Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu’nun Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yaptığı düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuyla alakalı Twitter hesabından açıklamada bulundu. Düzenlemenin haberleşme hizmetlerinde vatandaşların haklarını daha güçlü korumak amacıyla yapıldığını belirtti.
Yeni dönemde abone onaylarına çevrim içi ortamda erişim imkânı getirildi. Aboneler artık müşteri hizmetleri, kısa mesaj ve benzeri yöntemler aracılığıyla verdikleri onayları, işletmecilerin çevrim içi işlem merkezinden 7/24 görebilecekler. Aynı zamanda elektronik ortamda abonelik başlatılabilecek ve abone onayı gerektiren işlemler için ayrı ayrı onay alınması gerekecek.
Vadedilen internet hızını alamayan abone sözleşmeyi bedelsiz feshedebilecek
31723 sayılı “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte sabit internet kullanıcılarının en çok şikayet ettiği sorunlardan biri çözüme kavuştu.
İnternet erişim hizmetlerinde sözleşme özetinde yer alan ilgili adreste sunulacak hizmete ilişkin duyurulan veri hızları da dikkate alınarak Kurum tarafından belirlenecek Adrese Dayalı İnternet Hız Ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanamaması halinde; abone tarafından cihazın kalan bedeli hariç herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilecek.
Abone lehine yorum esas olacak
Karara göre; işletmeci tarafından, taahhüde aykırılık oluşturan hususlara, açık, sade ve anlaşılabilir şekilde siyah koyu harflerle taahhütnamede yer verilecek. Abone tarafından gerçekleştirilen işlemin taahhüde aykırılık oluşturan hususlar arasında yer alıp almadığının açıkça tespit edilemediği hallerde, abone lehine yorum esas olacak.
İşletmeci tarafından, taahhüt süresi sonunda farklı bir taahhüde kayıt yaptırmamış aboneler, taahhüt süresinin sona erdiği ve taahhütsüz fiyatlar üzerinden hizmet almaya devam edeceği hususlarında kısa mesaj veya arama yoluyla bilgilendirilmesi gerekecek. Ayrıca işletmeci ile abone arasında belirlenen taahhüt süresi de 24 ayı geçemeyecek.
Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan diğer düzenlemeler arasında; tarife ve paketlerin e-Devlet’ten karşılaştırılması, hat kullanımında ebeveyn kontrolü, çipli kimlik kartlarında kimlik sureti alınmaması gibi kullanıcıların haklarını koruyacak yenilikler yer alıyor. Tamamını aşağıdaki videoda öğrenebilirsiniz:
Peki ya sizler yeni düzenleme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Hız problemi yaşadığınızda çağrı merkezini arıyorsunuz, uzaktan bağlanıp hız testi yapıyorlar ve kendi ekranlarında hız normal gözüküyor. Ama modemin yanında aldığımız hız yerleri süpürüyor. Suçu iç tesisata atıyorlar… Böyle bir durumda fesih imkanımız olmaz diye düşünüyorum.
Kabloluda vaadedilen hızı alabiliyorsan kablosuz senin sorumluluğunda.
Bu çözümün bir parçası olabilir ama esas çözüm. Vaadedilen hızın belli bir oranın altında kalması durumunda fatura bir alt paket fiyatından olmalı.
Tüm sözleşmelerde yazan hız sabit değil örneğin 24 mps kadar diyor 24 mps demiyor onun için sözleşmeyi kurum fethetmez
Her ne kadar sözleşmeyi bu kanundan önce yapsanızda hiçbir sözleşme kanunun koyduğu kuralı yoksayamaz. Zaten bu kanunla artık şu hıza kadar gibi bir ifade yer alamaz.
Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle belirli süreli abonelik sözleşmelerinde yer alan “e kadar” ibaresi kakmış mı oluyor? Yukarıda dikkatimi çeken bir diğer nokta ise Adrese dayalı hız tespiti maddesi bunu belirleyen ISS kendi sistemi. Neresine sevineceğim bu düzenlemenin bir allahın kulu çıkıpta 12 aydan uzun süreli aboneliklerde abone 12 ayın sonunda hiçbir gerekçe göstermeksizin fesh talebinde bulunabilir maddesini ekletememiş. 24 ay kazıklanmaya devam…
Peki Türk Telekom dan başka alternatif yoksa ne yapacağız? Bu yazılanlar tamamen serbest telekominikasyon sektörü için geçerli. Bulunduğum yerde (Ankara) TT den başka seçeneğim yok. (VDSL) Altyapı yatırımı yapmadıkları için de sık sık kopmalar yaşanıyor.
İşte sonunda düzgün bir tüketici kararı, sonunda…
Vaat edilen hızlarda yazan 24mbps e kadar 50 mbps e kada 100Mbps e kadar şeklinde olunca kimse doğal olarak bu hızları görmüyor,modemin,wi-fi sistemin kalitesine göre aradaki hız makası daha az oluyor sadece
100 TL verip 8 mbps alıyorum 100 TL verenler 100 mbps İnternet hızı alanlar var koskoca İstanbulda 8 mbps alıyorum şaka gibi 😉
Adı değişir bağlantı ücreti alırlar dert etmeyin bulurlar bir yolunu kablonete 1 ay dayanabildim 700 lira bağlantı ücreti vesaire aldılar
Düzenleme güzel açık ve net konuşmak gerekirse Vodafone alana sormak lazım sanki cezalar Vodafone için işlemiyor gibi izlenim veriyor. Etrafımda pişmanlığını çok gördüm. Ve bende turknet ile 1000 gigabit İnternete bağlamanın keyfini yaşıyorum. Teşekkürler turknet 👏🙏👏