Sony, yaptığı Sony Teknoloji Günü etkinliğiyle yeni dönemde kullanıma sunacağı birtakım yeni teknolojileri tanıttı. ‘Duygulara ilham veren teknolojiler’ adı altında tanıtılan yeni nesil teknojiler arasında özellikle futbol maçlarının analiz edilmesini kolaylaştıracak olan EPTS ve Veri Görselleştirme Teknolojisi dikkat çekiyor.
Sony, SkeleTRACK teknolojisiyle fark yaratacak
Sony’nin çevrim içi olarak gerçekleştirdiği etkinlikte en çok dikkat çeken duyuru, Sony’nin alt şirketi Hawk-Eye Innovations tarafından geliştirilen ve Elektronik Performans Takip Sistemleri (EPTS) olarak da bilinen yeni nesil teknoloji SkeleTRACK oldu. Sony, bu yeni nesil teknolojiyle futbolcuların hareketlerini ve futbol topunu gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor.
Sony, bu sistemin milimetrik doğrulukta olduğunu ve futbolcuların sahadaki duruşlarının dahi analiz ederek sıfır hatayla iletiyor. Sony Group ve Hawk-Eye, bu teknolojinin gelecekte sadece spor müsabakaları için değil çeşitli eğlence sektörlerine de katkıda bulunacak.
Etkinlikte yapılan diğer duyurular
Sony, etkinliğin açılışında yeni dönemde sağlam bir teknoloji temeline sahip ve daha yaratıcı bir vizyonla karşımıza çıkacağını belirtti. Sony’nin gelecekte dünyayı duyguyla dolduracak hizmetler sunmayı hedeflediğini belirten Toru Katsumoto, inovasyon alanında Sony’nin hiç olmadığı kadar yenilikçi fikirlere sahip olduğunu belirtti.
Virtual Production ile gerçek zamanlı CG videolar
Virtual Production adı verilen yeni nesil teknolojisiyle, live-action çekilen videolarla bilgisayar grafikleri (CG) gerçek zamanlı olarak sentezlenebilecek. 8.6K görüntü sensörüyle donatılmış dijital sinema kamerası Venice 2 ile birlikte sunulan bu teknolojinin sinema sektörünün ünlü firmalarına pazarlanacağı konuşuluyor.
VR teknolojisi için OLED Mikro ekran
Sony’nin yeni dönemde sanal gerçeklik gözlüğü için kullanılacak ekranı tanıtıldı. 8K çözünürlüğe ulaşabilen ve VR gözlüğünü takan kişinin kafa hareketlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilen ekran, Sony’nin şu ana dek sanal gerçeklik için tasarladığı en gelişkin cihaza öncülük edecek. Bu ekranın Sony PlayStation VR2’de de kullanılması söz konusu…
Ray-tracing kullanımında yüksek çözünürlük
Işın izleme teknolojisi her ne kadar heyecan verici olsa da mevcut donanımlarla 4K çözünürlüğü 60 FPS ekran tazeleme hızı yakalanamıyor. Hem PS5 hem de Xbox Series X konsollarında performans modunda 60 FPS yakalanabilse de ışın izleme teknolojisinden feragat ediliyor. Sony, yeni dönemde makine öğrenimini kullanarak 4K çözünürlükte ray-tracing destekli oyunlar sunmayı hedefliyor.
Manipulator ile robot teknolojisinde yenilik
Sony tarafından duyurulan bu yeni teknolojiyle, robotik eller kuvveti uygun bir şekilde ayarlıyor ve nesneleri düşürmeden tutabiliyor. Bununla birlikte Manpulator ile yapay zeka ve gelişmiş algılama teknolojisi kullanılacak. Bu teknolojinin kullanımıyla şimdiye dek olduğundan çok daha hassas işlemleri yapabilen robotlar geliştirilebilecek.
Earth ‘MIMAMORI’ platformu
Sony tarafından henüz prototip aşamasına getirilebilen bu yeni nesil teknolojiyle, dünyanın herhangi bir yerinde yaşanabilecek olan doğal afetlerin ve çevre sorunların önceden tespit edilebilecek. Nem içeriğini ölçebilen toprak nem sensörlerine sahip olan bu teknolojiyle yapay zeka da kullanılarak yeryüzü üzerindeki beklenmedik değişiklikler önceden fark edilebilecek.