SpaceX, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren Crew Dragon aracını daha fazla üretmeyeceğini duyurdu. Dört adet uzay kapsülüne sahip olduğunu söyleyen SpaceX, filo sayısının daha fazla arttırılmayacağını aktardı.
Uzay şirketinin en büyük projesi olan ve insanları Mars’a taşıyacak Starship’e daha fazla kaynak ayırmak isteyen SpaceX, Crew Dragon kapsülünü üretmeyi bırakacağını açıkladı. Ancak SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell, gerekirse yedek parçaların hazır olmaya devam edeceğini belirtti.
SpaceX, Crew Dragon kapsülünü iptal etti
Uluslararası Uzay İstasyonu fırlatışlarının vazgeçilmezi aracı Crew Dragon, halihazırda dört farklı varyasyona sahip. Ancak Crew Dragon, her uçuşundan sonra yenileme sürecinden geçmek zorunda. Yani Dragonland üssündeki SpaceX mühendisleri, ISS’e giden aracı tekrar uçuşa hazır hale getirmek için donanımlarıyla uğraşmalı veya gerekiyorsa yenisini yerleştirmeli.
Starship projesine daha fazla zaman ve para ayırmak isteyen SpaceX, Crew Dragon filo sayısını 4 ile sınırlayacağını söyledi. Kapsülle ilgili konuşan Shotwell, “Gerçekten gerekli olursa daha sonra daha fazla kapsül inşa edebiliriz. Biliyoruz ki filo yönetimi başarının anahtarıdır” dedi.
SpaceX, Crew Dragon’u NASA’nın Ticari Mürettebat Programı için tasarladı. Şirketin bu hamlesi, NASA astronotlarının farklı ülkelerin roketlerine bağlı kalmadan (özellikle Soyuz roketiyle Rusya’ya) ABD’nin tek başına ISS’e gitmesine imkan tanıdı.
SpaceX bugüne kadar 4 kez astronot ve 1 kez de dört kişilik turist mürettabatını ISS’e fırlattı. Bu fırlatışlar sırasında kapsül, ISS ile kenetlenmedi, ancak birkaç gün boyunca istasyonun yörüngesinde gezindi.
Ancak SpaceX, Starship ile ISS’in de ötesine geçmek istiyor. Ay’a ve hatta Mars’a uçuş planlayan şirket, Starlink’i yeniden kullanılabilir ve birkaç kez dünyaya inip kalkacak şekilde geliştirmeye çalışıyor. Yani Starship sadece Crew Dragon’un yerine geçmeyecek, aynı zamanda tek başına bir fırlatma sistemi olacak.
Peki ya siz Crew Dragon aracının iptal edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!