Sosyal medya düzenlemesi Türkiye’nin ana gündem maddelerinden birisi. Her geçen gün yeni bir detay ortaya çıkmaya devam ederken, sosyal medya düzenlemesi neler getiriyor? sorusunun artık net bir yanıt bulduğunu söyleyebiliriz.
Detayları ile sosyal medya düzenlemesi!
Bugün meclise sunulan sosyal medya düzenlemesi kanun teklifine ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Zengin açıklamasında; bu teklifle yeni bir sosyal ağ sağlayıcı tanımı getirildiğine değinirken, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de resmi bir temsilcilik oluşturulmasını istendiğini belirtti. Temsilcilik kurmayan sosyal ağlar bazı yaptırımlar ve para cezası ile karşı karşıya kalacak.
Sosyal medya kanun teklifinin detaylarına da değinen Zengin, günlük erişimi 1 milyondan fazla sosyal ağların temsilcilik kurmasının zorunlu olacağını belirtti. Kanuna rağmen temsilcilik kurmayan sosyal ağ sağlayıcıları için 5 aşamalı yaptırım süreci bulunuyor.
İlk aşamada 3 aylık reklam verememe yasağı getirilecek. Buna ek olarak kurul tarafından 10 milyon TL idari para cezası da verilebilecek. 30 günlük bekleme süresinden sonra yine bir aksiyon bulunmuyorsa bu sefer 30 milyon TL‘lik bir idari para cezası daha verilecek. 6 aylık süreçlerle raporlama zorunluluğu da bulunan kanunda, temsilciliğini açan ancak temsilci bulundurmayan sosyal ağa reklam yapamama cezası verilecek.
Üçüncü aşamada, reklam yasağı getirilerek temsilci bulundurmaya zorlanacaklar.
Dördüncü aşamada, yüzde elli oranında internet trafiği bant genişliğinin daraltılması hususunda hakimlik kararı uygulanacak.
Beşinci aşamada ise, sosyal ağın niteliği dikkate alınarak, yüzde 90 oranına kadar bant genişliğinin daraltılması hususunda hakim karar verecek.
Kişilik hakkı ihlali yapan sosyal ağa 5 milyon TL idari para cezası verilebilecek. Hak ihlallerinde temsilciye başvuru hakkı olacak, yurt dışı hesaplardan paylaşımlar için tebligat yapılacak. Sosyal ağlarda “unutma” hakkı da uygulanacak.
5651 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle erişim engelleme ifadesinin yanına içerik çıkarma ifadeleri getirilerek tamamen erişim engelleme yerine öncelikle içerik çıkarma yükümlülüğü getiriliyor. Böylelikle internet sitelerinin içerisinde yer alan ve suç içermeyen diğer içeriklere erişilebilecek.
BTK tarafından halen uygulanan yöntemle yasadışı içerikler bildirim usulüyle elektronik ortamda iletilmekteyken, bu yöntem tebligat hususuna da uyarlandı. Buna göre, dijital ortamın doğasına uygun bir şekilde tebligat yöntemi geliştirilerek sosyal ağlara e-tebligat yapılabilecek.
Yapılan teklif Meclisten geçtiği takdirde sosyal ağların 3 aylık hazırlık döneminden sonra gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi bekleniyor. Kanunun uygulamasına ilişkin ayrıntılar BTK tarafından çıkarılacak usul ve esaslarda belirtilecek.
Bu konu hakkında gelen haberleri derlediğimiz video aşağıda yer alıyor. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan sizi ilgili video ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}