Reklam

Sony Xperia P Video İncelemesi

40
Reklam

Sony, Ericsson ile ortaklığını bitirdikten sonra yeni nesil Xperia ailesini, NXT series olarak adlandırmaya başladı. Bu yeni seri ile beraber Sony, sert ve köşeli bir tasarım anlayışı benimsedi.

NXT serisinin 4 inç ekrana sahip modeli Xperia P, firmanın Xperia U ve Sola modelinde kullandığı 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemciyle geliyor.

NovaThor U8500 adlı çipset, Cortex A9 tasarımını kullanıyor. Ayrıca grafik işlemci olarak Mali 400’e yer verilmiş.

Reklam

Xperia P, Sony WhiteMagic teknolojisini kullanıyor. Sony’nin telefonlarında kullandığı Mobile Bravia teknolojisinin yanı sıra, ekstra parlaklık veren WhiteMagic teknolojisi, daha önce görmediğiniz kadar beyazlıkta ve parlaklıkta bir ekranı sizlere sunuyor. LED aydınlatmalı LCD teknolojisini kullanan ekran, 540 x 960 piksel çözünürlüğünde. Bu ekran şimdilik dünyanın en parlak mobil ekranı.

Xperia U ve Sola modellerinin aksine 1 GB RAM kullanan Xperia P, 16 GB dahili hafızaya sahip. 13 GB’lık kısmını kullanıcıların kullanabildiği dahili hafıza ile yetinmek durumundayız. Çünkü Xperia P‘de microSD kart yuvası bulunmuyor.

Android 2.3.7 Gingerbread ve firmanın Xperia ailesinde kullandığı Timescape arayüzü ön yüklü olarak gelen Xperia P, Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich güncellemesini de alacak.

Xperia P, diğer Xperia modelleri gibi Timescape arayüzüne sahip. Gingerbread tabanlı olmasına rağmen ICS’deki simgeleri sürükleyerek klasör oluşturma ve alt menü gibi detaylar arayüzle beraber eklenen detaylar arasında.

Xperia P modelinde, sosyal ağ akışınızı bir arada toplayan Timescape yazılımı bulunuyor. Bu sayede Twitter ve Facebook başta olmak üzere, sosyal ağlarınızı tek bir yerden kontrol edebileceksiniz.

Xperia P, NFC desteği ve akıllı etiketleriyle dikkat çekiyor. Kutu içerisinden kırmızı ve siyah olmak üzere iki tane akıllı etiketin çıkması, kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Etiketlerin rengine göre, farklı profiller oluşturabiliyorsunuz. Profili etkinleştirmek için, istediğiniz renkteki etikete telefonu dokundurmanız yeterli.

8 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen Xperia P, saniyede 30 kare hızında 1080p video kaydı da yapabiliyor. Ayrıca atanmış deklanşör tuşuyla rahat bir kullanım sunan telefon, Panaromik çekim modu ve sarsıntı önleyici modlarına sahip.

Kasa içinde kalan ve çıkarılamayan 1305 mAh’lik batarya kullanan Xperia P, 3G’de 5 saat konuşma süresi sunuyor. Bu kadar ön detaydan sonra Xperia P için hazırladığımız video incelemeyi aşağıda izleyebilirsiniz. Ayrıca ileriki sayfalarda Xperia P ile çektiğimiz fotoğrafların tam çözünürlüklü hallerini ve test sonuçlarına ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

#video_6423#

Diğer NXT Ailesi Xperia İncelemelerimiz:

Sony Xperia S

Sony Xperia Sola

Sony Xperia U

{pagebreak::2}

Sony Xperia P’in Dış Görünüşü:

Sony’nin NXT ailesinin tasarım anlayışını benimseyen Xperia P, Xperia S,U ve Sola gibi köşeli tasarıma sahip. 120 gram ağırlığında olan Xperia P, 10.5 mm kalınlık değeriyle pek ince bir görünüme sahip değil.

Aşağıda 3 adet Android navigasyon butonuna yer veren Xperia P’de, bu butonlar şeffaf şeridin üzerine dizilmiş. Bu şeffaf alanın üzerinde 3 adet aydınlatma LED’i bulunuyor. Bunlar çok güçlü değil ama karanlıkta başarılı bir tasarım sunuyor.

