2021 yılının Şubat ayında Çin’e özel açık beta sürümünü yayınlayan ünlü oyun istemcisi Steam’in ülkedeki ömrü uzun olmadı. Yaklaşık 10 aylık sürecin sonunda Çin Hükümeti, Steam uygulamasını ve resmi web sitesini kara listesine aldı. Çin’de yaşayan oyuncular, yaklaşık 24 saattir Steam’e erişemiyor.
Steam’in ‘Kategori’ sayfası değişebilir
Steam, Çin’de resmen banlandı!
Dünden beri sosyal medya hesapları aracılığıyla çeşitli gönderiler paylaşan Çin’deki oyuncular, Steam uygulamasının ve Steam’deki tüm topluluk sayfalarının kara listeye alındığını ve bu sayfaların artık ülke çapında erişilemediğini belirtiyor.
2021 yılının Şubat ayında ülkede sunulan Steam’in Çin’e özel sürümü, oldukça kısıtlı bir oyun kütüphanesiyle ve Çin Hükümeti tarafından onay alınmış yapımlarla kullanıcılara sunulmuştu. Yaklaşık 60’a yakın oyunun yer aldığı ve sadece Çin’de erişilebilen bu istemciye şu an kullanıcılar tarafından erişilebiliyor. Ancak Steam’in global sürümü, bugünden itibaren resmen yasaklandı.
CS:GO ve Dota 2, bu yasaktan etkilenmeyecek
Her ne kadar Çin dışında oyuncular için bu haber şaşırtıcı gelse de ülkedeki oyuncular bu gelişmeyi uzun süredir bekliyordu. 15 Aralık tarihinde Fortnite’ı ülke çapında tamamen yasaklayan ve çocukların oyun saatini haftada üç saatle sınırlayan Çin Hükümeti, son olarak kripto parayı da yasaklamıştı. Bununla birlikte ülke içerisinde oyun geliştirebilmek için de çeşitli mecralara başvurmanız ve hükümetin onayını almanız gerekiyor.
Steam’de Yılın Oyunları Ödülleri için adaylar sonunda belli oldu
Çin genelinde en popüler iki oyun olan Dota 2 ve CS:GO bu yasaktan etkilenmeyecek. Nitekim bu iki yapım, Steam’in Çin’e özel versiyonunda, hükümet tarafından izin verilen yapımlar arasında yer alıyor. Buna karşın Steam’in Çin versiyonunda yer almayan, Valve’ın kendi kütüphanesindeki hiçbir oyuna bugünden itibaren erişim sağlanamayacak.
Peki sizler Çin hükümetinin getirdiği bu yasak hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu yasak geçici mi olacak yoksa Steam tamamen kara listeye mi alındı? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.
Çin’de yaşamak eziyet resmen yasaklamadıkları ne kaldı söylesenize
çinliler ne yapacak
Demokrasi olmayınca böyle oluyor işte.
+15 social credit
+1000000 social credits to chinese government
Orada daha ayrı bir kafa çok özür dilerim yasaklar baskılar kurallar herşey belki kural yada yasa olabilir ama bu sistem şiddete meyilli bir toplumu meydana getiriyor kısıtlama ile halk yönetimi veya her şeye boyun eğen bir toplum rejim değişikliği ve bağımsızlık için ilerde çok farklı iç devlet sorunları açabilir çünkü artık heryerden herşey görüluyor ve toplum biz neden böyle değiliz yada ne den yok diyor yada diye biliyor…
Steam’de ücretli çin yapımı oyunlar ne olacak ? Onlar ücretsiz mi olur, yoksa kaldırılır mı ?
Paranın dışa gitmemesi icin mi yapıyor. Amacı ne bu çinin. Zaten milyar insan kutu gibi evlerde yaşıyor.
Fazla abartılmış
Dünya ile iletişime geçen her şeyi yasaklayacak. İçeride ne yapıyorsa
Umarim Oyun Yapımcıları Bu Karardan Etkilenmez
Koskoca ülke dev bir distopya
çin resemen oyun düşmanı illa kendi oyunlarını onatacaklar
Alın size super idol. Şaka bir yana steam oyun sektöründe de kendi insanlarının parasını dış ülkelere kaptırmamaya çalışıyor olabilir. Kominist bir ülke olduğu için. Demokrasi olmayınca böyle oluyor işte.
Gayet iyi yapıyorlar. Steam’de oyun oynamanın kime ne faydası var? Distopya ve baskıcılık olduğunu düşünenler komik gözüküyorlar aslında. Asıl distopya sizi bilgisayar başına kitleyen sistem. Gerçek hayatın kötülüğünden kaçıp saatlerce bilgisayar başında oyun oynattıran sistem. Çin’de gerçek hayata önem veriyorlar.
İyi olmuş Çinli hilecilerde. Kurtulmuş oluruz.
Burda bir hata var hata kararı veya yasağı getiren değil bu yasağa boyun bükende ve sesizce kabul edende örnek vermek gerekirse Amerika taplet ve benzeri elektronik eşya ile uçağa ve hava alanlarına girilemicek yasağı getirdi halk bir saat içinde sokağa döküldü yasak açıklamalı 2.saatinde kabine ve seneto toplandı Amerika başkanın uyguladığı yasağı kaldırdı demem o ki halk isterse yasak olur istemediği bir yasağı da kabul etmez dünyanın neresinde olursa olsun şimde Çin devleti yasak getirdi peki devletin kullanmaya teşvik ettiği ve bu teşvik ettiği bir şeyin çin devketi için önem arz ettiğini ama son çıkarılan yasak nedeniyle halkta bu çin Devleti’nin teşvik ettigin şeyi boykort ettiğini düşünseniz ya Çin hükümeti getirdiği yasakları yada getireceği yasaklar bir daha gözden geçirir
ÇİN EZİYET TİMEEEE!!