Şüphesiz ki Street Fighter, hemen hemen her oyuncunun aşina olduğu bir isimdir. Özellikle ikinci versiyonuyla büyük ses getiren yapım, döneminin en popüler oyunlarından biriydi. Dövüşürken ağızlarından çıkan seslerin bile ezberlendiği karakterleriyle tam bir fenomen haline gelen Street Fighter’ın (SF) dördüncü versiyonu epeydir bekleniyordu. Daha önce konsollara konuk olan ve olumlu eleştirilere boğulan Street Fighter IV, artık PC platformu için de satışa sunuldu.

Windows Live hesabıyla girip, İnternet üzerinden de oynayabileceğiniz yeni yapımda, standart “Arcade” seçeneği sayesinde turnuvada boy gösteriyorsunuz. Seçtiğiniz zorluk seviyesine göre değişen rakip sayısı ve yapay zeka seviyesi sayesinde, kendinize en uygun profili yaratıp turnuvaya başlıyorsunuz.

{pagebreak::Aduuuket!}

Aduuuket!

Eğer siz de benim gibi emulator’lar vasıtasıyla, ara ara açıp SF2 oynuyorsanız, yeni oyunda pek fazla zorluk çekmeyeceksiniz. Zira hareketlerin neredeyse tamamı aynı. Tek fark, rakibi tutup fırlatma hareketini artık yumruk ya da tekmeyle değil, ayrı bir tuş ile gerçekleştiriyor oluşumuz. Tabii eski hareketler korunuyor olmasının yanında, yeni vuruşlar da yapıma eklenmiş.

Oyuna başladığınızda aktif olmayan, kontroller menüsünden tuş atayabileceğiniz özel hareket butonunu mutlaka ayarlamanızı tavsiye ederim. Tek basışta, güçlü tekme veya yumruktan farksız olan bu tuşa basılı tutarsanız, zaman yavaşlıyor ve karakteriniz özel bir vuruş yapıyor. Hareketlerin tanıdık olduğu yapımda, karakterlerin çoğu da bilindik. Ancak bunların yanına yeni isimler de eklendiği gibi, ayrıca farklı kişilerle birkaç turnuva kazandığınızda açılacak sürpriz isimler de mevcut.

{pagebreak::Shoryukeeen!}

Shoryukeeen!

Artık oyun sonu boss’umuz M. Bison değil. Onun yerine Seth, Street Fighter IV’ün finalinde karşımıza çıkıyor. Eğer bu karakter Mısır mitolojisinden alındıysa, Seth, geceleri ortaya çıkan ve Horus’u yenen tanrı. Ancak karnındaki ying yang benzeri küre, Japon kültüründen esinlenildiğini ortaya koyuyor. Bu yeni karakter, diğer tüm dövüşçülerin özelliklerine sahip olduğu için, zorluk seviyesini yükselttiğinizde zor anlar yaşatıyor.

Standart turnuva haricinde, yapımda Challenge modları da mevcut. Bunların mantığında ya süre bitmeden düşmanlarımızı art arda yenmeye çalışmak var ya da gücümüz yenilenmeden ardı sıra dövüşmek… Kısa süreli farklı bir heyecan arayanlar için tasarlanmış bu modlar, uzun süre eğlence vadetmiyor.

{pagebreak::Perfect!}

Perfect!

Yapımın görselleri son derece başarılı. Grafiksel anlamda harika işler çıkarılmamış olmasına karşın, Cell Shading tekniği kullanılarak eğlenceli görseller ortaya çıkarılmış. Tamamen üç boyutlu olan grafiklere rağmen, çok yüksek sisteme sahip olmayan oyuncular için bile yeterli performans sağlanıyor. Ara videolarla zenginleştirilen yapımda, her karakterin turnuvanın başlangıcında ve sonunda videosu bulunuyor. Başarılı olduğunuz organizasyonlar sonucunda, “Gallery” kısmında bonus materyaller bulabilirsiniz.

Genel olarak bakıldığında Street Fighter IV, oldukça eğlenceli bir yapım. Tuş kombinasyonlarının aynı kaldığı, birçok tanıdık karaktere sahip olduğumuz oyunun, özüne sadık kalınması, belki de en büyük artısı olmuş. 2 GHz işlemci, 1 GB RAM ve Shader 3.0 destekli bir ekran kartıyla çalıştırabileceğiniz Street Fighter IV, eski bir dost arayanlar için güzel bir tercih olacaktır. Eğer canınız biraz kavga çektiyse, düşük sistem gereksinimiyle Street Fighter IV’ü denemenizde yarar var.

Puan: 10/8

:: Street Fighter IV’te favori karakteriniz ve en sevdiğiniz hareketler neler?