 ve mercedes eqe kullanıcısı olarak menzil 450 km ye kadar olması uzun yolda kaygılı oluyoruz tekneloji bu konuda hızlı ilerliyor sanıyorum 2 yıl içersinde 1000 km menzili göreceğiz CATL VE ONE firması bu konuda açıklamalar ve test sürüşleri gerçekleştirdi 1200 km menzil harika bi menzil ayrıca sodyum kükürt batarya geliştirmeleri bu işin dünyamızı devrim niteliğinde olup petrol ve enerji savaşlarını bitirmesi hayli sevindirici olur

  2. Bu teknolojinin ismi BAĞDAT PİLİDİR bu gün dahi çalışır durumdaki bağdat pilini göz önüne alın pil konusunda çok geriyiz bunu bilelim yeter çünkü biz burnumuzdan kıl aldırmayız

  3. Tek şarj ile 4000 KM işte şarj istasyonlarına pek gerek yok sanırım. Ekstra Şarj için eski yakıt parası kadar ücret edemeye mecbur kalmayalım
    Bence bizde acele yaptığımız tüm araçlar için yapılan araçlar kendi kendine şarj sistemli yapılırsa bırak 4000 km Daha çok yol alınır. Artı güneş enerji sistemleri de olursa o araçlar yok satar. Alıcı Hem araca hemde bataryasını şarj için defalarca para ödemek zorunda kalacak

  4. Her yıl bunun gibi 3 veya 4 kere yeni pil teknolojisi diye duyuruluyor 6 -7 senedir devam ama li-Ion dan başka güvenilir ve dengeli şuan bir teknoloji hala yok maalesef 10 yıldan önce de biraz zor gibi duruyor bakalim INSAALLAH dedikleri gibi 5 seneye cikar

  5. Yenilene bilir enerji santrallerinde Mekanik sistemle deolama yapilabilir yıllarca kullanilacak cevreye zarasiz bir sistem. Proje var.
    Hes santrallerindeki üretilen elektriğin, aynı santrealde kat be kat fazlası üretile bilir hemde su yatağı degistirilmeden daha az masrafla yapilabilir. Projem var.
    Elektrik ve buhar birleşimiyle elektrikli arac yerini alacak motor yapilabilir. Projem var.

    • Merhaba Çeyin bey bahis ettiğiniz projeleriniz ilgi çekici. Bunları daha önce hiç paylaştınızmı üniversite veya konuya ilgisi olan firmalarla. Profesyonel altyapınız nedir. Şuanda be iş yapıyorsunuz ve hangi şehirde yaşıyorsunuz. Projelerinizle ilgili kısa bir bilgilendirme almayı çok isterim.

  6. Ben bu haberim gergek olmasını düşünüyorum bu elektik depolama sistemleri dünya için çok önemli bence batarya ve elektrik motor sistemleri yeni çağın gerçek çözümleri olacak muhakkak çünkü bir çok hareketli kompact paça sade hale geliyor vb bir çok şey

  7. Daha da iyileri bulunması çok muhtemel, sadece insanlığın hizmetine sunacaklarmı sorun orada.. para, vergi, sistem içi entegrasyon, bağımlılık, denetim ?

  8. Çok iyi bi buluş, acele etsinler de her alanda kullanılsın, dünyamız temizlensin ve daha fazla insan faydalansın, cep telefonlarında da kullanılabilir,

  9. Kukurd Bitkilerin topraktaki izelementerle beslenmelerini kolaylastirdigi gibi bir iş yapıyor demkki bataryanın içinde onlari tebrik ederim … aklıma gelmemişti değil 🙂

  10. Bazı arkadaşların aksine, pil teknolojisi son beş yılda çok hızlı ilerledi, şuan elektrikli araçlarda lityum ion yerine lityum demir sülfat ve de lityum cobalt sıklıkla kullanılıyor. Hızlı şarj desteklemesi daha uzun şarj tutması yanıcı patlayıcı olmaması gibi birçok geliştirmeler yapıldı ve de şuan kullanılıyor. Eminim kısa zaman içerisinde daha da geliştirilecektir.

  11. Shift delete gibi sitelerin haberini öncelikli okuyorum. Bu sayede faydalı olan ama bilmediğim birçok bilgiyi, gelişmeyi öğrenebiliyorum. Teşekkürler 🙏

  12. Bunlar hep ıvır zıvır yazılar. Devlet pilli arabalardan yüksek vergi alır. Bu millet hiç bir zaman rahat yaşayamadı, kıyamete kadar böyle olacak, herkes birbirine hasedle bakıyor.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version