Telefonun sağ kısmına baktığımızda dahili hoparlör, açma kapama butonu, ses kısıp açma butonu ve yarı deklanşör destekli deklanşör tuşu bulunuyor. Bu tuşa uzun bastığınzıda direk kamera açılıyor. Telefonun sol kısmına bakğtımızda microUSB, micro HDMI ve SIM kart girişlerini görüyoruz. Üst kısımda sadece 3.5 mm’lik jack girişine yer veriliyor.

Cihazın ekranı çizilmelere karşı güçlendirimiş kaplamayla korunuyor. Uzun süreli kullanımda pek çizildiğini görmedik fakat ekrana fazla bastırdığınızda, alttaki LCD ekranın renk dalgaları oluşturmasına sebebiyet veriyor.

{pagebreak::3}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi:

{pagebreak::4}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi -2:

{pagebreak::5}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi -3:

{pagebreak::6}

Sony Xperia P Performans Testleri:

BrowserMark:

iOS ve Android gibi pek çok platformda çalışabilen bu test, farklı platformları karşılaştırmak için kullanılan en güzel testlerden biri. WEB tarayıcının HTML5 ve Java Script yeteneklerine bakan bu test, donanım kadar kullanılan tarayıcı ve ek yazılımsal içeriklere önem veriyor. Kısacası hangi telefonun tarayıcısı daha etkili onu bizlere gösteriyor. İnternet deneyimi için referans alınabilecek bir yazılım.

{GRAPH::1394}

Xperia Sola ile aynı işlemciyi kullanan Xperia P, çözünürlüğün artmasıyla beraber skoru biraz düşüş gösterdi.

SuperPi Benchmark:

32K ve sadece tek çekirdeği seçtiğimiz test, işlemcinin aritmetik mantık birimini ve sayısal işlem gücünü test eden yazılım, çoklu çekirdeğe destek veriyor fakat biz sadece kullanılan işlemcilerin tek çekirdek performansını görebilelim diye tercihimiz bu yönde oldu.

{GRAPH::1389}

{pagebreak::7}

Sony Xperia P Performans Testleri -2:

GL Benchmark 2.1.5 ( Egypt 720p Offscreen):

Telefonların 3D gücünü test eden Open GL tabanlı test uygulaması GL Benchmark, en gelişmiş Android benchmark yazılımları arasında.

Telefonlardaki farklı ekran çözünürlüğünden etkilenmemesi için, sabit olarak 720p‘de test alan yazılım bu sayede adil bir sonuç ortaya koyuyor. Özellikle 720p altındaki çözünürlüğe sahip telefonların sonuçları epey düşüyor.

{GRAPH::1391}

Nenamark 2:

Android platformunun en meşhur grafik test yazılımlarından biri. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü skorları etkiliyor. Yüksek çözünürlüklü telefonlar, düşük çözünürlüklü modellere göre biraz daha dezavantajlı.

{GRAPH::1392}

{pagebreak::8}

Sony Xperia P Performans Testleri -3:

AnTuTu Benchmark (Custom Bench No SD / IO):

AnTuTu Benchmark, telefonların tüm özelliklerini bir arada test eden yazılımlardan biri. İçerisinde 3D testi de bulunduğu için ekran çözünürlüğü biraz da olsa etkileniyor. Testin ağırlığı telefonun genel platform başarısı ve yazılımsal artılarına endeksli. Bu testte telefonların senkronizasyonunu kapatıyoruz. Çünkü genel sistemi test ettiği için gelen bir mail bile puanı etkileyebiliyor.

{GRAPH::1393}

Quadrant Standart:

Android tabanlı cihazlarda yoğun olarak kullanılan test yazılımı olan Quadrant Standart, Antutu gibi genel olarak sistemi test eden bir yazılım.

{GRAPH::1390}

{pagebreak::9}

Sony Xperia P Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

İşlemci: NovaThor U8500 1GHz çift çekirdek işlemci

Grafik İşlemci: Mali 400 MP

Ekran: 4 inç Sony WhiteMagic teknolojisiyle donatılmış 960 x 540 px LCD

RAM / Depolama: 1 GB / 16 GB

Kamera: 8 megapiksel LED flaş + otofokus / 1080p video kaydı

Batarya: 1305 mAh

SAR Değeri: 0.78 watt / kilogram

Fiyatı: 1100 – 1300 TL aralığı

Sonuç:

Sony Xperia P, dünyanın en parlak ekranına sahip. WhiteMagic teknolojisi sayesinde ekrandaki beyaz tonu, hiç bir telefonda olmadığı kadar canlı. Fakat bu telefonun şarj sorunu ve daha çabuk ısınması anlamına geliyor. 2000 mAh’lik telefonların bile pili yeterli gelmemeye başladığı dönemde, 1350 mAh batarya oldukça düşük kalıyor. Xperia P‘nin ekranından gerçekten faydalanmak istediğinizde yani en parlak seviyede, aktif olarak kullandığınızda cihazın şarjı yaklaşık 7 saat sonra bitiyor.

