21. yüzyılda teknolojinin her anlamda kendini katlayarak ilerlemesi sürpriz bir olay değil. Buna rağmen ilk HDTV’ler, yani yüksek çözünürlüklü televizyonlar duyurulduğunda dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar, şaşkınlıklarını gizleyememişlerdi. Daha büyük ekranda çok daha net görüntü alabilmemizi sağlayan HD yayın, HDTV’lerin önünü açmış, teknoloji piyasasında bu sektör hızla gelişmeye başlamıştı. Yükselen trend dolayısıyla firmalar, HDTV’lere ağırlık verince, 2009 yaz ayları da bu bakımdan oldukça verimli geçti.
Yılda milyonlarca HDTV satılıyor. Bu televizyonların, dünya ekonomisine katkısı da oldukça büyük. Özellikle şimdilerde yeni bir HDTV trendi yükseliyor. Bu trendin adı 3D HDTV, ya da kısaca 3DTV. 3DTV’ler üç boyutlu gözlükler aracılığıyla izlendiklerinde izleyiciye kendisine (televizyondan dışarıya doğru) bir derinlik sunuyor. Bu derinlik ile birlikte görüntüyü üç boyutlu olarak algılıyoruz.
{pagebreak::LCD mi Plazma mı}
LCD mi Plazma mı
HDTV pazarındaki gelişmeler aslında sektördeki bir rekabeti canlı tutuyor. LCD televizyonlar ile PDP Plazma televizyonlar arasındaki rekabet, LCD’lerin üstünlüğü ile sona ermek üzereydi ki, HDTV’ler ile bilikte Plazma televizyon üreticileri de yeni bir atağa geçti denilebilir. Özellikle PDP Plazma teknolojisinden sonra şimdilerde Panasonic‘in önderliğindeki NeoPDP görüntü teknolojisi, plazmaların bir süre daha LCD ile birlikte rekabete devam edecek gibi gözüküyor.
NeoPDP Plazma televizyonların renk aralığı, kontrast oran ve siyah doygunluğu LCD’lerden daha iyi iken, LCD’lerin daha geniş açıdan izleme imkanı sağlaması, LCD teknolojisi için artı puan. LCD’lerde dar açılardan bile televizyon seyretseniz, görüntü aynı şekilde size ulaşıyor. Plazmalarda ise böyle değil. Görüntü, dar açılarda dağılıyor. Öte yandan LCD’lerde geniş açıdan izleme imkanının olması demek, görüntü kalitesinin her açıda aynı olduğu anlamına gelmiyor. Zira dar açılara doğru gittikçe görüntünün kalitesinde bir düşme yaşanıyor.
{pagebreak::Teknoloji Şovu}
Teknoloji Şovu
İronik olan nokta ise, birçok mevcut LCD TV’nin, 1080p kaliteyi yalnızca sabit bir görüntüde gösterebilmesi denilebilir. Hareketli bir görüntüyü 1080p kalitede stabil tutmak mümkün değil. Görüntü hareket etmeye başladıkça 1080p çözünürlükteki görüntü, gözümüzün gördüğü doğal çözünürlüğe dönüştürülürken bulanıklık etkeni ortaya çıkıyor.
LED arka ışıklandırmalı LCD TV’ler ise LCD teknolojilerinin geliştirilmesinde büyük bir yer kaplamaktadır. LED arka ışıklandırmaları sayesinde görüntü işleme, daha yüksek çözünürlük ve kontrast oranı yakalamak mümkün. Bir önceki LCD paneli olan düz paneller yerine LED arka ışık olayı LCD TV’lerin şansını daha da artırıyor. Dolayısıyla küçük ve orta büyüklükte bir HDTV alacaksanız LCD TV’leri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Diğer bir yandan, büyük bir televizyon düşünüyorsanız, plazma televizyon tercih etmeniz daha mantıklı gözüküyor.
