Elon Musk’ın uzun zamandır üzerinde yatırım yaptığı Starlink projesi, bilim dünyası için sorun teşkil eder hale geldi. Her ne kadar ABD tarafından açık bir destekle onay almış olsa da bilim insanları ve bazı ülkelerde ciddi homurdanmalar başladı. Bu nedenle Starlink şirketinin büyüme politikası durdurulabilir.
Starlink projesi zorla durdurulabilir: Türkiye’ye gelişi ertelenecek mi?
Uydu interneti fikri uzun yıllardır tüm dünyanın gündeminde. Tabii Elon Musk’ın şirketi bu konuda rakipsiz değil. Fakat sektörü tek başına domine ettiğini söyleyebiliriz. Şu anda yörüngede 2 binden fazla uydusu bulunuyor. Üstelik 2027 yılına kadar bu sayıyı 40 bine çıkarmak için FCC’den (Federal İletişim Komisyonu) izin almayı başardı. Fakat Starlink tarafından planlanan büyüme durdurulabilir.
Yukarıda yer alan görselden de görebileceğiniz gibi Starlink uyduları henüz sayısı planlananın 20’de 1’i kadar olmasına rağmen gözle görülür bir hale geldi. Bunun en büyük sebebi ise diğer uyduların aksine orta (2 bin – 35 bin km) değil, alçak dünya yörüngesinde (160- 2 bin km) yer alması.
Türkiye’ye gelmeyen Starlink, Afrika’da kullanıma açıldı!
Geceleri uzun pozlama ile evrenin fotoğraflarını çeken pek çok kişi Starlink uydularının işlerine engel olduğu söylüyor. Buna benzer bir durumu ise gözlemevinde çalışan gök bilimciler dile getiriyor. Örneğin şu anda yapımı devam eden Simonyi Araştırma Teleskobu, tamamlandığı zaman 500 petabaytlık görüntü işleyecek. Yaklaşık 10 yıl boyunca her gece evreni kayıt altına alacak.
Fakat Starlink uydularının sayısı henüz 2 bin seviyesindeyken bile fotoğrafçılara engel teşkil ediyor. 5 yıl içerisinde 40 bin adete ulaştığında gözlemevleri için ciddi bir problem haline gelecek. Bunu yalnızca gördüğümüz fotoğraf karesinde yer alması olarak değil, işlenen verinin bozulması olarak düşünmemiz gerekiyor.
Zira uzakta yer alan bir nesneyi görmezden gelmek mümkün. Fakat 2 bin kilometreden daha yakında yer alan 40 bin uydunun yalnızca yansıttığı ışık bile milyonlarca kilometre ötedeki yıldızların ve galaksilerin verilerini bozacak.
Buna ek olarak, uzaya fırlatılacak basit bir roketin bile alçak yörüngeyi 40 bin uyduyla çarpışmadan geçebilmesi için uluslararası planlamaların yapılması gerekiyor. Buna bir de uzay çöplüğü olarak tarif ettiğimiz, boyutu 1-2 milimetreden 10 metreye kadar olan ve hızları saatte binlerce kilometreyi bulan, yüz binlerce metal parçayı eklediğimiz zaman işler oldukça tehlikeli bir hale bürünüyor.
Bu nedenle şu anda başta Çin ve Rusya olmak üzere birçok ülke ve akademisyen bu projenin acilen durdurulması gerektiğini söylüyor. İptal edilmese bile en azından 2027 yılına kadar olan 20 katlık büyümenin bir çözüm bulunana kadar ertelenmesini istiyor. Eğer bu durum gerçekleşirse, projenin henüz hizmete başlamadığı Türkiye gibi ülkelerde süresiz olarak askıya alınacağını söyleyebiliriz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
iyi olmuş hepsinin imha edilmesi gerekir
Saçmalama dünyanın en düşük gecikmeye sahip Internet projesi o. Sen git karada aynı gecikmeye sahip Internet dağıt sonra o dediğini düşünürürler.
En düşük ms yi vermesi mümkün değil.
tam tersi en fazla gecikmeye sahip ve tr şartları için 1000 tl yi geçiyor hiçbir şekilde değmez o kadar para vermeye 99 tl olsa aynı şekilde gene kullanmam zaten aynı performansı hatta daha iyisini fiber kablolar ile alabiliyoruz
Projenin Internet ile hic bir alakasi yok. Gercek amac askeri ve politik.
Sanki dünya sadece Amerika nın kendi kendilerine onay veriyolar biriside çıkıp birşey söylemiyor
Durdurulsun tabiki her ülkenin hava sahasini ihlal ettigi gibi guvenliginide tehdit ediyor bunu x bir ulke yapsa kabul etmez abd arti olarak sadece internet amacli olmadigini herkes biliyor kimse bunca uyduya internet icin yatirim yapmaz , sözum ona africadaki garibanda ucretsiz internete sahip olacakti muskcim ne oldu herkese aylik pimaş şeklinde dösemeye başladı.
Karşı çıkanlar Çin ve Rusya olunca insanın aklına daha farklı şeyler geliyor.
Amerika bilim kurgu filmi çektiğine inandırmak istiyor aslında dünyayı tamamen rehin almak istiyor.
Noob musk
Bende durmasından yanayım amaç internetin yaymak vb değil 40 bin uydu ile daha iyi casusluk her bir uydu da büyük ihtimal kamera var mevcut uydular anlık istihbarat için yetersiz kalabiliyor. Aynı konumdan geçmesi günler sürer mevcut uyduların. ama starlink dünyayı bir ağ gibi çevreleyecek. NAS a nın uydularını neden spacex fırlatıyor. Sadece Bir ülke izni ile 40 bin uyduyu nasıl fırlatabiliyor bu firma IŞIK kirliliği uydu kirliliği olacak dünyaya düşen uydular mutlaka hasarlara sebep olacak karbon monoksit salınımı olacak vs vs.
Kişi veya kurumların hakları başkalarının haklarına zarar veremez. Haklarımız başkalarının haklarını zorlamaya başlamadan önce sona erer.