Şahsen tasarım olarak oldukça beğenmiş olduğum Xperia P, 120 gram ağırlığı ve kompakt sayılabilecek boyutlarıyla cepte çok rahat taşınabilen bir telefon. 4 inçlik ekran ne küçük, ne de büyük. Çözünürlük de oldukça yeterli geliyor. Pikseller göze batmıyor.

Xperia P‘nin donanımına baktığımızda çok güçlü değil fakat fiyatı aralığındaki cihazlardan geride kalmayacak güçte olduğunu görüyoruz. Kendinden epey ucuz Xperia Sola ile RAM hariç aynı donanıma sahip olan cihaz, 1 GHz‘lik çift çekirdekli işlemciyle geliyor. Cihaz kesinlikle yavaş çalışmıyor, mevcut oyunları da rahat oynatıyor.

Xperia P‘nin en başarılı noktalarından biri de kamerası. Cihazın kamerası oldukça iyi fotoğraflar çekebiliyor. Netlerken ağırlaşmalar olabiliyor ve bu da elinizi sabit tutmanız anlamına geliyor. Bunların güncellemeyle giderileceğini düşünüyorum.

Açıkcası Xperia P güzel bir cihaz olmuş. Cihazın 2 sıkıntısı mevcut. Dahili ve arttırılamayan 16 GB‘lık hafıza, vasat pil ömrü. Ekranı kıstıktan sonra, o güzel ekranın getirilerini göremiyorsunuz bu da keyfinizi kaçırıyor. Keşke Sony, biraz daha yüksek mAh‘li batarya tercih etseydi. Batarya ile ilgili sorun düşünmeyenler gönül rahatlığıyla cihazı alabilirler.

:: Sony Xperia P’nin özelliklerini nasıl buldunuz? Sizce alınabilir bir model mi?

40 Yorum

  1. Sony’nin geri döndüğünü gösteren ürünler bunlar. Donanım konusunda çok daha güçlü cihazlar üretirse o zaman daha iyi olacak..

  2. 1300mAh ama WhiteMagic kullandığı için pili biraz az tüketirmiş. aslında çok şık telefon. büyük ihtimalle ya bunu alırım yada Xperia GX’in uluslararası versiyonunu.

  3. Neresi Batan geminin malı yahu yapmayın Sony kullanıcılarına her türlü konuda en kaliteli hizmeti veren bir firma ve samsung gibi ürünü piyasaya sürüp garanti servislerinde insanları süründürmüyor zaten bir çok xperia cıkarmasının sebebi her türden kullanıcılara hitap edebilmesi…

  4. Ama burda cogu ozelligini unutmuslar. Mesela video izlerken veya fotograflara bakarken o seffaf yerin aydinlatmasi ona gore rengi degisiyor.

  5. 1305 mAh batarya android 4.0 güncellemesi ile yükseliyormuş öyle diyorlar ne kadar doğru bilmem de 😀 Ama müthiş telefon kesinlikle batarya yı sıkıntı etmeyen kişi için çok iyi bir telefon .. Saygılarla..!

  6. S.a arkadaşlar bu McAfee telefonda bir kilit uyguladı başka hiç bir işlem yapamıyorum şifre istiyor bu sorun nasıl gider?

  7. BENCE YORUM YAPARKEN AZ MANTIKLI OLUN.BU TELEFONU HİÇ İNCELEDİNİZ Mİ?BEN ALALI 2,3 HAFTA OLDU GAYET GÜZEL.HER ŞEYİYLE VERİLEN PARAYA DEĞER DİYEBİLİRİM.TEK EKSİSİ ŞARJI ODAEKRAN PARLAKLIĞINI VE VERİ TRANSFERİNİ KAPATTIĞINIZ ZAMAN ŞARJIN ÖMRÜ UZUYOR.BEN AYAR YAPTIKTAN SONRA 2,3 GÜNE ÇIKTI.10 ÜZERİNDEN 10 BENCE

  8. Eğer şarjı sıkıntı yapmazsanız telefon çok iyi. Popüler oyunları rahatlıkla oynatıyor. 4.1 JB güncellemeside alacak. 🙂

  9. Oradaki PDF’te hata vardır. NovaThor U8500 işlemcisinde hiç bir zaman Adreno 205 GPU’su kullanılmadı. Adreno’yu sadece Qualcomm işlemciler kullanır.

