Amerika Federal İletişim Komisyonu, Boeing’in ilk olarak 2017’de önerdiği bir uydu internet projesine izin verdi. Boeing, artık ana havacılık rakibi SpaceX ile birlikte uzaydan kendi geniş bant internet ağı hizmetini sunabilecek.
Elon Musk açıkladı: Starlink sonraki aşamaya geçiyor!
Son yılların en büyük teknolojilerinden olarak görülen Starlink için beta aşamasının ne zaman biteceği açıklandı.Boeing de uzaydan internet sunmaya başlayacak
Boeing’in planı, 132 uyduyu 1.056 kilometre yükseklikte alçak Dünya yörüngesine yerleştirmeyi içeriyor. Diğer 15 uydu ise, 27.355 km ila 44.221 km arasında bir yükseklikte jeostatik olmayan yörüngeye fırlatılacak.
Şirket, uyduları Amerika Birleşik Devletleri, Porto Riko ve ABD Virgin Adaları’ndaki konut tüketicilerine; hükümet ve iş kullanıcılarına geniş bant internet ve iletişim hizmetleri sunmak için kullanmak istediğini söylüyor. Öte yandan ağ kurulumu tamamen bittikten sonra küresel olarak hizmet sunacak.
147 uydunun tümü, SpaceX’in Starlink ağı veya Amazon’un henüz konuşlandırılmamış Project Kuiper uyduları tarafından kullanılan Ka ve Ku bantlarından daha yüksek bir kablosuz spektrum dilimi olan V-bandında yayın yapacak.
V-bandı kullanmak daha hızlı veri aktarım hızlarına izin verebiliyor. Ancak daha yüksek frekansların katı nesnelere nüfuz etmede daha fazla sorun yaşaması nedeniyle büyük bir risk taşıyor. SpaceX ve One Web, V-bandını gelecekteki bazı uydularda kullanmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Ka ve Ku bantları, ticari havayollarında uçuş içi internet sağlayan uydular tarafından da kullanılıyor.
SpaceX daha önce Boeing’in zaten kalabalık olan alçak yörüngelere fırlatma; önerisinin diğer uydularla çarpışma riskini artırabileceği konusundaki endişesini dile getirmişti. Bunun yanı sıra 2019’da SpaceX, FCC’ye Boeing hizmet ağının tehlikeli bir girişim olduğunu söyledi.
Boeing’in uydu interneti hizmetinin yarısını başlatmak için; altı yılı ve tüm ağı dağıtmak için dokuz yılı geçmesi gerekiyor. Şirket, FCC’den bu süreyi kısaltmasını istedi.
Boeing’in internet hizmetine karşılık, SpaceX ve Amazon’un ağları için; her biri binlerce uydudan oluşan çok daha büyük planları bulunuyor. Uçak üretiminin yanı sıra büyük bir uydu üreticisi olan Boeing’in; bu hizmeti ne zaman sunacağı ve ülkemizde de bu hizmetin sunulacağı henüz belli değil.
Siz bu uydudan internet hizmetleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülkemizde de faaliyete geçse bu hizmeti kullanır mısınız? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın…
Musk’ın projesi gelse de şu TTNet altyapısısızlığından kurtulsak.