Bilim adamları, bir deneyi daha başarı ile tamamlamanın mutluluğunu yaşıyorlar. Var olabilecek en zorlu şartlar oluştuğunda metabolizması beraberinde vücudunun tüm işlemlerini kapatarak yaşamına devam edebilen canlı olan su ayıları üzerinde yapılan deney sonuçlandı.
Daha önceki süreçte 9 yıl dondurulduktan sonra yaşama döndürülebilen canlı, bu sefer deney bazında 30 yıl aradan sonra tekrar canlandırıldı.
Bugüne dek yapılan deneyler arasında bir “rekor” olarak nitelendirilebilecek deney, ileride daha uzun süreler gerçekleştirilebileceğinin sinyallerini vermiş oldu.
Dondurma teknolojisi ileride nasıl şekillenecek?
Bilimde kullanılan “dondurma” teknolojisinin hangi boyutlara dek gelişeceği günümüzde merak konusu. Diğer dallardaki sürümlerine benzer olarak, bir “sınırı” tanıyacağını pek düşünmüyoruz.
Tatlı sularda ve nemli alanlarda yaşamını sürdüren mikroskobik canlının bedeninde gerçekleştirilen gen incelemeleri sonrasında, canlının uzay koşullarında dahi ömrünü bir müddet sürdürebileceği ifade edilmişti.
:: Bu tip deneyleri faydalı buluyor musunuz?
Haberde kullanılan isim yanlış doğrusu Tardigra olacak ve bu canlılar -273 derece de yani neredeyse mümkün olan en soğuk koşullarda yaşayabilmekteler. Dondurma teknoloji bu hayvanın kendisi zaten 🙂 Yani tekrar canlandırıldı demek doğru değil.
Hergün içtigim suda kaç adet bulunuyor:)
Zaten bunları uzaya göndersinler
-273 derecede hiç bir canlı yaşayamaz bir kere. Dondurulup geri çözülmüş bir canlı. Bu insanlarda da olabilir. Canlı normalde zorlu şartlara dayanıklı olabilir ama -273 derece mutlak sıfır noktasıdır ve bir maddenin tüm atomları durur yani bu canlının o soğukluğa dayanması imkansızdır 🙂
Vay be…
Bilim insanları.
Rabbinin eserlerini tefekkürle müşahade et!
Alaska'da yaşayan bir kurbağa türü yılın belli aylarında donar ve yazın çözünüp hayatına devam eder doğada var olan bi hadise