Spotify, Haziran ayı başında yapay zeka algoritmalı Sadece Sen özelliği ile kullanıcılarının karşısına çıktı. Kişilerin dinledikleri şarkı ve sanatçıları karşılaştırarak müzik zevklerini analiz ettiği ve özel bir çalma listesi oluşturduğu sistem, tüm dünyada ilgi gören bir fonksiyon haline geldi.
Stream & Greet etkinliği ile yeni özelliklerinden bahseden Spotify, gerçekleştirdikleri çevrim içi etkinlikte ilk kullanıcı deneyimlerini masaya yatırdı. Şirketin Güney & Doğu Avrupa Kullanıcı Pazarlaması Bölüm Başkanı Ester Gazzano, Güney Avrupa Müzik Bölüm Başkanı Melanie Parejo ve Kişiselleştirmeden Sorumlu Kıdemli Ürün Direktörü Ziad Sultan kameraların karşısına geçerek değerlendirmelerini paylaştı.
Türkiye’de en çok dinlenen çalma listesi türleri
Etkinlikte konuşmayı başlatmak üzere izleyicileri karşılayan Ester Gazzano, Spotify’ın kullanıcı sayısı ile ilgili bilgi verdi. 356 milyondan fazla kişiye hizmet veren platformda Gazzano, her bir profil için farklı algoritmaların uygulandığını açıkladı.
Melanie Parejo’nun notları arasında ise şirketin ana değerlerinden biri olan editoryal bakış yer alıyordu. Dünyanın dört bir yanından, müzik türü, yaşam tarzı ve kültür konusunda uzman 150’den fazla kişiden oluşan bir ekip ağırladıklarını dile getiren Parejo, dinleyici talebini karşılamak için gelişmiş veri ve araçlarla donanmış uzmanlardan oluşan bir kadro oluşturduklarını aktardı.
Konuşmasının devamında Melanie Parejo, çalma listesi oluşturma konusundaki dört önemli unsuru şöyle sıraladı:
- “İlk olarak felsefemiz, herhangi bir iyi şarkının yoluna başlayabileceği bir çalma listesine sahip olması ve piramidin tepesine giden bir yolu olması gerektiği – nereden olursa olsun, hangi tür olursa olsun. Haftada binlerce şarkı dinleyen ve ardından bunları doğru çalma listelerine yerleştiren dünyanın en iyi editörlerine sahibiz
- Editör ekiplerimiz dünyanın her yerinden müzik uzmanlarından oluşuyor. Örneğin pop müzik dinleyen herkesin, farklı ülkelerde neler olup bittiğini paylaştığı global küratör gruplarımız da bulunuyor.
- Çalma listelerini oluşturmaya başladığımızda yüzde 100 insan küratörlüğüyle başladık. Şimdi ise daha fazla algoritma ve makine öğrenimi var. İnsan küratörlüğünde ve daha sonra makine öğrenimi tarafından da kişiselleştirilmiş olan “algotorial” yapıyoruz. Bu tür kişiselleştirilmiş çalma listelerine bir örnek Happy Hits, Türkçe karşılığı ile Mutlu Şarkılar. Algotorial çalma listelerinin diğer örnekleri:
- Türkiye: Mutlu Türkçe Şarkılar, Slow Pop, Türkçe 2000
- Polonya: Letni Chill, Rap Sztosy
- Pazarlar tarafından düzenlenen, Spotify tarafından oluşturulan ve yönetilen 3 bin çalma listemiz bulunuyor. Örneğin İspanya, İtalya, Polonya ve Türkiye’den kullanıcıların en çok dinledikleri çalma listelerinden bazıları şöyle:
- İspanya: Éxitos España, Pop con Ñ, PEGAO
- İtalya: Hot Hits Italia, Estate 2021, Generazione Z
- Polonya: Generacja Hip Hop, Hot Hits Polska, Polskie Hity
- Türkiye: NKVT, Türkçe Pop, Türkçe 2000’ler”
Ziad Sultan ise Haftalık Keşif, Sadece Sen ve diğer yapay zeka bazlı özellikleri için makine öğrenimini geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Sultan, şu cümleler ile açıklamalarına devam etti:
“Kullanıcılarımıza doğru zamanda doğru içerik sunmak üzere daha iyisini yapmak için makine öğrenimi ve algoritmalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz. En ayırt edici avantajımız, milyonlarca dinleyicinin milyonlarca içerikle etkileşim içinde olmasından kaynaklanan ve bizim de önerilerde bulunmak için kullandığımız devasa miktarda veri…”