Reklam

Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi! Yasanın detayları

9
Reklam
asdasdas

Bir süredir gündem konusu olan sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan ve ardından mecliste gündem konusu olan yasa, hayata geçiriliyor. Peki, Instagram’dan, TikTok’a kadar ülkemizde faaliyet gösteren tüm sosyal ağlara, Türkiye’de bir temsilci bulundurmak başta olmak üzere çeşitli yasal yükümlülükler ve zorunluluklar da bu yasa ile geliyor. İşte sosyal medya yasasının detayları…

“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte “sosyal ağ sağlayıcı” tanımı da gündelik hayata girmiş oldu.

Sosyal medya yasası Resmi Gazete’de! Yürürlüğe girdi!

Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi, neler değişecek?

Sosyal medya yasası bugün itibarıyla uygulanmaya başlanıyor. Söz konusu yasaya göre sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik bulundurması zorunlu hale geliyor. Temsilcilik açmayan sağlayıcılara ise kademeli olarak yaptırım uygulanacak ve ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek yaptırımlar uygulanacak.

Reklam

Bu yasaya tabii olanlar ise 1 milyondan fazla kullanıcısı olan yabancı kaynaklı sağlayıcılar. Yani bunlar arasında Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açmak zorunda. Temsilcilik açmayan şirketler öncelikle para cezasına maruz kalacak, devam eden süreçte temsilciliğin açılmaması durumunda,  reklam yasakları ve bant daraltılması gibi yaptırımların kademeli olarak artırılmasıyla karşılaşacaklar.

Sosyal medya yasasi-Sosyal medya yasasinin detaylari

Bunların yanında bu yasanın içinde kişilik hakları ihlal edilen kişiler için de düzenlemeler bulunuyor. Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvurma hakkına kavuşacak. Bu sayede kişilerin Twitter, Instagram ve benzeri diğer uygulamalarda yaşadıkları sorunların çözümü daha hızlı hale gelecek.

Temsilciliklerin görevleri arasında ise yapılan şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor paylaşması zorunlu. Zaten temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi de gerekiyor. Bununla birlikte cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlere, 5 milyon TL idari para cezası uygulanacakken, rapor vermeyen şirketlere ise 10 milyon TL idari para cezası kesilecek.

Sosyal medyada ‘’klavyenin arkasına sığınan’’ pek çok kişinin hakaret ve küfürler ettiği biliniyor. Bunun önüne de geçmek isteyen bu yasa, sanal ortamda hakaret etmeye de ceza kesecek. Hakaretin yanı sıra tehdit, taciz ya da yalan olduğu bilinen haberleri yaymak da eskisi gibi cezasız kalmayacak.

9 YORUM

  1. Artık küfür, hakaret, dolandırıcılık ve saire suç unsurları sosyal medyada yer almayacak bugün içerisinde Facebook ve diğer sosyal medyaların politikalarını güncellemesi gerekecek artık hepimiz için hayırlı uğurlu olsun

    • Bu özel teşebbüsü ülkeden çıkartır. Suçun yanında özgür düşünceyi ve bağımsız ifade özgürlüğünü daraltacağı gibi, bağnaz ve çıkar odaklı din simsarlarını platformdan ifşa edenleri buradan kaçırtacağı gibi, gizliden saklıdan yana olanların ekmeğıne de yağ sürecektir. Başka platformlar var, oralara gideceklerdir ….

  2. Çok isabetli olmuş geçte olsa
    Mecburi de olsa artık herkes az çok söylediklerine dikkat edecek ona buna hakaret edemeyecek rencide edemeyecek küfür edemeyecek etse hemen cezasını çekecek bu uygulama yüzde 100 engel olur mu olmaz lakin 100 yüzde 80-90 arasında azalmasına sebep olur buda çok güzel

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version