Sosyal ağlar 2000’li yılların ortalarından beri hayatımıza iyice yerleşti diyebiliriz. Sosyal ağları bu kadar popüler yapan etken ise tabii ki bizleriz. Sosyal ağ, internetin büyük bir eksiğini kapamayı başardı:

Sosyalleşmek! İnternet, doksanlı yıllarda “çoğunlukla” iş veya hobi için kullanılıyordu. Şimdi ise birçoğumuzun evinde internet mevcut ve bu da, insanları internet başına mahkum etmeye başladı.

Siteler Arası Entegrasyon

Sosyal ağlar da bu noktada devreye girdi. Facebook, Twitter, Last.Fm, MySpace, FriendFeed, Deviantart, Blogger, Tumblr… Neredeyse her ilgi alanına göre bir sosyal ağ mevcut. Üstelik demin saydıklarım sadece en popüler sosyal ağlar. İnternette sayısız sosyal ağ bulmak mümkün.

Sosyal ağların sayısı arttıkça, bir takım düzenlemelere de gidilmesi gerektiği ortaya çıktı. Siteler arasında bağlantı yoktu. Böylece siteler arasında entegrasyon sağlandı. Örneğin benim Twitter’a yazdığım bir ileti, Facebook ve FriendFeed‘e de ekleniyor. Bu olay, iki taraflı olarak da gerçekleşebiliyor. Böylece tüm ağları tek bir ağ olarak yönetebiliyoruz.

Çok Amaçlı Sosyalleşme

Birçok yerde sosyal ağ deyince akla Facebook geliyor. Bunun sebebi ise en kalabalık ağ olması mı sadece? Bence en büyük sebep; sitenin bünyesinde birçok uygulamanın yer alıyor olması.

Fotoğraf albümleri oluşturmaktan tutun da, video koleksiyonu yapmak, yazılarınızı paylaşmak gibi birçok aktiviteyi yapabiliyoruz. Facebook üzerinden oyun bile oynayabiliyoruz. Üstelik artık tüm bunları mobil olarak da yapabiliyoruz.

Kısacası, sosyal ağların gelişimi bence 2009’un en önemli olayıydı ve 2010 yılında da, internet dünyasına bu ağlar yön verecek. Sosyal ağları etkin bir biçimde kullanmak ise çok önemli ve bence bir o kadar da gerekli bir olgu haline geldi.

:: Sosyal ağların internet kültürüne ve internet kültürünün sosyal çevreye olan etkileri konusunda neler düşünüyorsunuz?