Yakın zamanda piyasaya sürülen strateji oyunları, grafikleri ve oynayışıyla göz dolduruyor. Buna karşın türün ilk örneklerinin ortaya çıktığı yıllarda böylesine gerçekçilik mümkün değildi. İşte grafiklerin o zamanlardan bugünlere nasıl geliştiğini gösteren galerimiz:

Dune (1992)

Türünün ilk örneklerinden olan Dune, bina kurup asker yapma, saldırma komutlarıyla o zamanların vazgeçilmezleri arasındaydı.

{pagebreak::Devamı}

Warcraft: Orcs & Humans (1994)

Warcraft serisinin ve gerçek zamanlı strateji oyunlarının temelini atan bu yapım, Blizzard’ın yaptığı en iyi işlerden biriydi.

{pagebreak::Devamı}

Command & Conquer (1995)

Warcraft: Orcs & Humans’dan bir sene sonra piyasaya çıkan Command & Conquerda tanklarla ve uzun menzilli silahlarla savaşıyorduk.

{pagebreak::Devamı}

The Settlers 2 (1996)

10 civarı yapıma sahip The Settlers serisinin ikincisi olan The Settlers 2’nin asker yaratma sistemi türünün diğer oyunlarına göre biraz farklıydı.

{pagebreak::Devamı}

Red Alert (1996)

Strateji türü için bir kilometre taşı olan Red Alert’de zaman makinesi sayesinde Hitler saf dışa bırakılır ve bunun sonucu karşısında bir engel olmayan Sovvetler güçlenerek tehdit oluşturmaya başlar.

{pagebreak::Devamı}

StarCraft (1998)

Bugün bile hâlâ onbinlerce insan tarafından oynanan StarCraft, uzaydaki Terran, Protoss ve Zerg isimli üç ırk arasındaki savaşları konu alıyor.

{pagebreak::Devamı}

Caesar 3 (1998)

Değişik oynayışıyla ilgi gören Caesar 3’de, ticaret yapıp gelişmeye, tanrıları hoşnut etmeye, barbarları şehrimizden uzak tutmaya ve yükselerek Roma’nın yeni lideri olmaya çalışıyorduk.

{pagebreak::Devamı}

Age of Empires 2 (1999)

Unutulmaz gerçek zamanlı strateji oyunlarından biri olan Age of Empires 2, herkes tarafından çok beğenildi ve yılın en iyi yapımı seçildi.

{pagebreak::Devamı}

Shogun: Total War (2000)

Shogun, en başarılı strateji serilerinden biri olan Total War’ın ilk oyunuydu ve görselleriyle kullanıcıların hayranlığını kazanmıştı.

{pagebreak::Devamı}

Black & White (2001)

İyi ya da kötü bir tanrı olabileceğimiz Black & White’da, seçtiğimiz devasa hayvanımıza bakıyor ve daha çok insanın bize inanmasını sağlamaya çalışıyorduk.

{pagebreak::Devamı}

Empire Earth (2001)

Empire Earth’ın türünün diğer oyunlarından farkı 500.000 yıllık bir zamanı kapsaması ve Taş Devri, Orta Çağ, Modern Çağ, Nano Çağı gibi 14 farklı zaman diliminde oynanması.

{pagebreak::Devamı}

Age of Mythology (2002)

Yunan, Mısır ve İskandinav ırklarının yer aldığı Age of Mythology’de, bu üç kültürün de üç tanrısından birini seçerek oynayabiliyorduk. Tanrı seçimi gerçekten büyük etki ediyordu.

{pagebreak::Devamı}

Warhammer 40,000: Dawn of War (2004)

Orcs, Space Marines, The Eldar ya da Forces of Caos ırklarını seçebileceğimiz Dawn of War’da kaynaklarımız elektrik ve strateji puanlarıydı.

{pagebreak::Devamı}

Rome: Total War (2004)

M.Ö 270 ve M.S 14 yılları arasında Roma İmparatorluğunu ve etrafındaki milletleri içinde bulunduran Rome: Total War, tarihi baştan yazma şansını oyunculara sunuyor. 

{pagebreak::Devamı}

The Lord of the Rings: The Battle For Middle-Earth 2 (2006)

BFME 2, kitapları ve filmlerinde yakaladığı başarılardan sonra epey bir oyunu çıkan Yüzüklerin Efendisi’nin en iyi strateji oyunuydu. Yapımda üçü iyi, üçü kötü olmak üzere altı ırk bulunuyor.

{pagebreak::Devamı}

Company of Heroes (2006)

Piyasaya çıktığı yıl strateji dalında en iyi oyun seçilen Company of Heroes’da, grafikleri ve oynanışıyla göz dolduruyordu.

{pagebreak::Devamı}

Supreme Commander (2007)

Supreme Commender, uzaylı ırkı olan Aeon’lar, Cybran’lar ve insanlar arasındaki savaşı konu alıyor. Başarılı grafikleri dikkat çekiyor.

{pagebreak::Devamı}

World in Conflict (2007)

Üçüncü Dünya Savaşı’nı konu alan World in Conflict’in üst düzey grafikleri, mükemmel savaş atmosferi ,taktik zenginliği ve hatta sesleriyle çoğu strateji oyuncusu tarafından oynandı.

{pagebreak::Devamı}

StarCraft 2 (2010)

Kesin olarak ne zaman piyasaya çıkacağı belli olmayan StarCraft 2’de birinci oyundaki gibi Protoss, Terran ve Zerg ırklarını kontrol edeceğiz. Ayrıca her ırkın oyunu farklı olarak satışa sunulacak. 

{pagebreak::Devamı}

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight (2010)

Geçtiğimiz aylarda Command & Conquer’in devamının geliştirildiği haberi, serinin sevenlerini heyecanlandırmıştı. Serinin dördüncü oyununun adı Command & Conquer 4: Tiberian Twilight olacak.

:: Sizce listeye eklenebilecek başka strateji oyunları var mı?

Yazan: Emre İliksiz