Sosyal medya üzerine çalışan ajansların en korktuğu ve kaçtığı dal olan içerik yönetimi aslında müşterinin yapması gereken bir işlemdir. Ancak ayrı bir içerik ekibi kuramayacak büyüklükteki şirketler genellikle bu alanda ajanslarla çalışmaktalar.

İçerik yönetiminde dışarıdan çalışmayın

İçerik yönetiminin şirket dışından gerçekleştirilmesinin birkaç sakıncası bulunuyor: Bunlardan ilki ajansta sizin hesabınızla ilgilenen çalışanların sosyal medyayı ne kadar iyi biliyorsa olsun sizin sektörünüzü bilmiyor olmasıdır. Her ne kadar hedef kitle analizleri gerçekleştiriliyor olsa da yıllardır içinde olduğunuz sektörü ajans çalışanının sizden daha iyi bilmesi beklenemez. Bir diğer sakınca ise anlık olaylarda vereceğiniz tepkinin ne olacağına ajans karar veremez. Sosyal medya anlık gelişen olaylarla süregiderken ajansın size ulaşıp konuyla ilgili paylaşacağı içeriği size danışması, onay alması bu anlık paylaşım döngüsünü bozacaktır. Eğer sosyal medyada başarılı olmak istiyorsanız içeriğinizi kendiniz yönetin.

Özellikle kurumsal blog yönetimi ile uğraşan sosyal medya ajansları içerik yönetimi konusunda çok büyük sıkıntılar çekmekteler. Kurumsal blogunuzun SEO’sunu ya da webmasterlığını bir ajans yapabilir, ancak niş bir alandaki blogunuzu ajansınız yönetemez, unutmayın.

İçerik yönetimi yapmakta olan çok sayıda ajans var. Bu ajanslarla çalışmak zorunda iseniz dikkat etmeniz gerekenlerden birincisi içerik takvimi. Eğer ajansınız size bir içerik takvimi sunmuyorsa onlarla çalışmayı bırakabilirsiniz. İçerik takvimi, hesaplarınızdan paylaşılacak olan içeriklerin size 15 ila 30 gün öncesinden gönderilerek onaya sunulduğu bir dokümandır. Ajansınız ile gerçekleştireceğiniz sözleşmenizde içerik takviminin periyodik olarak size gönderilmesini mutlaka isteyin. Ayrıca ajansta sizden gönderilen içerik takviminin belirlenen süre içerisinde onaylanmasını isteyecektir.

İçerik yönetiminde anahtar kelime: İstikrar

İçerik yönetiminde kreatiflik oldukça önemli. Ancak her paylaşılan içerik takipçileri büyüleyecek diye de bir şey yok. Kreatif içerikten daha önemli olan şey istikrardır. Eğer istikrarlı bir şekilde belirlenen tarihlerde içerik paylaşımı yapılamıyorsa çalışma düzeninizi ya da çalıştığınız ajansı değiştirmeniz gerekebilir. Facebook için örnek vermek gerekirse, Facebook’un ana akış algoritması olan EdgeRank değerinizin yüksek olup paylaştıklarınızın daha çok kişiye ulaşabilmesini sağlamak istiyorsanız istikrarlı içerik paylaşımı oldukça önemli. Binlerce beğeni aldığınız bir gönderi olduğunda sevinebilirsiniz ancak aradan geçen bir haftanın sonunda yeni paylaşımlar olmaz ise yükselen EdgeRank değeriniz gittikçe geri düşmeye başlayacaktır.

Sözleşmenizde satırları en dikkatli okumanız gereken yer içerik yönetimi kısmıdır. Ancak son bir kez daha hatırlatmakta fayda var ki, içerik yönetimini en iyi şekilde kendi içinizde halledersiniz.

Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz serimizin gelecek bölümünde Sosyal Medya Kampanyaları’nı inceleyeceğiz.

Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.

:: İçerik Yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Haydar Özkömürcü