STM’nin siber güvenlik yarışması CTF başladı!

0

STM’nin bu yıl 6’ncısını düzenlediği Türkiye’nin en önemli siber güvenlik etkinliklerinden ‘Capture The Flag-CTF’ (Bayrağı Yakala), T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz’ün açılış konuşmalarıyla başladı. Teknoloji Editörü Hakkı Alkan’ın sunduğu ve yarın akşam yapılacak ödül töreni ile kazananların belli olacağı etkinlik, bu yıl tamamen online kurgulandı.

Poco X3 NFC fiyatı ve özellikleri!

Capture the Flag açılış konuşmaları ilgiyle takip edildi

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde ülkemizin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin düzenlediği Türkiye’nin en uzun soluklu ‘Capture The Flag-CTF‘ (Bayrağı Yakala) etkinliği açılış konuşmalarıyla başladı.

Moderatörlüğünü Teknoloji Editörü Hakkı Alkan’ın üstlendiği etkinlikte açılış konuşmalarını T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz gerçekleştirdi. Konuşmasında “Savunma sanayiimiz, güvenliğimizin yerli ve milli sistemlerle sağlanması için çalışmalarını var gücüyle sürdürüyor” ifadesini kullanan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Teknolojik ilerlemenin etkisiyle, dijital ekosistemin genişlemesi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fiziksel güvenlikle birlikte, siber güvenliğin de önemini ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda giderek artan siber saldırılar ve sürekli gelişen siber tehditlerle birlikte, bu tehditlere karşı etkin mücadele edilmesi gerektiği konusunda farkındalığımız üst seviyededir” dedi.

“STM CTF Bayrağı Yakala Programı yeteneğe eriştiğimiz bir faaliyet oldu”

Başkanlık olarak, Türkiye’deki siber güvenlik ekosistemini geliştirmeyi, siber güvenlik alanındaki insan kaynağını artırmayı, niteliklerini geliştirmeyi ve toplumda siber güvenlik bilincini yerleştirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. İsmail Demir şunları söyledi: “Başkanlığımız himayesinde, yerli ve milli siber güvenlik ekosistemimizin geliştirilmesi amacıyla kurduğumuz Siber Güvenlik Kümelenmesi, faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda tüm paydaşların bir araya getirilerek etkileşim ve sinerji oluşturulması, yerli ve milli siber güvenlik ürün, teknoloji kapasitesinin artırılmasını amaçlıyoruz. Odaklandığımız alanlarımızdan biri, ülkemizdeki yetenekli siber güvenlik insan kaynağının geliştirilmesidir. Bu kapsamda gerek çeşitli eğitim faaliyetleri gerekse CTF yani Bayrağı Yakala tarzı yarışmalarla, bu alana ilgiyi artırmak veya yetenekli gençlerimizi keşfederek onları daha iyi noktalara taşımak istiyoruz.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde düzenlenen eğitimler, yaz ve kış kampları ve online eğitimlerle birlikte, binlerce öğrenciye eğitim imkanı sunduk. Eğitimlerimizi daha profesyonel bir zemine taşımak maksadıyla, bu ay içinde Siber Kariyer Sertifika Programı başlatarak, yetiştirmiş olduğumuz siber güvenlik uzmanlarını sektöre kazandırmayı hedefliyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak, düzenlediğimiz siber güvenlik fikir yarışmaları, siber güvenlik hackathon’ları ve bitirme projeleri gibi yarışmalarla gençlerimizin yeni fikirlerini ve projelerini destekliyoruz. Onların, siber güvenlik kariyerlerinde bir adım öteye geçebilmeleri için elimizden gelen tüm olanakları sağlıyoruz.

Geleneksel hale gelen STM CTF Bayrağı Yakala Programı, Kümelenme bünyesindeki ‘Yeteneğe Erişim’ başlığımızın temel faaliyetlerinden birine dönüştü. Ülkemizin, siber güvenlik alanında bir markaya dönüşmesi yolunda atılan ve insan kaynağımızı geliştirmeye yönelik bu tarz adımları her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Her geçen yıl daha fazla ilgi gören ve daha fazla etki oluşturmaya başlayan bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, yarışmacılara başarılar diliyorum. Her ne kadar bu yarışmanın sonunda bir sıralama ortaya çıkacak olsa da yarışmacı arkadaşlarımızın tamamını kazananlar olarak gördüğümüzü ve yarışmacı arkadaşlarımızın Küme olarak yakın takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.”

