Bu gece saat 02:18 itibariyle Falcon 9 roketini fırlatan SpaceX, iki yeni rekora da imza attı. Bu iki rekora ek olarak SpaceX tarafından düzenlenen SAOCOM 1B görevi ile birlikte, 50 yıl sonra bir ilk gerçekleştirildi. 6 kez kullanılan ilk roket olmayı başaran Falcon 9, Arjantin için üç uyduyu yörüngelerine yerleştirmek için harekete geçti.
Florida’daki kötü hava koşulları uçuşun gecikmesine neden olsa da, hava durumunun düzelmesi ile birlikte kalkış gerçekleşti.
SpaceX SAOCOM 1B görevi ile 50 yıl sonra güneye rokete fırlattı
Normal şartlarda sabah saatlerinde kalkması planlana Falcon 9 roketi, kötü hava şartları sebebiyle beklemek zorunda kaldı. Gece saatlerinde hava durumunun iyileşmesi ile birlikte, Türkiye saati ile saat 02:18’de kalkışını gerçekleştirdi. Buna ek olarak Falcon 9 roketi, 50 yıl sonra ilk defa güneye doğru uçuş yapan roket olmayı başardı.
SpaceX tarafından düzenlenen SAOCOM 1B görevi ile birlikte, Amerikalı şirket 100’üncü roketini fırlatmış oldu. Buna ek olarak, ekvatoral fırlatmalar için optimize edilmiş bir roket 50 yıl sonra ilk defa kutup yörüngesine fırlatılmış oldu. Kutup yörüngeleri doğrultusunda fırlatılan roketler, yerleşim bölgeleri üzerinden geçtiği için oldukça risk taşıyor. Yörüngeye güvenli bir şekilde ulaşmak için köpek bacağı manevrası yapan roket, daha sonra Küba üzerinden uçuşuna devam etti.
Otomatik güvenlik sistemi bulunduran roket, herhangi bir şeyin ters gitmesi durumunda yerden bir müdahale olmaksızın kendini imha edebiliyor. Falcon 9 roketi normalin aksine yerleşim bölgelerine yakın bir yerden uçacağı için, bu tarz bir güvenlik önleminin alınması oldukça önem taşıyor.
SpaceX tarafından düzenlenen SAOCOM 1B görevi, Arjantin Uzay Ajansı ile yapılan sözleşme doğrultusunda yapıldı. Ana uydu SAOCOM 1B ile birlikte iki adet küçük uydu fırlatılırken bu uydular tarım, madencilik ve balıkçılık gibi endüstrileri bozabilecek doğal felaketleri gözlemlemek ve önceden haber vermek için kullanılacak.
SpaceX’in Florida’daki fırlatma sahasının yakınındaki iniş pistine başarıyla dönen Falcon 9 roketi, görevini tamamladı. SAOCOM 1B uydusu kalkıştan sadece 14 dakika sonra konuşlanırken, iki küçük uydu fırlatıldıktan yaklaşık bir saat sonra konuşlanacak şekilde ayarlandı.
Fırlatma ile ilgili detaylı videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Bence uzaya bile gidemiyor o roket gözden kaybolduktan sonra düşüypr bi yere yalan ddolan
Tabi
Vay beeeeeeee dünya düz bir de değil mi?
Türkiye de harcanıyorsun
Bakın bakın bizim de roketimiz var sadece 130 km gidiyor uzaya şöyle bir bakıp geliyor. Amerika’da bir şirketin yaptığını biz devlet olarak yapamıyoruz. Ama olsun Ayasofya ibadete açıldı ya…
Aga adamlarin trilyonlarca ekonomisi dünyanın para düzeni onlarda yani çok fazla araştırma yapabiliyorlar bizim onlardan daha az ekonomimiz olduğu için yapamamiz gayet normal degilmi
Türkiye ye de bi yararı varmı ?