Blizzard’ın üç atlısından (WarCraft, Diablo ve StarCraft) biri olan StarCraft’ın devamı için yaklaşık 10 yıl bekledik. Strateji türünün müdavimleri tarafından büyük bir ilgiyle beklenen StarCraft II, hummalı bir şekilde geliştirilirken, yayıncı Activision tarafından betası kullanıcıların beğenisine sunuldu.
Wings of Liberty adı verilen yapımda, insan ırkı olan Terran’ların ağırlıkta olduğu bir campaign bulunacak. Şimdilik multiplayer betası (5 yama yüklenmesi gerekiyor) sizler için test yayınlanan oyunu ettik. Böylelikle uzun zamandır beklenen StarCraft II: Wings of Liberty serüveni de bizim için başlamış oldu.
{pagebreak::Multiplayer Beta}
Multiplayer Beta
Yeni StarCraft, evvela başarılı menü tasarımları ve animasyonlarıyla dikkatimizi çekti. Test ettiğimiz yapımın beta sürümü olduğu için, çok fazla seçeniğimiz yoktu. Direkt multiplayer’a tıklayıp ayarlarımızı yapmamız gerekiyordu. Kaç kullanıcının karşı karşıya geleceğini belirledikten sonra, ırkımızı seçerek (Terran, Protos ve Zerg) “Find Players”a tıklıyoruz. Sistem kısa bir süre sonra otomatik olarak bir oyuncuyu karşımıza atıyor ve gayet kısa bir yükleme ekranının ardından, StarCraft 2 başlıyor!
Tek bir harita hakkımızın olduğu multiplayer betada, kolay sayılabilecek bir seçim yapılmış. Zira hava yolu dışında, düşman üssünüze yalnızca tek bir noktadan saldırabiliyor. Bu noktanın biraz ilerisinde ise barikat bulunuyor. Yani siz dışarıya çıkmak için, onlar size gelmek için barikatı yok etmeli. Hal böyle olunca, taraflar vakit kazanmış oluyor.
{pagebreak::Erken Kalkan Yol Alır}
Erken Kalkan Yol Alır
Multiplayer betadaki deneyimlerimiz gösterdi ki, klasik çoklu oyuncu taktikleri StarCraft II’de de bir hayli etkili. Örneğin ilk üretilen askeri birimden çok sayıda yapıp, düşmana giderseniz, muhtemelen maç sizin oluyor. Tabii karşınızdaki rakibinizin en fazla sizin kadar deneyimi olmalı. Aksi halde hızlı gelişim gösterip, kullanıcıyı oyun oynadığına pişman(!) edebiliyorlar.
Beta açılalı yaklaşık 1 ay olmasına karşın, hâlâ kolaylıkla oyuncu bulabilmek de, yapım için olumlu bir işaret. Genellikle bir süre sonra kullanıcılar yapımı terk etmeye başlar ve rakip bulmakta zorluk çekilir. Buna karşın StarCraft II’nin betasında sistem kısa sürede size bir rakip buluyor. Bu da kullanıcıların oyundan kopamadığını ortaya koyuyor.
{pagebreak::Eski Irklar}
Eski Irklar
StarCraft II duyurulduğunda, en çok merak edilen sorulardan biri de yapımda yeni ırk olup olmayacağıydı. Blizzard kısa süre sonra standart üç ırkın dışına çıkılmayacağını açıklamıştı. Dolayısıyla kullanıcılar StarCraft II’nin multiplayer betasında ne ile karşılaşacağını biliyordu. İnsan ırkı olan Terran ve uzaylı ırkları Protoss ile Zerg, yeni yapımda da seçilebilir ırkları oluşturuyor.
Tanıdık birimlerle dolu olan üç ırkın kendilerine has özellikleri ve farklı avantaj/dezavantajları var. Kimi daha hızlı birim üretirken, bir diğeri ekonomik olarak hızlı gelişiyor. Ötekisi ise askeri alanda rakiplerinden bir adım önde… Oyunda başarılı olmak için bir numaralı şart, seçtiğiniz ırkı tanımanız. Hangi şekilde gelişip nereye yatırım yapacağınızı bilirseniz, rakibinize karşı koyacak ve hatta onu yenecek seviyeye ulaşıyorsunuz.
{pagebreak::Tanıdık Oynanış}
Tanıdık Oynanış
Eğer daha önce StarCraft oynadıysanız, oyunun başına ilk geçtiğiniz andan itibaren alışma süreciniz gayet hızlı cereyan ediyor. Zira oynanış, birimler, oyun arayüzü bir hayli tanıdık anlar yaşatıyor. Blizzard’ı bu konuda tebrik etmek gerek. StarCraft adeta özünden hiçbir şey kaybetmemiş (Darısı C&C4’ün başına).
Görsel olarak yeni yapım, WarCraft kadar şirin olmamakla beraber Diablo kadar da ciddi görünmüyor. Bu açıdan StarCraft II bizden tam not alıyor. EA’nin Red Alert 3’te yaptığı gibi yapımın ruhuna aykırı görsellerle karşılaşmıyoruz. Aksine, ne şirin ne de ciddi, belki de tam ikisinin arasında bir yerde konuşlanıyor Wings of Liberty. Tabii test ettiğimiz sürüm multiplayer beta olduğu için, bazı efektlerin yapımın bu versiyonunda yer almaması da söz konusu.
Dolayısıyla bu konuda kesin bir yargıda bulunmamak en iyisi. Ancak yine de bina inşaat ve yıkılış animasyonları, birimlerin görselleri ve alttaki bar’da yer alan 3 boyutlu ünite yüzleri, göze gayet hoş görünüyor. Zayıf sistemli kullanıcılar için isteğe bağlı olarak grafiklerin epeyce düşürülebildiğini de belirtmekte yarar var.
{pagebreak::Blizzard’ın Yeni Yıldızı}
Blizzard’ın Yeni Yıldızı
2010’da yılında satışa sunulacağı yapımcılar tarafından doğrulanan StarCraft II: Wings of Liberty hakkındaki ilk izlenimlerimiz olumlu. Beta aşamasında da olsa, oynanışı, görselleri ve müzikleriyle bizi ne kadar kaliteli bir yapımın beklediğini görmüş olduk. Uzun lafın kısası strateji türünün müdavimleri için gayet başarılı bir oyun geliyor. Özellikle yapımın takipçilerine müjde!