SOM füzesini gökyüzünde yerli motorlar taşıyacak!

5

Tübitak Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından tasarlanan ve kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil SOM seyir füzesi için 2006’da başlayan geliştirme sürecine devam ediliyor.

Aselsan siparişlere yetişemiyor!

Türkiye’nin 180 km uzaklıkta bulunan hedefleri vurmak için ürettiği ilk füze olan SOM, ilk defa 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Hava Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında gün yüzüne çıkarıldı.

Yaklaşık 600 KG ağırlığında olan ve 2012 yılından bu yana Roketsan tarafından üretilmekte olan SOM seyir füzesinde yerli motorlara geçiş süreci için oldukça önemli bir anlaşmaya imza atıldı.

SOM füzesi için motor çalışmalarında sona gelindi!

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Kale Havacılık arasında imzalanan sözleşme, füzenin üretimininde kullanılan turbojet motorun ve motora ait alt sistemlerinin tasarımını, üretimini, test ve bakım sürecini kapsıyor.

Yıllardır yurt dışından temin edilmekte olan Microturbo TRI 40 turbojet motora yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı. Bu kapsamda Kale Havacılık tarafından üretilen motor, 2018 yılının ortalarından itibaren SOM seyir füzelerinde kullanılarak dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak.

Jet motorunun kompresör, yanma odası ve tribün kısımlarının yanı sıra başka motorlarda da kullanılması mümkün olan alternatör, yakıt pompası, yakıt kontrol sistemi, elektronik kontrol ünitesi, piroteknik ateşleyici gibi alt sistemlerin geliştirilmesi ile büyük bir kazanım elde edildi.

Bu sayede, füzenin en önemli parçası çok daha ekonomik bir şekilde temin edilirken ve terörle mücadele nedeniyle dengelerin her geçen gün değiştiği günümüzde olası ihracat kısıtlamalarının önüne geçilecek.

Kale Havacılık tarafından geliştirilen motorun, SOM füzelerinin yanı sıra küçük modifikasyonlar yapılarak insansız hava araçları ve küçük sınıf hava araçlarında kullanılabileceği dile getiriliyor.

:: Seyir füzesinde yerli motora geçiş yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

5 YORUMLAR

  1. Neden koseli bir yapiya sahip? Ayrodinamik ozelligi etkilemiyor mu? Daha fazla guc harcanmasini etkile miyor mu? Bu sorularin cevabini bilen bir kisi cevaplarsa sevinirim.

    • anınıda mal gibi yorum yazmadan konuyu iyi bir şekilde okurmusun ülkeye hergun bi bok atmakla üsdünüze yok altay yapılsa yok amarıgan malı mpt76 yapıllsa israil malı dersınız ula birgünde su ülke icin hayırlı bir iş yapın ortaya cıkmayın geberin

      • sanki kendin yaptın dallama, bugüne kadar ne yaptın da başkasına laf etme hadsizliğini gösterebiliyorsun, önce dönüp kendine bakacaksın sonra başkasına

      • @önemsis la önemsis ne, mala mi bagladin arkadas sen? Ben burada sadece soru sordum. Elestirmedim bile. Asagidaki arkadas ta bildigi kadar cevap verdi. Kimse bufuzeye camur atmiyor.

    • Uçaktan fırlatıldığı için irtifa kazanmasına gerek yok. Seyir füzeleri
      radara görünmemek için kanatlarını açarak yere paralel ve yavaş hareket ederler. Yavaş olduğu için sürtünme katsayısı ihmal ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version