Harvard Üniversitesi araştırmacıları, orta yaş grubundaki insanlarda sosyal medya kullanımına bağlı depresyon riskinde artış buldu. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya kanalları dünyanın dört bir yanındaki insanlar için büyük bir eğlence. Milyarlarca insan, bu kanallar aracılığıyla hem eğleniyor, hem bilgi ediniyor hem de para bile kazanıyor. Ancak herkes için sosyal medya ‘olumlu’ sonuçlar doğurmuyor…

Instagram’ın başı dertte: Adam Mosseri ifade için çağırılıyor

Instagram’ın başı dertte: Adam Mosseri ifade için çağırılıyor

Yılın başında Instagram hakkında sızdırılan bazı belgelerin ardından Adam Mosseri ifade vermek üzere Kongre karşısına çıkacak.

Sosyal medya, depresyonu neden artırıyor?

ABD’de bilim insanlarının yaptığı bu yeni çalışmaya göre sosyal medya bazı insanlarda depresyonu artırıyor. Söz konusu çalışmaya 5 bin 400 yetişkin dahil oldu. Bulgular, 35 yaş üstünde sosyal medyaya bağlı depresyon riskinin kullanmayan akranlarına oranla daha yüksek olduğunu gösterdi.

Sosyal medya kullanımı ve depresyon ilişkisi

Sosyal medya kullanımı ve depresyon ilişkisinin incelendiği çalışmada belli başlı platformlar öne çıktı. Bu depresyon riskinden Snapchat, Facebook ve TikTok gibi mecralar sorumlu tutuldu. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, Snapchat ve TikTok’taki orta yaşlı insanların kendilerini yaşlı hissettiği için mutsuz olabildiklerini söyledi.

Bununla birlikte, sosyal medyanın tek olumsuz etkisi orta yaş için değil. Önceki çalışmalara göre, sosyal medyada çok fazla zaman harcamak, gelişmekte olan çocukların beyni için oldukça zararlı. Çalışmaya dönecek olursak, araştırma ekibi yaş ortalamasının 56 olduğu 5 bin 400 yetişkine iki kez anket yaptı. İlk anket Mayıs 2020’de iken ikincisi bir yıl sonra idi.

Katılımcılardan, hangi sosyal medyayı kullandıkları hakkında dokuz soruluk bir ruh sağlığı anketi doldurmaları istendi. Araştırmanın baş yazarı Profesör Dr. Roy Perlis, NBC News‘e, “Facebook, TikTok ve Snapchat kullananların, ikinci ankette depresyonda olduklarını söyleme olasılıkları çok daha yüksekti.” dedi.

TikTok ve Facebook kullanıcıları tam tersi sonuçlar gösterdi

Araştırmacılar önemli bir konuya da dikkat çekti. Depresif insanların, belki de bir kaçış olarak sosyal medyaya girme olasılığının daha yüksek olabileceğini belirttiler. Bu arada, ikinci ankette katılımcıların 482’si (yüzde 9) ruh sağlıklarında bozulma olduğuna işaret etti.

Sosyal medya kullanımının ruh sağlığına etkileri

Ekip, bulgularını JAMA Network Open tıp dergisinde yayımladı. Makaleye göre, orta yaşlı Snapchat kullanıcılarındaki depresiflik bu mecrayı kullanmayan akranlarından neredeyse iki kat fazlaydı. Benzer şekilde TikTok kullanan orta yaşlı insanlar, kullanmayan akranlarına kıyasla 1,5 kat daha fazla depresyon riski taşıyordu.

Bununla birlikte, Facebook kullanıcılarında durum tam tersiydi. Çalışmalara göre, Facebook kullanan 35 yaşın altındakilerde depresyona girme olasılığı iki buçuk kat daha fazlaydı.

Çalışma bulgularının nedenleri tam olarak bilinmezken farklı teoriler var. Bir teoriye göre, insanlar yaş profillerine uymayan sosyal medyayı kullandıklarında kendilerini uyumsuz ve mutsuz hissedebiliyor. Zira TikTok’un kullanıcıları daha çok 20 yaşın altındakiler ve Snapchat’in ise 35 yaşın altındakiler. Ancak Facebook’un kullanıcıları daha yaşlı.