ABD‘de yasalaşmak üzere Amerikan Temsilciler Meclisi‘nde görüşülmekte olan SOPA (Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma) yasası ileri bir tarihe ertelenmişti. SOPA korsan içerik yüzünden bir sitenin kapatılmasına kadar gidecek geniş yetkiler getiriyordu. Buna karşı çıkan birçok site, kişi ve kuruluş çeşitle gösterilerle SOPA‘yı protesto etmişti.

Üstelik SOPA sadece ABD topraklarındaki firmaları değil tüm dünyadaki şirketleri ilgilendiren bir kanundu. Çünkü yasalaşması halinde alan ABD dışındaki siteleri de kapatma yetkisi veriliyordu.

Gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray SOPA‘yı desteklemediğini açıklamış ve dünya çapında gösteri ve protestoler başlamıştı. Bunun üzerine geri adım atan Amerikan Temsilciler Meclisi tasarının görüşmesini ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı.

Benzer bir kanun olan PIPA (Protect IP Act – Fikri Mülkleri Koruyun) da yine SOPA gibi yetkiler ve engellemeler içeriyordu. 24 Ocak’ta yapılacak tasarı görüşmeleri de yine ileri bir tarihe ertelendi.

Bu gelişmeler SOPA ve PIPA‘nın yasalaşmayacağı olarak algılanmaması gerekiyor. Şimdilik internet kullanıcıları ilk raundu kazanmış görünüyor. Ancak önümüzdeki günlerde bu tasarıların öyle ya da böyle yasalaşması da gündeme gelebilir.

Bu iki tasarı yasalaşmadan bile ABD’de korsan içerik barındığırdığı gerekçesiyle baskınlar yapılmaya başlandı. Bunun ilk örneği Megaupload isimli internet sitesi oldu. Siteye baskın düzenleyen FBI, sahibini tutukladı ve siteyi kapattı

:: SOPA ve PIPA için ne düşünüyorsunuz?