CEO’su ayrılan Starlink’in Türkiye macerası başlamadan bitti!

16

Elon Musk’ın uydu internet hizmeti şirketi Starlink, dünyayı bir ağ gibi sarmaya devam ediyor ve Tonga’nın da sisteme dahil olmasıyla hizmet verdiği ülke sayısı 102’ye ulaştı. Ancak bir süredir merakla beklenen Türkiye girişi, lisans başvurusunun sonuçlanmaması ve şirketin agresif büyüme stratejisini askıya alması nedeniyle süresiz olarak ertelendi.

Starlink’in resmi internet sitesinde daha önce 2024 olarak belirtilen Türkiye açılış tarihi şimdilerde “pending regulatory approval” (yönetmelik onayı bekleniyor) ibaresine yerini bırakmıştı. Ancak son gelen bilgilere göre Starlink, Elon Musk’ın lisans başvurusu zor olan pazarlara girmeme kararı doğrultusunda Türkiye pazarına giriş planlarını askıya aldı.

Bu kararın ardında yeni Starship roketinin fırlatılmasına kadar Starlink’in fiyatlarının birçok pazarda rekabetçi olmaması ve şirketin agresif büyüme planlarını ertelemesi yatıyor. Starship’in başarılı bir şekilde fırlatılması Starlink uydularının daha düşük maliyetle uzaya gönderilmesini sağlayacak ve şirketin fiyatlarını düşürmesine olanak tanıyacak.

Nisan ayında Starlink Türkiye CEO’su Kemal Geçer’in görevinden ayrılması da Türkiye operasyonlarının belirsizliğini artırmıştı. Ancak bu ayrılığın sızıntıların aksine regülasyonlarla ilgili belirsizliklerden değil, Geçer’in ailevi sebeplerden dolayı ABD’ye taşınmak istememesinden kaynaklandığı öğrenildi.

Starlink’in Türkiye’ye gelmesi halinde sağlayabileceği potansiyel faydalar ise hala büyük önem taşıyor:

  • Kırsal kesimde yaşayanlar:
    • Şehirlerdeki kadar hızlı ve güvenilir internet erişimine kavuşabilir, eğitimden sağlığa birçok alanda fırsat eşitliğine erişebilirlerdi.
  • İşletmeler:
    • Daha hızlı ve kesintisiz internet sayesinde verimliliklerini artırabilir, yeni pazarlara açılabilirlerdi.
  • Acil durumlar:
    • Doğal afet gibi durumlarda kesintisiz iletişim sağlanabilir, kurtarma ve yardım çalışmaları daha etkili bir şekilde yürütülebilirdi.

16 YORUMLAR

  1. Bu olanaklar bir şirkette olması yarar mı sağlar yoksa bagimliligi artirirmi onun için denetim ve yönetim adil şekilde devletin elinde olmalı yoksa herşeyi bir şirketin eline bırakılmış olur

    • Hiçte katılmıyorum, hemen hemen her alanda serbest ekonomi yerine devlet kontrolü halkın aleyhine oluyor; tütün, alkol ürünlerde vergi yüksekliği kaliteyi düşürüyor, kaçağa neden oluyor, ICT şirketleri yatırım yapmıyor, frekans tahsisi harcı devlet için büyük gelir ve devlet bu geliri boşa, itibar gibi anlamsız yerlere harcıyor

  2. Kücük bir ilçe merkezinde yaşıyorum senelerdir altyapı gelmiyor adsl dahi kullanamiyorum bu sistemi ülkemize kim sokmuyorsa Allah bin belasini versin

  3. Ben 1 senedir Yunanistana yakın olduğumdan kullanıyordum, geçen haftalarda instagram yasağının ardından starlink de yasaklı bölge olarak damgaladı Türkiyeyi, artık uydular üzerimizden geçmesine rağmen hizmet alamıyoruz. Tepedekiler Elon ile anlaşmazlığa düşmüş bu kesin… Bir güzel hizmet daha elimizden kaydı gitti… Dünyanın en rezil internetine mecburuz yine…

  4. Yazık gerçekten yazık. Elin Afrika Nijeryasında sabah avlanmaya giden kabileler Starlink kullanabiliyor. Canım ülkeme gelince yok hatta bazımıza temelli internet de yok. Ben küçük bir ilçede yaşıyorum altyapı yok başka bir şirketin taşınabilir internetini kullandık. Taşınabilir internet denmesine bakmayın ne taşınabilir ne de internet. Şaka gibi 1 megabit maks 2-3 megabit hız alıyoruz. İnternet sitelerini bile açamıyor internet. 21.yüzyılda yaşıyoruz ya Kenya Madagaskar bile geçmiş bizi ben bir şey demiyorum.

  5. Ne diyeyim… dört gözle bekliyordum. Olmuyor. Içime cız etti bu haberi duyunca. Sürekli evden çalıştığım, kırsal, altyapısız kesimde oturduğum ve ana babamı yaşlı olup kendi evlerinden başka bir yere taşınmayacağından elim kolum bağlı. Benimde sorumlularına intizar edesim geliyor. 21 yüzyıl devletimize girmek bilmiyor. Yüce Allah’ım sen akıl fikir ver bu bilinçsizliğin sorumlularına.

  6. adsl cok iyi kanzi aylik 300 tl ye adsl sat
    100 metre otede fiber gecse bile nasil olsa 300tl ye taahut olayina satiyoruz diye kakala cok igrenc ulke ilk firsatta kacacagim bu caktigimin ulkesinden turkroach hamam bocegi ulkesi

  7. Moğolistanda ve Madagaskar da bu hizmet var. Türkiyede yok. TT ve TCell olduğu sürece biz ancak starlink değil, yerinde sayar link ile uğraşırız.

  8. Devletçilik ilkesi artık bu zamana uymuyor. Bu zaman Özel sektör Çağı. Buna en uygun Liberteryenizm. Devlet fazlasıyla özelleştirilmesi ve ülke küreselleşmesi gerekiyor. Starlink, Paypal vb. pek çok fırsatı kaçırıyoruz. Matbaayı kaçırdığımız zamanki gibi geride kalmayalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version