Valve, geçtiğimiz hafta sürpriz şekilde yeni el konsolu Steam Deck’i duyurdu ve cihazla ilgili detayları sizlerle paylaştık. Valve, yeni konsolunu pazardaki bir diğer dev olan Nintendo Switch’in OLED ekranlı modelinin tanıtılmasından iki saat önce duyurmuştu. İlerleyen aylarda sıkı bir rekabet içine girecekleri için Steam Deck vs Nintendo Switch karşılaştırmasını hazırladık.
Steam Deck hakkında her şey! Neler bekliyoruz?
Valve geçtiğimiz günlerde yeni oyun konsolu Steam Deck için sürpriz duyuruyu gerçekleştirdi. Biz de konsol hakkında bildiklerimizi derledik ve yorumladık.Steam Deck vs. Nintendo Switch: Hangisi daha iyi?
İki konsolu belirlediğimiz alt başlıklarda inceledik. Nintendo Switch biraz yaşlı bir konsol olsa da OLED ekranlı sürümü ile Steam Deck’in kıyaslanmasını Nintendo bile kabul ediyor. Steam’in konsolu duyurulduktan sonra Nintendo, yeni Switch’e güvendiğini söylemişti. Bakalım iki konsol kağıt üzerinde bizden nasıl değerlendirmeler alacak.
Oyun çeşitliliği
Karşılaştırmanın devamında daha net anlayacağınız üzere; oyun çeşitliliği bu konsollar arasındaki rekabette önemli bir unsur. Steam Deck, Steam kütüphanesindeki oyunların neredeyse tamamını destekleyecek. Burada sınırlayıcı olan etken, SteamOS’in şu anda üçüncü parti anti-hile yazılımlarını desteklemiyor oluşu. Valve bu sorun üzerinde çalışıyor ve eğer problem aşılırsa Steam Deck, tüm Steam oyunlarını destekliyor olacak.
Nintendo Switch o kadar şanslı olmasa da güncel ve el konsollarına uyarlanabilir oyunlar için platform desteği alıyor. Nintendo Switch’in mevcut kütüphanesine baktığımızda da hiç de azımsanamayacak bir destek verildiğini görmekteyiz. Zaten Nintendo Switch, Steam Deck ile rekabet edeceği için oyun çeşitliliğine daha çok önem vermeye başlayacaktır.
Ekran
Steam Deck, 7 inç boyutundaki LCD ekranla geliyorken Nintendo Switch yine aynı boyutta OLED ekran teknolojisini sunuyor. Çözünürlük tarafında ise ufak bir fark var; Steam Deck’in ekranı 1280×800 çözünürlüğünde iken Nintendo Switch OLED’in ekranı 1280×720 çözünürlüğünde.
Harici ekran kısmında ise önemli bir ayrım bulunuyor. Nintendo Switch’te ise HDMI kablosu yardımı ile ekranı başka bir ekrana aktarabiliyorsunuz. Fakat Steam Deck, bunu ayrı olarak satılan dock ile yapabiliyor. Bu da ortaya daha fazla fiyat çıkartıyor. Eğer konsolun sadece kendi ekranını kullanacaksanız bu sorun değil.
Teknik özellikler
İşin en can alıcı kısmı iki konsol arasındaki performans farkı oluyor. Steam Deck, performans konusunda Nintendo Switch’i çok rahatlıkla eziyor. Steam Deck’in sunduğu performansın, PlayStation 4’tekine yakın olduğunu söylesek yanlış olmaz. Nintendo Switch ise başka bir kulvarda yüzüyor.