    Adreno 205 GPU’lu başka bir model ile hazırlarken karıştırmış olabilirler. Xperia P, Mali 400 GPU’sunu kullanıyor. Diğer türlü bir gezegen, kainatta yok

  10. 01.01.2013 aldım telefonu 3 aydır kulnnaıyorum telefonu mesajlaşırsam 1 gün şajı sadece arama için kulnnarısarm 4 gün şarjı gidiyor bilginize 😉 çok herşeye inanmayın sürekli elden düşmeyen bir telefonun şarjı elbette biter arkadaşda s3 var her gün akşam olmadan bitiyor bu kulnnamaya bağlı benm net sürem 2 gün 😉

  11. Bence bu telefon piyasadaki en iyi tasama sahip olan mobili . şarjı bendede ilk zamanlarda bir gün gidiyodu fakat hiçbir zaman günde iki kez şarj etmedim ekranı otomatik parlaklık yapıp veri trafiğini kullanmadığınızda kapatınca 2.5 günü buluyor…
    .

  12. bende bu telefonu almayı düşünüyorum bana göre iyi telefon ama şarj sorunu olmasa bide süper olur

  13. Arkadaşlar BU TELEFON İĞRENÇ BEN KULLANDIM HİÇ SAĞLAM DEĞİL EN ALTTAKİ XPERİA YAZAN KAPAK ÇIKIYOR!!!.ŞEFFAF NAVİGASYON KISMI GEVŞİYOR.PİL DESENİZ 1305 mAh SÖYLEMEME GEREK YOK EN FAZLA 6 SAAT.F/P ÜRÜNÜ DEĞİL.TEK SI KAMERA O DA 3-4 FOTO ÇEKERSİNİZ LOW BATTERY

  14. Sony xperia P aldım kullanıyorum gayet memnunum . direk şarj konusuna değineceğim geceden şarja bırakıyorm sabah 8 de işe gidiyorm aksam 6 da geliyorum . tüm gün oyun mesaj konuşma yapıyorm ve eve geldiğimde kalan şarj daha % 40 -35 oluyor . Gece yatmaya yakın zaten şarja takıyorm o zamanda -16 ya gelmiş oluyor . Benm için bi sıkıntı olmuyor . Telefon gayet güzel bi telefon s3mini ve Xperia P arasında kalmıştım verdiğim karardan gayet memnunum . Lakin çalıştığım şirkette s3mini vericek ay sonunda buda güzel bi olay 😀 Sony Xperia P yi tavsiye ederim 4.1.2 J

  15. bır hftadr kullnıyorum gyet kullnışlı bır telefon samsung galaxy w kullanmısı bundan once delırtıydu benı tus kılıdı bıle zor acılıodu donuodu sureklı.bu telefonda doncakmı dıe yuklemedıgım sey kalmadı hıc kasmıo sasrıttı benı valla.sıddetle tavsıye edıyorum 😀

  16. benim xperia p 4.1.2 alayo gayet hızlı tek sorunu şarj çok hızlı şarj oluyo ve aynı hızda tükeniyo ve ufakta bir ısınma sorunu var şarj olurken ısınıyo onun haricinde mükemmel bir telefon oyunlarda kasma diye bir şey yok işlemcisi mükemmel arkadaşımda nerdeyse aynı özelliklere sahip s3 mini var xperia p ondan 10 kat daha hızlı ve daha iyi

  17. ben 1,5 aydır experia p kullanıyorum bataryanın az gitmesinden dolayı telefonu 3 hafta önce teknik servise verdim.bugün aradım yapıldığını ve test aşamasında olduğunu söylediler..merakla bekliyorum inşallah düzelmiştir.

  18. telefondan nefret etmek için bi nedenim var deli oldum ya. sim kart giriş yuvasının yayı bozuldu . sim kartı fırlatıp duruyor deli oldum . yok mu bi çözümü

  19. xperia p yi kullanmaya başladıktan 2-3 ay sonra SİM kartı geri fırlatıyor arasına kalın bir parça kağıt sıkıştırdım öyle durdurabildim

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version