1991 yılında Capcom tarafından piyasaya sürülen Street Fighter II: The World Warrior, oyun tarihinin ikonik dövüş yapımlarından biri olarak biliniyor. Ancak, zorluğu ile de tanınan yapımın yapay zekası sanıldığı kadar masum değil.
Apple Arcade oyunlarını denedik!
iPhone'larda karşımıza çıkan Apple Arcade birçok farklı oyun ve özellikle kullanıma açıldı. Peki Apple Arcade nedir? Bu videoda Apple Arcade'e yakından baktık ve hangi iPhone'ların Apple Arcade'i açabileceğine değindik!Street Fighter 2 hile yapan yapay zeka ile neler yapıyor?
YouTuber Desk isimli bir kanal, Street Fighter 2 için kodlanan yapay zekanın aslında masum olmadığını ileri sürdü. Kanalın iddiasına göre oyuncuların hak ettikleri zaferler yıllarca ellerinden alındı.
Paylaşılan videoda yer alan karşılaştırmalar, bir oyuncunun bilgisayara karşı dövüştüğü anlar ile bir oyuncunun diğer bir oyuncuya karşı dövüştüğü anları barındırıyor. Peki, sonuç ne?
Yayımlanan videonun ilk dakikalarında Chun-Li ile Ryu arasındaki dövüş dikkat çekiyor. Yapay zeka gücüne sahip olan Chun-Li kısa süreliğine bazı saldırılardan hiçbir şekilde etkilenmiyor fakat aynı karakter bir başka oyuncu tarafından kontrol edilince aynı saldırılardan etkileniyor.
Buna ek olarak özel saldırılarda, sersemleme efektlerinde ve savunma yöntemlerinde olağanüstü avantajlara sahip olan yapay zekanın oyuncuları nasıl tuzağa düşürdüğünü aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz. İyi seyirler.
Okuldan kacar atari salonuna giderdim. for you keni ogrenmek icin kac jeton harcadim bilmiyorum hey gidi gunler
Aduketçi tayfa burada mı? :d 0 hp ile aldığımız maçlara saysınlar o hileleri
Jetonlar boşa gitti yıllarca :))
stree fighter oyununda Beşiktaş bölgesinin krallarından biriydim. o zaman iyi oyuncular birbirini tanırdı. sağ kolda kuyruk oluştururdum. oyunu üstün kılan en belirleyici özellikli çok hassas zamanlama ve çok hassas mesafe ayarları yapabilmekti. video da bir hileye rastlamadım. zira oyunda alt tekmeden korunup çok hızlı ayağa kalkabilir, 2 hareket arasında çok hızlı atak yapabilirsiniz. Bayılmadan hızlı kurtulmak için kolu çok hızlı ileri geri sallamanız gerekir. CPU’nun bunu bir oyuncudan çok çok hızlı yapması da gayet normal.
Bulundugum ilin en iyisiydim street fighter 2,5 de. Baska sehirden gelen iyi oyuncular oldumu beni arar bulurlardi. Cok nadirdir kaybettigim. Hey gidi gunler 🙂
Video ile yapay zekanın hile yaptığını söylemek zor. AI, çok az hp ile adam aldığımız zamanlarda da hile mi yapıyordu? Bırakın bu işleri… İnanmayın.
Kardeşim çok kasmışsın da piyasadaki oyunların %90’ında AI her zaman hilelidir, bunu en popüler oyunlarda da görebilirsin COD, GTA 5, CSGO, DOTA 2 vs… yapay zekaya karşı oynadığım oyunların %90’ında yapay zeka hile kullanır ya duvar arkasından seni görür sen daha çıkmadan sana kitlenir, ya attığın skilleri seni görmese dahi dodgeleyebilir, ya sınırsız spawn olup durur, ya da autoaimle attığı her mermiyi beynine beynine çalışır kısacası yapay zekanın hile yapması oyun dünyasında çok sık rastlanılan bir durum, oyun yapımcıları üşengeç olduğundan ya da beceremediğinden zorlayıcı gerçekçi AI yapamıyor, dolayısıyla hile yoluna başvurarak oyunculara karşı o şekilde zorlayıcı bir AI yapmış oluyor.
ben street fighter 2,5 ta baldrogla oynardım. oyunu en fazla 15 dakikada bitirirdim. ne günlerdi be. şimdi yaş olmuş 42.
