Styx: Shards of Darkness inceleme ile karşınızdayız. Geçtiğimiz yıllarda çıkan ilk oyunu ile pek başarılı olamasa da, farklı bir tip ana karakteri bizlere kazandıran Styx markası, şimdi de ikinci oyunu ile konsol ve PC’lere konuk oluyor. Peki, Styx: Shards of Darkness nasıl bir oyun ve ilk oyunun hatalarından ders çıkartabilmiş mi?
Ghost Recon Wildlands inceleme
Styx: Shards of Darkness inceleme
Styx: Shards of Darkness hem iyi hem de kötü bir oyun. İlk oyunda da bulunan bazı hataları yine bizlere taşıyor ve bu yapısı ile gerçekten de sinir bozuyor. Diğer bir yandan orijinal konsepti ile gizlilik/aksiyon oyunu arayanlar için hoş bir alternatif olmayı da başarıyor. Yani, en baştan söyleyelim; eğer Styx: Shards of Darkness oynamak istiyorsanız, öncelikle bu türü sevmeniz ve bu türde çıkan oyunları oynamanız gerekiyor. Diğer türlü oyun başına oturduğunuz saatler sizin için bir işkenceye dönüşebilir.
#video_14273#
Öncelikle yapımın ana karakteri olan Styx için parantez açmak gerekiyor. Aklınıza aksiyon/gizlilik oyunlarında bulunan karakterlerini bir getirin. Sam Fisher, Ezio Auditore, Ajan 47 ve daha nice karakter karizmaları ve tarzları ile fark yaratan kişiliklere sahipler. Onları ortadan kaldırıp, genellikle RPG oyunlarında sinir bozucu düşman NPC’ler olan goblinleri ana karakter olarak atadığınızda nasıl bir tepki alacağınız muammadır.
Styx ise gerek ilk oyunu gerekse ikinci oyunu ile kendini oyunun bütününde sevdiren bir karakter. Goblin bir hırsızı yönetmek kaç oyunda yapabileceğiniz bir şey ki?
Yine de oyuna giriş yaptığınızda çok iyi bir fikrin ikinci kez harcandığını fark ediyorsunuz. Styx: Shards of Darkness iyi yazılan, eğlenceli bir senaryo ile kendini çok rahat oynatabilecekken, yapımda geçirdiğiniz zaman zarfında, elle tutulur bir hikaye anlatımı göremiyorsunuz. Karakterlerin motivasyonları çok zayıf ve Styx dışında hiçbir yan karakter etki bırakamıyor.
Aslına bakarsanız Styx de pek etkili değil ama Goblin olması ve buna uygun davranışları onu biraz da olsa havaya sokuyor. Diğer taraftan ise, hikayemizde bize yardımcı olan Helledryn ve Djarak gibi karakterin motivasyonlarını, süregelen olaylara olan etkilerini bir türlü anlayamıyorsunuz.
Hikaye ve görevlerin genel yapısı ilk başta çok güzel gelse de bir noktadan sonra hızla yavanlaşıyor. Genel olarak bir bölgeye sızmamız ve Styx için değerli olan bir nesneyi çalmamız bekleniyor. Yan görevler de aynı şekilde ilerliyor genelde ya bir şeyi çalmamız ya da bir NPC’yi öldürmemiz bekleniyor. Oyunun ortalarına doğru bu algı kırılmak istense de, Styx: Shards of Darkness genel olarak bu yavan yapıdan kurtulamıyor.
Kontrol şeması son derece detaylı, kontroller çeşitli hazırlanmış ama yine bir eksi olarak, bunların yapım içerisine etkisi biraz ham kalmış. Yani Söz konusu aynı türde bir oyun olan Dishonored nasıl pürüzsüz bir kontrol hissiyatına sahipse, Styx de o kadar ham hissettiriyor.
Yapay zeka söz konusu olduğunda ise iyi şeyler söylemek neredeyse imkansız. Styx: Shards of Darkness düşmanları 15 sene öncesinden geliyorlar. Kesinlikle duyarsız ve en ufak zeka pırıltısından yoksunlar. Evet, günümüz oyunlarında her oyunda iyi yapay zeka göremiyoruz ama Styx: Shards of Darkness’ın çıtayı bu kadar aşağı indirmesine de gerek yoktu.
Yine de Styx: Shards of Darkness herkesin olmasa bile, Gizlilik/Aksiyon severlerin ilgisini çekebilecek bir yapıya sahip. İyi bir oyun olmaktan çok uzak değil ve firma biraz daha üzerine eğilirse, son derece sağlam bir oyun ortaya çıkartabilirmiş.
Styx: Shards of Darkness artılar ve eksiler
– Styx nispeten ilgi çekici bir ana karakter
– Kontroller ham olsa da çeşitli
– Çağ dışı görsellik
– Kötü yapay zeka
– Görev tasarımları ve hikaye pek iyi değil
Styx: Shards of Darkness sistem gereksinimleri
Minimum sistem gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
İşlemci: AMD FX-6300 (3,5GHz) / Intel i5-2500 (3,3GHz)
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: 1 GB, AMD Radeon R7 260X / NVIDIA GeForce GTX 560
DirectX: Sürüm 11
Depolama: 11 GB kullanılabilir alan
Önerilen sistem gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 7 / 8 / 10 (64-bit)
İşlemci: AMD FX-8350 X8 (4,0 GHz)/Intel Core i7-4790 (3,6 GHz)
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: 4 GB, AMD Radeon R9 390 / NVIDIA GeForce GTX 970
DirectX: Sürüm 11
Depolama: 11 GB kullanılabilir alan
Bence yanlış bir sonuca varmışsınız çünkü görsellik gayet yeterli ve iyi.Ayrıca yapay zeka da iyi gözüküyor çünkü düşmanlar oldukça çabuk tepki gösteriyorlar ve çabuk fark ediyorlar.Hikaye'ye pek yorum yapamayacağım çünkü henüz o kadar fazla ilerlemedim.
Çağ dışı görsellik mi ? Bunu söyleyen kimse herhalde şu grafik delisi bebelerden biri. İnceleme yaparken biraz ölçüp biçin göz var nizam var arkadaş.
bildiğin oyunu yerin dibine sokmuşsunuz be 1. oyunuda oynadım 2.cısını 4 gözle bekledim siz ne alatıyonuz be kardeşim .
Gayet güzel ve çok uzun bir oyun…bir o kadarda zor bir oyun…yapay zekada adamı af etmiyor..oyunun oyna oyna bitmiyor ancak %58 lik kısmına gelebildim…gerçekten çok çok uzun bir oyun…herkese göre değil…