“Siber güvenlikte yabancı çözümler, sınır güvenliğinde yabancı askerlere eşdeğer”

İçinde yaşadığımız çağın en dikkat çeken özelliğinin, baş döndürücü bir hızla gelişen dijital teknolojiler ve bu teknolojilerin meydana getirdiği dönüşümler olduğunu kaydeden T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ise konuşmasında, yenilikçi teknolojilerin pandemi süreciyle birlikte daha da hızlandığını ve hayatın her alanını şekillendirdiğini söyledi. Dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi için siber güvenliğin vazgeçilmez olduğunu kaydeden Koç, şöyle devam etti: “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak hızlı, efektif ve etkin bir biçimde dijital ekosistemin geliştirilmesi temel görevlerimizden biri. Siber güvenlik başta olmak üzere, yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, milli yazılımların desteklenmesi, kritik altyapıların korunması, büyük veri ve yapay zeka konuları, şüphesiz dijital dönüşümün ayrılmaz birer parçası.

Siber güvenliği yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın, sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmeye eşdeğer olduğu unutulmamalıdır. Yerli ve milli siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik olarak oluşturulan Siber Güvenlik Kümelenmesini destekliyoruz. Yenilikçi teknolojileri kullanarak ve ulusal önceliklerimiz doğrultusunda uluslararası rakipleriyle rekabet edebilecek markalara sahip olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Siber güvenlikte caydırıcı olmanın yolu, bu alanda doğru strateji ve politikalar uygulayarak, mevcut teknolojilere eşdeğer, milli ürün ve çözümler geliştirmek, her kademede siber güvenlik uzmanı sayısını artırmak ve yeni analiz yöntemleriyle zafiyet alanlarını erken tespit etmekten geçiyor.”

“Siber güvenliğe bütüncül bakış açısıyla yaklaşıyoruz”

Konuşmasında “Siber güvenliği, ülkemizin güvenliğinin olmazsa olmazı olarak görüyoruz” ifadesini kullanan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Hayatımıza giren her yeni teknolojinin, güvenliğimiz açısından sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bizler için üretilmiş; yaşamlarımızı ve işlerimizi kolaylaştırmak üzere hayatımıza girmiş her teknolojik cihaz, beraberinde birtakım riskler de getiriyor. Bu nedenle siber güvenliğe öncelikle, ‘teknolojiyle bu kadar iç içe yaşamaya başlamışken, kamusal ve kişisel verilerimiz, ticari sırlarımız, iş yapış süreçlerimiz, özetle tüm hayatlarımız korunmalı’ gözüyle bakıyoruz” dedi.

Siber saldırıların sıklığı ve yıkıcılığının her geçen gün arttığını da kaydeden Güleryüz, şöyle konuştu: “Durmaksızın ilerleyen teknoloji, siber saldırganlar tarafından tehditlerin daha etkili hale getirilmesi için de kullanılıyor. Hedeflerinde ise, önemli veri tabanına sahip şirketlerden, pandemide gördüğümüz üzere aşı çalışmalarına varıncaya dek hemen her alan bulunuyor. Bu nedenle, yerli teknolojilerle siber güvenlik çözümleri geliştirip bu hizmeti veren bir şirket olarak, ülkemizde iş süreçlerinin doğru işlemesi, verilerin kamu, sektörler ve kişiler bazında korunması, en önemli önceliğimizi oluşturuyor. Ayrıca STM olarak, ülkemizde siber güvenlikte uzman açığını kapatmak üzere, fırsat bulduğumuz her an, gençlerimizde bu farkındalığı yaratabilmek adına harekete geçiyoruz. CTF etkinliğimizle, gençlerimizin bu konuya olan ilgilerine bir zemin oluşturuyor ve bir siber güvenlik araştırmacısı olarak savunma sanayimizde kariyer imkanı olduğunu gösterebilmeyi hedefliyoruz. Şimdiden CTF’de yarışacak tüm takımlarımıza başarılar diliyorum.”

5 takıma toplam 90 bin TL ödül

STM’nin, siber güvenliğe ilişkin farkındalık yaratmak ve insan kaynağını geliştirmek amacıyla düzenlediği CTF’e, her yıl olduğu gibi bu yıl da siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen gençler ve siber güvenlik araştırmacıları katılıyor. Yarın akşama dek yarışmacılar, siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için mücadele ederken, ilk 5’e giren takımlar toplam 90 bin TL değerindeki ödülün sahibi olacak. Röportajlar, sertifika da alınabilecek online eğitimler, ürün demoları, mini CTF quizleri ve sürpriz hediyelerin yer aldığı etkinliğe, bu bağlantı üzerinden erişilebiliyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version