Ben de Blanca ile oynardım, benim yaş da 42 😀
Çok şaşılacak bir durum değil aslında, buna hile demek de çok zor, çünkü videodaki olaylar çok saliselik olaylar, yani 1 salise önce bastığında önce hasarı sen vuracağın için doğal olarak olaylar tamamiyle farklı olacaktır, bilgisayarın da bunu bir insandan daha hızlı yapması da kaçınılmaz bir şey. Ancak tabii ki piyasadaki tüm oyunlarda AI her zaman hilelidir, zaten hileli olmasa ve oyuncu gibi oynasa ya aşırı kolay ya da gerçekçiliğin çok üzerinde aşırı zor bir oyun deneyimi sunar size. Buna en basit örnek, counter-strike oynarken eğer AI gerçekçi olsun diye vücudundaki her noktaya vurma şansı ile kaçırma şansı dengeli olsaydı mesela, o zaman sürekli az hasar yiyeceğiniz yerinize vuran aşırı kolay bir bot sistemi olurdu ki bu hiç keyif vermezdi. Ya da sürekli en çok hasar verecek noktalara vursaydı bot bu kezde çok adaletsiz ve zor bir oyun olacaktı. Yada başka yönden bakalım, mesela savaş oyunlarında normalde silah sesi varken ayak sesini duymak çok zor olabilirken, botlar bu ayak sesini duyup hemen size odaklanabilir. Yani hile AInin bir parçasıdır zaten. Ha düzeltilemez mi, düzeltilebilir, ancak AI yani yapay zeka bir oyun geliştirme aşamasındaki en pahalı evet en pahalı ve en fazla çaba gerektiren kısımdır. Ki iyi bir yapay zeka yapabilmek için çok gelişmiş bir oyun motoruna ihtiyaç vardır, aksi takdirde iyi yapacağım derken FPS dropdan geçilmeyen bir oyun karşınıza çıkar. Çünkü oyundaki her bot, her salise (genellikle adım hızı 0.2 saniye yani 2 salise üzerinden hesaplanır) binlerce sorgu döndürüp önünde bir şey var mı? Bir ses duyuluyor mu? Bu sesi örten başka ses var mı? Varsa sesin miktarı örtecek kadar çok mu? Değilse, arkadaki ses ne kadar anlaşılır? vs vs bu sadece 3-4 tane sorgu, ki bunları yapmak bile kodlama içerisinde aşırı zordur çünkü oyun içinde bunu değiştirecek binlerce etken var, bulunulan ortam, sesin geldiği yön, etraftaki eşyalar yada duvarlar, kapılar vs. Bunların hepsinin tek tek sorgulanması gerekir ve her birine has bir tepki göstermesi gerekir, ve bu yüzlerce sorgu sorgulanıp bittikten sonra adamın yapacağı tek şey sadece uygun bir pozisyona adım atmak, ve bunun içine saklanma, kaçma, vs girdiğinde sorgunun sadece söylerken bile ne kadar karmaşıklaştığını anlayabilirsiniz. Neyse yani özetle, tüm yapay zekalar içinde hile vardır çünkü aksi takdirde oyunların yapay zekasını üretmek çok büyük zaman ve para kaybına sebep olur, ek olarak bir şeyi düzelteyim derken bozmak kodlamada çok daha kolaydır.
Destan yazmışın mübarek
Kolumdaki saati satıp jeton almıştım
Mecburdum çünkü param kalmamıştı. Tutkundum bu oyuna. Iyi oynayanları hep kıskanır kiskandigimi belli etmezdim. Hiç oynayamazdim beceremezdim. Sabahin erken saatlerinde gelip kimse yokken bir avuc jeton ile çalisirdim. Utanirdim oynayamazdim ve kimsenin olmasini o yuzden istemezdim.
Yavas yavas ogrenirken, bir zaman sonra kapandi atari salon. Çok üzülmüştüm. Daha sonra yakın bir mahalleye bir atari salonu açılmıştı. Orada street fighter 2 vardı. Içim içime sığmazdı. Okuldan çıkar çıkmaz giderdim.
Neyse.. Bikmazdim usanmazdim. Öğrendim .
1994 yılında Sarıyerde street fighter 2 turnuvasi düzenlendi.
Katıldım. 1. Oldum .. Yine utanmistim. Babasi ile gelen cocugu etmiştim finalde. Ağlamaklı olmuştu çocuk ve ben çok üzülmüştüm. Yenmistim. Herkesi yenmistim. 8 kişiyi yenmistim ve 1. Olmuştum. Fakat o babası ile oğlunu hiç unutmadım. Keşke yenmeseydim.
41 yaşındayım
3 senedir 2 günde 1 oynarım bu oyunu hala oynuyorum favori karakterim ise guile ancak dedikleriniz gerçeken var..
Örneğin 1 sırada gelen dhalsim çok kolayken 8 sırada gelen dhalsim çok zor olabiliyor.. ayrıca karakterlerin atak güçleri aynı değil bu anlaşılır ama örneğin guile ile flash kick ile vururken bazen pc oyuncusundan hiç güç eksilmiyor.. oyunun bugları bir hayli çok..
Son olarak bir saldırının götürdüğü güç hep aynı olmalıdır ama bazı zamanlar örneğin büyük bir yumruk bazen çok fazla hasar verirken bazı zamanlarda vurulan büyük bir yumruk çok az hasar veriyor.
Şimdi girip ağzını burnunu kırıcam o Chun-li’nin
Az jetonumu yemedi hele guile durmadan jilet atardı, bizim 10dk da yaptığımızı bilgisayar saniyede yapıyor herhalde hile vardı, ama çok güzel günlerdi günümüz ergenleri anlayamayacak bu özel efsane duyguları, jeton atınca gelen sesi hissedemeyecekler.
baskan biz o zamanlar biliyoduk bunu..
O bir seride olmuş olabilir ama Mortal Kombat bi çok seride hile yapıyor araştırılsa neler çıkar!
geri verin jetonlarımı
sayemizde zengin oldu salonun sahibi okuldan kaç gel oyun oyna heey gidi günler
Hey gidi hey yıllar nasıl geçiyor benim gibi 80 doğumlular iyi bilirler okuldan kaçıp oynamayı okuldan çıkar çıkmaz oynamayı mazi canlandı gözümde bira şişesi süt şişesi toplar 3 arkadas satıp jeton alırdık verin bana o yillarimi