Steam Deck teknik özellikleri:
- AMD Zen 2 mimarili APU (4 çekirdek, 8 izlek) @ 2.4-3.5 GHz
- AMD RDNA 2 mimarili GPU @ 1.0-1.6 GHz
- 16 GB LPDDR5 @5500 MT/s RAM
- Ana modelde 64GB eMMC depolama, 256GB ve üzeri depolamalarda NVME SSD
- Lityum iyon 40Wh pil (tahmini 2-8 saat arası kullanım)
- 669 gram ağırlık
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve Bluetooth 5.0
- Çıkış tarihi: Aralık 2021
Nintendo Switch OLED teknik özellikleri
- Nvidia Tegra X1 4x Cortex-A57 @1.9 GHz + 4x Cortex-A53@1.3 GHz CPU
- Nvidia Maxwell mimarili GM20B 1,267 MHz GPU
- 4GB RAM
- 64GB eMMC depolama
- Lityum iyon 16Wh pil (tahmini 4.5 – 9 saat arası kullanım)
- 322 gram ağırlık
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve Bluetooth 4.2
- Çıkış tarihi: 8 Ekim 2021
Çevrimiçi özellikler
Valve’ın söylediğine göre Steam Deck, Steam hesabınızla son derece entegre çalışacak. Oyun kayıtları bulut ortamında saklanacak ve PC’ye eşitlenecek. Bununla birlikte remote play desteğinin olacağı da bilinen detaylar arasında.
Nintendo’nun el konsolu dışında oyun cihazları pazarında büyük atılımları yok. Şirketin konsol dünyasındaki tek güncel ürünü Nintendo Switch olduğu için çevrimiçi özellik konusunda fazla şey beklemiyoruz.
Fiyat
Steam Deck’in başlangıç fiyatı 399 dolar iken Nintendo Switch OLED’in başlangıç fiyatı 349 dolar olarak belirlenmiş durumda.
Steam Deck vs Nintendo Switch: Editörün yorumu
Deck henüz yeni duyurulduğu için gerçekten vaat edilen gibi bir konsolun gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz. Eğer şu ana kadar bildiğimiz gibi bir Steam Deck ile karşılaşırsak fiyat/performans avantajı sayesinde Nintendo Switch’e fark atacaktır. Zira iki konsol arasında yaklaşık 50 dolar fiyat farkı bulunuyor ve teknik özellikler arasında bu fiyata değecek fark var. Şu an Steam Deck için en çok merak ettiğimiz konu Steam oyunlarıyla sağlanacak uyumluluk ve konfor. Eğer Valve, karşımıza kağıt üzerinde göründüğü gibi iyi bir konsol çıkarırsa Nintendo bu rekabette kaybeden taraf olabilir.
Steam Deck henüz çıkış yapmadığı için karşılaştırmayı kağıt üzerindeki detaylara göre yaptık. Aralık ayı geldiğinde iki cihazla ilgili en doğru kıyaslamayı yapma şansı bulacağız.
Bir defa el konsolu alacak adamın donanım olarak isteyeceği ilk şey hafiflik(taşınabilirlik). Steam deck bunu sağlamakta güçlük çekecek. İkincisi emmc destekli 399 dolarlık varyantı almak steamdeki hatırı sayılır birçok oyuna elveda demek. Nintendo switch kitlesi belli. Steam kitlesi de belli. Bence bu durum satışlarda göze dokunur bir fark yaratmayacak. Ayrıca steam deck alacak adam cam kalitesi yönünden bile farklı bir donanıma sahip olan 629 dolarlık ürünü alacaktır. Lakin switch için aynı şeyi yapmaya gerek kalmayacak. Şu yönden steam deck çok önde. Satılan oyunların fiyatları switch tarafında ateş topu gibi. Lakin steam bu konuda geniş bir kampanya yelpazesine sahip.
Benim sonucum, switch elde steam deck göbek üzerinde oynanacak. Switch pro olarak önceki sürümünden daha iyi bir güce sahip bir ürün ortaya çıkarsaydı daha iyi olurdu. Steam ise belli ki üçüncü varyantını satmanın peşinde. 64gb emmc teknolojisiyle hangi oyunu nasıl oynarsın tartışılır zira. Bakalım. Bi türkiye fiyatlarını görelim. İnşallah beş haneli olmaz.
“Switch biraz yaşlı bir konsol olsa da” … dan sonrasını okumadım bile.
Oldu o zaman Vita’yı gömüp üstüne toprak mı atalım?
Sizin teknoloji anlayışınız bu kadar, nankörlük ve kendini bilmezlik.