Sosyal Medya Yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından adım adım gelen kriz artık kapıya dayandı. Bilişim Teknolojileri Kurulu’nun açıkladığı sürece uygun olarak ikinci cezalar kesildikten sonra YouTube, Türkiye’de temsilcilik açma kararı aldı. Ancak diğer sosyal medya devleri için süreç işliyor…
Cezada 3 aşamaya geçildi
Günlük trafiği 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilci atama zorunluluğu getiren yasada üçüncü aşamaya gelinmek üzere. Torba yasa ile hayata geçirilen uygulamada ilk ceza 2 Kasım 2020’de verildi. Temsilci bulundurmaları konusunda gönderilen tebliğe uymayan sosyal medya devlerine 10 milyon TL para cezası kesildi.
BTK‘nın açıkladığı 5 aşamalı ceza sisteminde, ilk tebliğden itibaren 30 gün içerisinde temsilci atamayan şirketlere 11 Aralık 2020’de ikinci aşama olarak 30 milyon TL para cezası kesildi. Bu ceza sonrasında internet devi YouTube, Türkiye’de temsilcilik açacağını duyurdu. Ancak diğerleri hala adım atmadı. Peki şimdi ne olacak? Sıradaki aşamalar, verilmesi muhtemel cezalar neler? Sosyal medya şirketleri neden temsilci açmıyor? SDN Kurucusu Hakkı Alkan analiz etti:
Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ve TikTok hala Türkiye’de temsilci açmadı. Bu şirketlerden şimdiye kadar yasaya uyacaklarına dair herhangi bir açıklama ya da sinyal gelmedi.
küçücük hollandaya bile açtılar bize açmıyorlarsa gidebilirler heme bi yatırımcı aynısını yapar 😀
küçük hollanda adam gibi demokratik ben yaptım olmadı diyen ve milletvekilleri bisikletler evden yemeklerini getirip yedikleri mecrlisinde lokanta olmayan bir ülke ve çok dinamiktir. seni cebine sokar atar.