Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmesi beklenen sosyal medya yasasına ilişkin detaylar belli oldu. Yeni düzenlemeyle birlikte yalan ve asılsız haberlere ciddi yaptırımlar gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de ofis açmalarının yeterli olmadığını söyledi. Yeni düzenlemeyle şirketlere daha fazla yükümlülük getirilmesi beklentiler arasında.
Son dakika: Sosyal medya fenomenleri ifadeye çağırıldı
Aralarında Enes Batur, Reynmen, Tamer Yeşildağ, Başak Karahan'ın da bulunduğu pek çok sosyal medya fenomeni ifadeye çağrıldı.Sosyal medya düzenlemesi, yalan haberlere hapis cezası getiriyor
Yeni sosyal medya yasasında önem verilen temel faktör; yalan ve asılsız haberlerin yaygınlığı. Almanya, İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerindeki mevcut düzenlemeleri inceleyen hükümet, bunları Türkiye’ye uyarlama yolunda ilerleme kaydetti. Artık son aşamalara gelindiği belirtildi.
Almanya’da 2017 yılında yürürlüğe giren yasaya göre;
- terör
- cinsel suçlar
- pornografi
- din ve vicdan özgürlüğüne hakaret
- yalan haber
- dezenformasyon ve mezenformasyon
suçları kategorize ediliyor. Bu sebeplerden biriyle yargılanan kullanıcı için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Türkiye’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeyle Türk Ceza Kanunu’na sosyal medya suçları eklenmesi planlanıyor. Bu kapsamda sosyal medya üzerinden yalan haber yayan ve yapanlara 5 yıla kadar, hakaret eden kişiye ise 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yargılama esnasında suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterler dikkate alınacak.
Sosyal medya sağlayıcılarına ‘faaliyet durdurma’ tehlikesi
Almanya’da yasalar gereği, nefret söylemi veya hakaret içeren paylaşımları ilgili sosyal medya şirketinin 24 saat içinde kaldırması zorunlu. Belirlenen süre içerisinde kaldırılmadığı takdirde, 50 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılıyor. Avustralya’da da benzer bir sistem var; nefret söylemi ve şiddet içerikli unsurlar, istenilen sürede kaldırılmazsa şirketlerin yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesiliyor. Rusya ise 1,5 milyon ruble ceza veriyor.
Sabah’ın haberine göre, yeni sosyal medya düzenlemesi ile aynı uygulama Türkiye’ye gelecek. Yasayı ihlal eden herhangi bir paylaşımın 24 saat içerisinde kaldırılması zorunlu olacak. Sağlayıcı bu kararı istenen sürede yerine getirmezse, 5 milyon TL’ye kadar para cezasına maruz kalacak. Buna rağmen ilgili paylaşımı kaldırmazsa Türkiye’deki tüm faaliyetlerinin durdurulması ihtimali hükümetin gündeminde.
Gözler toplantıda: Maddeler netleşecek
Yasa kapsamındaki hükümlerin denetimini ve takibini yapmak üzere denetleyici mekanizmanın oluşturulması da planlanıyor. Hükümet, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) veya Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde görev yapacak bir Sosyal Medya Başkanlığı kurmayı değerlendiriyor.
BBC News’in haberine göre, Mahir Ünal başkanlığında bugün bir toplantı düzenlenecek. Adalet, Ulaştırma, İletişim Başkanlığı temsilcilerinin de katılım sağlayacağı toplantıda sosyal medya düzenlemesi büyük ölçüde netleşecek. TBMM’nin açılmasıyla birlikte son halinin sunulması bekleniyor.
Doğru haberde olsa, birilerinin işine gelmeyen konu olunca YALAN HABER deyip, içeri alacaklar.