SpaceX rakibi Rocket Lab’tan hayal kırıklığı

2

Bir dönem SpaceX firmasının büyük rakibi olarak görülen Rocket Lab bugün önemli bir bir fırlatma gerçekleştirdi. İki uyduyu yörüngeye taşıyan Elecktron roketi, başarılı bir şekilde fırlatıldı. Ancak fırlatma sonrasında hiç akla gelmeyen bir arıza meydana geldi.

Elektron roketleri yeniden kullanılabilir yapıda ve daha düşük maliyetlere sahip. Şirket bu nedenle SpaceX’in Blue Origin‘le birlikte en büyük rakipleri arasında.

Çin’in Mars keşif aracı gezegene indi

Yeniden kullanılabilir Rocket Lab roketi kalktı ama hedefine ulaşamadı

Firma, uzay yarışının şirket rekabetine kaydığı günümüzde, yeniden kullanılabilir roket teknolojisiyle ön plana çıkıyor. Yeni Zelanda’da gerçekleşen fırlatmada Elektron roketi ilk başta başarılı bir şekilde ateşlendi.

Yeniden kullanılabilir roket, yarı yola geldiğinde ilk yükünü de başarılı bir şekilde bırakmayı başardı. Ancak Rocket Lab ekibi YouTube üzerinden gerçekleşen canlı yayında bir anda roketi kaybetti.

Canlı yayında derin bir sessizliğe bürünen ekip, bir süre sonra yayını kapatmak zorunda kaldı. Daha sonrasında ise Twitter üzerinden açıklama yapan Rocket Lab, Elektron roketinin motorunun beklenmeyen şekilde kapandığını açıkladı.

spacex rakibi, rocket lab roketi, electron roketi, yeniden kullanılabilir roket
Rocket Lab ekibi roketin motorlarının kapanması sonrası sessizliğe gömüldü

Yörüngeye ulaşmadan kapanan ve yere düşen roket iki uydu taşıyordu. İlk belirlemelere göre roketin düştüğü alanda bir yaralanma ya da maddi hasar meydana gelmedi.

Rocket Lab ekibi ise motor kapanmasının nedenini araştırmak için Elektron’un enkazını inceleyecek. SpaceX rakibi firma, daha düşük maliyetli roketleriyle uzay yarışında alternatif olan firma, Temmuz 2020’de de başarısız bir roket fırlatması yaptı.

Bu roket fırlatması ise Rocket Lab için büyük önem taşıyordu. Zira Yeni Zelanda kökenli firma bu yıl 20 yaşına girdi.  Rocket Lab, başarısız fırlatmalara rağmen, önemli başarılı fırlatmalarda yaptı. SpaceX’in Flacon Heavy roketine göre oldukça küçük olan roketler genel olarak uydu fırlatma görevleri için kullanılıyor.

Şirketin de amacı yeniden kullanılabilir roket teknolojisinin daha ulaşılabilir bir maliyete sunabilmek. Firma özellikle uydu fırlatma maliyetlerini kısmak isteyen gelişmekte olan ülkeleri hedefliyor. Ancak hem SpaceX’in başarılı fırlatma oranları hem de Rus Soyuz roketlerinin başarısı Rocket Lab’ın en büyük sorunlarından biri.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version