SpaceX, Falcon 9 roketlerini kullanarak bir günde iki fırlatma birden gerçekleştirdi. Bu noktada şirket, fırlatmalar arasındaki en kısa aralık için yeni bir rekor kırdı. 18 Aralık Cumartesi günü kuruluş, akşam geç saatlerde yörüngeye bir uydu taşıyan Türksat 5B görevini Cape Canaveral’dan başlattı.
SpaceX, fırlatmayı canlı olarak YouTube kanalından yayınladı. Hatta drone gemilerinden bir tanesini kullanarak roketin ilk aşamasını kaydetmeyi başardı. Şirket, aynı zamanda A Shortfall of Gravitas drone gemisindeki roketin ilk aşamasını yakalanması ve Türksat 5B uydusunun konuşlandırılması dahil, fırlatmanın kliplerini Twitter hesabında paylaştı.
Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı
Türksat 5B, 15 yıl boyunca kullanımda olacak
Türksat 5B, Türksat firması tarafından işletilen hem askeri hem de ticari amaçlarla kullanılan bir iletişim uydusu görevi üstleniyor. Fırlatma sonrasında jeostatik yörüngeye yerleştirildi ve önümüzdeki en az 35 yıl boyunca kullanılması beklentiler dahilinde yer alıyor.
Türksat 5B, SpaceX‘in 18 Aralık’ta gerçekleştirdiği başka bir Starlink fırlatmasına ek olarak geldi. Sabah erken saatlerde Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başlatılan bu görev, SpaceX Starlink takımyıldızına eklenecek 52 yeni uyduyu taşıdı.
NASA Spaceflight‘a göre, iki lansman arasındaki bu kısa süre, SpaceX için yeni bir rekorun kapısını araladı. Böylece iki Falcon 9 lansmanı arasındaki en kısa süre 15 saat 17 dakika olarak kayıtlara geçti. Şirketin önceki rekoru ise 44 saatti.
SpaceX, 21 Aralık’ta bir Falcon 9 daha fırlatacak
Noel’in yaklaşmasına az bir süre kala bu uçuşlar SpaceX için yeterli değil gibi duruyor. Çünkü şirket, 21 Aralık Salı günü Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmal görevi için bir Falcon 9 daha fırlatıyor.
Sizler Türksat 5B iletişim uydusunun SpaceX‘in rekor kırmasındaki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.
Ben 35 yıl die duydum ama yanlış olması 6 ay sonra baslicak denildi goreve
35 yıl eminim. bakan kendisi açıkladı , haberi doğru yapın.
Bakan dediyse kesin yalan yanlıştır
35 yıl oalrak okudum ben de
Uydunun 35 yıldan fazla olarak tasarlanmış servis ömrü varmış.
Servis ömrü uydudaki yakıt ve dolayısıyle yerdeki kontrol merkezinin operasyonlarının asarısı ve hatasızligı ile iliskilidir. Uydular konum düzeltmesi için yakıt kullanır. Bu operasyonlar sırasında uyduda kaybedilebilir.
İyi
Türksat 5B’nin bu rekorun kırılmasında bir rolünün olduğunu düşünmüyorum. Asıl marifet SpaceX çalışanlarında
Böyle bir şeyden mi bahsedildi sanki?