Apple iPod

MP3 çalar denilince aklınıza hangi cihaz geliyor? Bu soru ile bir anket yapılsa, eminiz ki en çok alınacak cevap Apple iPod olacaktır. 2000’li yılların başlarında, piyasada bulunan MP3 çalarların büyük ve kullanışsız olmaları üzerine, pazardaki bu açığı gören Apple CEO’su Steve Jobs’ın talimatıyla, iPod’un tasarımına başlanmıştı.

iPod’un tasarımı bir yıldan kısa sürdü

Jon Rubinstein önderliğindeki ekip bir yıldan kısa bir süre içersinde iPod tasarımını tamamlamış ve ürün 23 Ekim 2001 tarihinde duyurulmuştu. O günden bu güne tüm dünyada yaklaşık 220 milyon adet satan Apple iPod, 2000’li yıllara damgasını vuran bir cihaz oldu.

{pagebreak::BlackBerry}

BlackBerry

Kanada merkezli bir firma olan Research in Motion’ın ilk olarak 1999 yılında piyasaya çıkardığı BlackBerry, başlarda sadece gelişmiş özelliklere sahip bir çağrı cihazından başka bir şey değildi. 2002 yılında çıkan model ile cep telefonu piyasasına giren cihaz ilk andan beri büyük ilgi gördü.

BlackBerry’lerin en karakteristik özelliği QWERTY klavyesi

Cihazın en karakteristik özelliği olan QWERTY klavyesi ile e-posta yazmayı ve göndermeyi kolaylaştırması, özellikle hareket halindeyken de çevrimiçi olmak isteyenlerin dikkatini çekmişti. Günümüzde klavyesiz modelleri de olan BlackBerry’ler hala bu tip bir cihaz arayanların ilk tercihi olmaya devam ediyor.

{pagebreak::Eee PC}

Eee PC

2000′li yıllarda piyasaya çıkan cihazların en büyük ortak özelliği, taşınabilirliğe önem vermeleriydi. Cep telefonları şekil değiştirip akıllı telefon adını alırken, MP3 çalarlar da taşınabilir medya oynatıcılarına dönüştüler. Bilgisayarların da bu furyadan etkilenmesi imkansızdı.

Eee PC’ler netbook’ların önünü açtı

ASUS’un ilk kez Computex 2007′de tanıttığı Eee PC için netbook’ların önünü açtı denilebilir. Ufak boyutları olan ve oldukça hafif olan bu bilgisayarlar kısa zamanda büyük sükse yaptı. Eee PC netbook kavramını yaygınlaştırarak, bilgisayar piyasasını kökünden değiştirdi.

{pagebreak::Sony PlayStation 2}

Sony PlayStation 2

Sadece Sony için değil, tüm oyun dünyası için çok önemli bir cihazdır PlayStation 2. İlk PlayStation’ın bir yere kadar başarı yakaladığı kabul edilebilir. Ancak PlayStation 2, bunun çok üzerinde bir başarı yakaladı. Ondan sonra gelen PlayStation 3 bile hala PlayStation 2’nin gölgesinde.

PlayStation 2 gelmiş geçmiş en başarılı oyun konsollarından biri

Piyasaya çıkmasının üzerinden 9 sene geçmiş olmasına rağmen hala PlayStation 2 satın alan insanlar var. Eğer bugün insanların kafasında “Oyun bilgisayarda oynanmaz, konsolda oynanır.” gibi bir düşünce varsa, bunun sebebi PlayStation 2′dir. Bu cihaz oyun dünyasını farklı bir yola soktu.

{pagebreak::Apple iPhone}

Apple iPhone

Hepsi olmasa da, tasarladığı ürünlerin büyük çoğunluğu olay yaratan Apple’ın cep telefonu sektörüne girecek olması bu markanın hayranlarını büyük bir heyecana sürüklemişti. 2007 yılında piyasaya çıkan iPhone çok büyük ilgi gördü. Bu ilginin belki de en önemli sebebi cihazın dokunmatik arayüzüydü. O güne kadar insanlar bu teknolojin her gün kullanabileceğimiz bir cihazda yer alabileceğini bilmiyordu.

iPhone, akıllı telefonların eğlenceli olabileceğini gösterdi

Piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra tam bir fenomen halini alan iPhone artık tek başına bir sektör haline geldi. iPhone için geliştirilen binlerce özel uygulama ve oyun, şu ana kadar satılmış 20 milyonun üzerinde cihazı her geçen gün biraz daha ileri götürüyor. iPhone, akıllı telefonların eğlenceli olabileceğini ve herkese hitap edebileceğini gösterdi.

{pagebreak::Nintendo Wii}

Nintendo Wii

Sony, PlayStation 2 ile insanların kafasına oyunların konsollarda daha iyi oynanacağı gibi bir fikir yerleştirirken, Nintendo bundan bir nesil sonra oyunların oynanış şeklini baştan yarattı. Rakibi olan diğer konsollara göre donanım olarak daha zayıf olmasına rağmen, devrim niteliğindeki kontrol şekli ile beklentilerin oldukça üzerinde bir başarı yakalayan Wii, geleceğin standartlarını belirledi.

Nintendo Wii’nin kontrol sistemi devrim yarattı

WiiMote ile başlayan ve daha sonra diğer eklentilerle genişleyen hareketli kontrol mantığı rakipleri de oldukça etkilemiş olacak ki, hem Sony, hem de Microsoft kendi haraketli kontrol sistemlerini geliştirmeye başladılar. Oyunların sadece meraklılar tarafından değil de herkes tarafından oynanabileceğini kanıtlayan Nintendo Wii, geleceğin kontrol teknolojileri için bir başlangıç noktası oldu.

{pagebreak::LCD HDTV}

LCD HDTV

On yıl önceki televizyonlarla bugünkü modelleri karşılaştırdığınızda arada çok büyük bir uçurum olduğu görüyoruz. Plazma ile LCD modeller arasındaki rekabette pazar payı açısından LCD’lerin daha önde olduğu görüyoruz. Bazılarına göre plazmaların görüntü kalitesi LCD’lere oranla biraz daha iyi olsa da 42 inç boyutlarında bir LCD’nin fiyatının çok daha uygun olması bu modellerin daha başarılı olmasını sağladı.

LCD HDTV’lerin fiyatları artık eskiye oranla daha büyük bir kesime hitap ediyor

1080p çözünürlüğe destek veren büyük ve geniş ekran LCD’lerin çok büyük bir kitleye hitap eden fiyatlara düşmesi, ev eğlencesi standartlarını da bir adım ileri taşıdı. Artık, ev eğlencesi denildiğinde akla ilk gelen şey Full HD görüntü kalitesi. Bu LCD’lerle birlikte HD kalitesi sunan ürünler için yepyeni bir pazar açılmış, ev eğlencesinin standartları tamamen değişmiş oldu.

:: Son on yıla damgasını vuran cihazlar arasına eklemek istediğiniz var mı?