Başında Tesla CEO’su Elon Musk’ın ulduğu SpaceX, geçen yıl küresel çapta bir internet ağı kurmak için harekete geçti. Starlink isimli proje için ilk fırtlatma için tüm hazırlıklar tamamlandı. 60 internet uydusu uzaya gitmek için yola çıkıyor.
Dünyaya hızlı internet verecek Starlink uyduları fırlatılıyor
Daha önce 15 Mayıs olarak belirlenen fırlatma tarihi, olumsuz hava koşulları nedeniyle 16 Mayıs’a ertelendi. 60 internet uydusuyla donatılan Falcon 9 roketi bugün uzaya fırlatılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılacak olan uydular, fiber-optik kablo bağlantısı olmadan dünyanın her yerine ucuz ve hızlı internet erişimi sağlamayı hedefliyor.
SpaceX dünyanın yörüngesini yaklaşık olarak 11 bin adet Starlink uydusuyla donatmak istiyor. Bunun için kendine belirlediği tarih ise 2020.
Şirketin 2019 ve 2024 yılları arasında uydularını uzaya gönderme projesinin yaklaşık değer 10 milyar dolar. Dünyanın 1150 ile 1325 km üzerinde dolaşacak olan bu uydular 1 Gbps bağlantı sağlayacak.
Elon Musk konuyla ilgili yaptığı açıklamada dünyanın önemli kısmına internet erişim sağlayabilmek için 12 fırlatış daha gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Motorola eskiden iridyum sistemini tasarlamıştı. Ama o gsm şirketlerini bitirip bütün telefonları uydu telefon haline getirmeye çalışmıştı. Bu da o sistemin internet versiyonu gibi bence.
Umarım bu uydular içerisinde donanım ve yazılım uzaktan güncellenebilir durumdadır ve ileride çıkabilecek problemleri giderebilecek yetiye sahiptir. Uzayda cihazın arkasına geçip reset tuşuna basmak veya konsol’dan bağlamak pek mümkün olmaz çünkü.
Elon Musk isen uzaydaki uydunun arızasını dert etmezsin, yollarsın 2 adam, yapar geri gelirler. Adam marsa insan taşımanın planını yaparken uydu arızası çok basit inanın ki. Elon, kafaya koyduysa yapar, başarır da.
Öncelikle yatırım olarak iyi mi kötü bir yatırım mı tartışılır. Ancak tartışılmayacak tek gerçek dünyada henüz internet ile tanışmamış olan bölgelerin de bu uyudular sayesinde faydalanma olanağı olduğu için olumlu bir girişim. Gelelim işletikebilirlik ve sürdürülebilirlik kısmına. Birinci sorun uydu sayısı. Tüm dünyayı kapsama alanına almak bu sayının dahada artması demek. Peki bune gibi riskler içerir. Birincisi sayı arttıkça arızalı sorunlu uyduların tamiri yada yörügeden uzaklaştırılması. Dünyanın çevresinin uydu çöplüğü haline gelmesi. Oluşabilecek küçük çaplı çoklu asteroid hareketleri bölgesel bazda bile olsa büyük risk oluştutmakta. Buna çözüm uydu sayısını azaltıp yörünge çevresine uzaklığı hesaplanıp kurulacak ağın daha kontrol edilebilir kapsamda olması makul olabilirdi. Yinede hayırlı olsun. Doğru bir girişim tebrik ederim.
Katılıyorum.
Tv yayını gibi düşünselim bence günümüz de çok kolay mümkün ama onu yapacak babayiğit nerede