Hayat oldukça hızlı geçiyor. Bunu anlamamız için en iyi ipucu mevsimler! Artık yaz mevsimini bir kenara bırakarak, 2018’in son çeyreğine adım attık. Bunu hatırlatmak isteyen Google, yeniden Sonbahar Ekinoksu ile karşımıza çıktı.
Şu anda Google’ın ana sayfasını ziyaret edenleri dikkat çekici bir görsel ( doodle ) karşılıyor. Bu görselin üzerine tıklayanlar ise Sonbahar Ekinoksu ile ilgili arama sonuçlarına yönlendiriliyor. Peki, Sonbahar Ekinoksu nedir?
Sonbahar Ekinoksu nedir?
Ekinoks kısaca gün-tün eşitliği / gece-gündüz eşitliği olarak tanımlanıyor. Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an yani gündüz ile gecenin eşit olmasıdır. Bu yılda iki defa yaşanmakta ve bunlar Sonbahar Ekinoksu / İlkbahar Ekinoksu olarak adlandırılmaktadır.
23 Eylül durumu: Sonbahar Ekinoksu
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.
Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
21 Mart durumu: İlkbahar Ekinoksu
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu‘dur. Güney Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.
Çok iyi bilgiler bunlar aferin sdn aferin tolga cem
bilgi için teşekkürler ama coğrafya dersi gibi olmuş 🙂
21 aralikta en uzun gecedir ,21 haziran en uzun gunduz.
Sonbaharın ilk günü
Aklima cografya hocamiz serpil hoca geldi 🙂 az cekmedik ondan 🙂
cografya dersi olmuş biraz :)…
güzeldi teşekkürler..
Ders kitab
21 Aralık Eski Türk inanç sistemi Tengricilik te yılbaşı gecesidir 21 Mart Ergenekon (nevruz) 6 Mayıs kiraz bayramı (hidirellez) 21 Haziran gün katımı kızıl güneş bayramı 21 Eylül Güz katımı bayramı