Peki hangi HDTV sizin için daha uygun? 2009 yaz ayları içerisinde birçok firma birçok HDTV ürününü piyasaya sürdü ve çeşitli tanıtımlarını yaptı. Eğer bir HDTV alacaksanız, 2009 yaz aylarında piyasaya çıkan bir ürünü rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Şimdi gelin bu HDTV yelpazesine hep birlikte bakalım.
{pagebreak::Sony Bravia 46 inç LCD TV}
Sony Bravia 46 inç LCD TV
Sony firmasının Bravia serisi her zaman HDTV teknolojisinde adından söz ettirmeyi başarmıştır. Mevzu bahis bu modelin tam adı ise Sony Bravia KDL-46X4500 46″ LED LCD TV. Piyasa fiyatı ise 3500 Sterlin. Sağ ve solda bulunan hoparlörler bulunuyor. USB port‘u aracılığıyla çeşitli multimedya dosya formatlarını televizyondan görüntüleyebilirsiniz. 4 adet HDMI portu ve 2 adet de video girişi bulunuyor. DLNA uyumlu Ethernet portu sayesinde televizyonu bilgisayara bağlayabilmeniz de mümkün.
{pagebreak::Samsung 46 inç LCD TV}
Samsung 46 inç LCD TV
Ürünün tam adı: Samung UE46B8000 46 inç LED LCD TV. Samsung’un bu 46″lik televizyonu, Sony Bravia ile aynı segmentte bulunuyor ve Bravia’nın en büyük rakiplerinden biri olarak gösteriliyor. LCD panel üretiminde adından söz ettiren Samsung’un bu televizyonu doğa dostu olarak tanınıyor. Kenarlarına monte edilmiş LED ışıklandırma modeli sayesinde %30 daha az enerji harcıyor. Televziyon ayrıca oldukça ince bir yapıya sahip.
Panasonic PDP Plazma TV
{pagebreak::Panasonic PDP Plazma TV}
İşte karşımızda bir PDP plazma televizyon. Panasonic, plazma teknolojisini desteklemeye devam eden ender firmalardan biri. Bu televizyonun modeli ise TX-P46G10. LCD TV’lerin kullandığı likit kristal teknolojisine nazaran, plazma teknolojisi daha fazla enerji harcayabiliyor. Panasonic, yeni geliştirilen NeoPDP teknolojisi ile birlikte bu teoriyi değiştirmeyi hedefliyor.
Panasonic, TX-P46G10 ile birlikte NeoPDP tasarımdan iki farklı şekilde yararlanmayı başardı. Bunlardan biri, iki kat parlaklık iken, diğeri ise daha az enerji harcaması. NeoPDP teknolojisi gerçekten de LCD teknolojisi karşısında tek umut gibi gözüküyor.
{pagebreak::Philips 32 inç LCD TV}
Philips 32 inç LCD TV
Sevimli bir 32 inç LCD televizyon ile 2009 senesine damgasını vuran Philips, bu başarısını 2010’da da devam ettirmeyi planlıyor. Sivri köşeli LCD TV tasarımındansa, yuvarlak hatlara sahip bir tasarım tercih eden firmanın 23PFL9613 model 32 inç LCD TV‘sinin yapamayacağı şey neredeyse yok. Yine Philips’in geliştiricisi olduğu Ambilight teknolojisini kullanan televizyon, daha canlı renkler sağlıyor ve buna rağmen gözü daha az yoruyor.
Televizyonun üzerinde bulunan USB port‘ları sayesinde çeşitli multimedya uygulamalarını çalıştırabildiğiniz gibi, MP3, JPEG, fotoğraf galerileri ve MPEG videoları da çalıştırabilmeniz mümkün. Ethernet port‘u aracılığıyla televizyonu bilgisayara bağlayarak dosya aktarımı yapabilirsiniz.
:: HDTV’ler hakkındaki yorumlarınızı forumda bizlerle paylaşın.