Ekim ayında meclis gündemine gelmesi beklenen sosyal medya yasası ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Hükümetin yasa düzenlemesinde sona gelindiği belirtilirken, yalan ve asılsız haberlere ciddi yaptırımların olduğu ortaya çıktı.
Yalan habere 5 yıla kadar hapis
Almanya, İngiltere ve Fransa ile Avrupa Birliği ülkelerindeki sosyal medya düzenlemelerini inceleyen hükümet, Türkiye’ye özel bir model oluşturmada son adıma geçti. Almanya’da uygulanan düzenlemenin ülkemizde bir benzerinin uygulanmasına yakın gözüyle bakılırken bazı cezai yaptırımlar da yasada olacak.
Türkiye gazetesinin haberine göre, sosyal medyada bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüpheli 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacak. Yalan ve asılsız haber yapanlar ile yayanlar ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanunda mevcut suçların cezai yaptırımları ise artırılacak.
Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.
Sosyal Medya Başkanlığı kurulacak
Yalan haberler için bir denetleyici kurumun kurulması da planlanıyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde denetleme görevi yapacak bir Sosyal Medya Başkanlığı kurulması planlanıyor.
Türkiye’nin rol model aldığı Almanya’da 2017 yılında yürürlüğe giren ve katalog suçları altında 4 farklı başlıkla ele alınan yasada terör, cinsel suçlar ve pornografi, din ve vicdan özgürlüğüne hakaret, yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon (sosyal medyada yayılan aslı olmayan içerik) suçları kategorize ediliyor. Yine Almanya’da suçlu bulunan bir sosyal medya kullanıcısı 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası yaptırımı uygulanabiliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}