Reklam
    Reklam
    Teknoloji Haberleri

    SOPA’dan sonra PIPA da Rafa Kaldırıldı

    ABD‘de yasalaşmak üzere Amerikan Temsilciler Meclisi‘nde görüşülmekte olan SOPA (Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma) yasası ileri bir tarihe ertelenmişti. SOPA korsan içerik yüzünden bir sitenin kapatılmasına kadar gidecek geniş yetkiler getiriyordu. Buna karşı çıkan birçok site, kişi ve kuruluş çeşitle gösterilerle SOPA‘yı protesto etmişti.

    Reklam
    Reklam

    Üstelik SOPA sadece ABD topraklarındaki firmaları değil tüm dünyadaki şirketleri ilgilendiren bir kanundu. Çünkü yasalaşması halinde alan ABD dışındaki siteleri de kapatma yetkisi veriliyordu.

    Gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray SOPA‘yı desteklemediğini açıklamış ve dünya çapında gösteri ve protestoler başlamıştı. Bunun üzerine geri adım atan Amerikan Temsilciler Meclisi tasarının görüşmesini ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı.

    Reklam
    Reklam

    Benzer bir kanun olan PIPA (Protect IP Act – Fikri Mülkleri Koruyun) da yine SOPA gibi yetkiler ve engellemeler içeriyordu. 24 Ocak’ta yapılacak tasarı görüşmeleri de yine ileri bir tarihe ertelendi.

    Bu gelişmeler SOPA ve PIPA‘nın yasalaşmayacağı olarak algılanmaması gerekiyor. Şimdilik internet kullanıcıları ilk raundu kazanmış görünüyor. Ancak önümüzdeki günlerde bu tasarıların öyle ya da böyle yasalaşması da gündeme gelebilir.

    Reklam
    Reklam

    Bu iki tasarı yasalaşmadan bile ABD’de korsan içerik barındığırdığı gerekçesiyle baskınlar yapılmaya başlandı. Bunun ilk örneği Megaupload isimli internet sitesi oldu. Siteye baskın düzenleyen FBI, sahibini tutukladı ve siteyi kapattı

    :: SOPA ve PIPA için ne düşünüyorsunuz?

    Reklam
    Reklam

     

     

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    2 Yorum

    1. SDN Okuru

      Sopaya gerek yok.bizde zaten onbinlerce site kapali durumda ne yazik ki 🙂

    2. SDN Okuru

      Bu yasaya Amerikada yayın yapan tüm internet sitelerinin ve şitketlerin kenetlenmiş bir şekilde karşı durmalarını alkışlıyorum. Özgürlüğe zincir vurulamadı…

    Diğer yorumları gör (1) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Exit mobile version