Harvard‘ın güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için uygun bulduğu 2,3 milyon organik, karbon bileşenleri listeleyen ücretsiz veri tabanını kullanıma açmasıyla güneş enerjisinde daha çok yönlü ve uygun maliyetli malzeme arayışı ivme kazandı.
Dünyanın her yanından yüz binlerce gönüllünün bilgisayarlarının bilgi işlem gücünü bağışladığı ve IBM tarafından yönetilen bir sanal süper bilgisayar olan World Community Grid‘i kullanan Temiz Enerji projesi, bu sayede molekülleri görüntülüyor. Projenin, şu ana kadar kuantum kimyasalları ile ilgili yapılan en kapsamlı araştırma olduğuna inanılıyor.
Çalışmaların web sitesine Molecularspace.org adresinden ulaşılabiliyor.
Süper bilgisayar, neler yapıyor?
Harvard‘ın araştırmasında nitelendirilen moleküler yapıların yaklaşık 1.000’i, yakalanan güneş ışığının yüzde 11’ini ya da daha fazlasını elektriğe dönüştürme potansiyeli ve 35.000 moleküler yapı ile de yüzde 10 ya da daha fazla verimlilik sağlama potansiyeli bulunuyor.
Şimdiye kadar keşfedilen organik hücrelerin çoğu güneş ışığının yalnız yüzde 4-5’ini elektriğe dönüştürmeyi başarırken silikon kullanan güneş enerjisi malzemeleriyle bu verimlilik oranı yüzde 15 oranlarına çıkabiliyor. Fakat silikon kullanımının üretim maliyetleri ise nispeten yüksek kalıyor.
Öte yandan, organik güneş hücreleri, silikon gibi geleneksel malzemelerden daha fazla seçenek sunuyor. Örneğin, karbon bazlı malzemeler, şu anda plastik poşet üretiminde kullanılan teknolojiyle büyük ölçeklerle ve aynı uygun maliyetlerle üretilebiliyor, dolayısıyla da uzak ve az gelişmiş toplumlar için avantaj sunuyor.
Çeşitli organik güneş hücreleri çatı, pencere ve duvarlarda kaplama, boya ya da sprey boya olarak kullanılabildiği gibi, taşınabilir cihazlara uygulanacak kadar hafif ve ince de olabiliyor.
Siz de katılabilirsiniz
World Community Grid’in bugüne kadar Temiz Enerji Projesi’ne sağladığı katkı, tek bir kişisel bilgisayarın 17,000 yıl boyunca yapacağı bilimsel hesaplamalara eşit.
Günümüzde dünyanın her yanından yüz binlerce gönüllünün, bilgisayarlarının açık ancak kullanımda olmadığı süre zarfında sahip olduğu bilgi işlem gücünü bağışlaması, bu güçten yararlanarak gelecek vaat eden insani araştırma projelerinde ilerleme kaydedilmesine yardımcı oluyor.
Bu yöntemle kanser, sıtma, AIDS gibi kritik önem taşıyan sağlık araştırmalarında elde edilen sonuçlar, gelecekte dünyaya katkı sağlayabilecek pek çok projede önemli ilerlemeler kaydedilmesi açısından ciddi potansiyel oluşturuyor.
World Community Grid programı, Türkiye’de de kişisel bilgisayarı veya sunucusu olan herkesin kullanımına açık ve ücretsiz olarak worldcommunitygrid.org adresinden yüklenebiliyor.
:: Süper bilgisayarların çözmesi gereken sorunlar neler olabilir? Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.
Bizde de bu projenin örneklenmesi çok güzel olurdu. Çok katılan olacağını düşünüyorum. Temiz enerji olmasa bile ülkemize katkı sağlayacak başka amaçlar için kullanılabilir.
1412 okuma amav tek yorum yok. kimse bisey anlamadi bu ne bicim haber
Je ne comprends pas.
ben inanmıyorum bu projeye belki kafam basmadığından dolayı olabilir, ama gerçekten hesaplanan şeyin insanlık için yararlı olacak birşey olduğu ne belli sonuç ne zaman alınacak ? Devletlere satılabilecek olan süper bir silahın gelişimi için yapılan bir proje olmasın ?
site türkçe diline çevrilmemiş. biraz tedirgin oldum açıkçası bilgisayarımı ne şekilde kullanacaklar nelere erişebilecekler. daha açıklayıcı bir yazı yazılırsa çok memnun olurum. benim gibi çok insan vardır destek vermek isteyen ama biraz tereddüt eden…
SDN ekibi bu uygulamaya katılıyor mu? 🙂
Temiz enerjinin en temel kaynaklarından biri Helyum-3 elementinden geçiyor. 2 Tane He3 ataomu birleşince bir tane saf Helyum atomu ortaya çıkar bu da enerji olarak kullanıldığında gerisinde hiç bir zararlı atık bırakmıyor. Fakat bu güneş bulutları ile gelen bir element olduğu için bulunması zor. Örnek vermek gerekirse 1 ton He3 ü ay yüzeyinden kazmak için 1 milyon ton toprak kazmak gerekiyor. Ama bu saf enerjiye ulaşma çabaları sonuç verecek önümüzde ki yüzyıl içinde kapitalizm boy göstermezse dünya çok daha yaşanılası bir hal alacak.
paralel programlamanın bu kdr geliştiğini yeni öğrendim. bu işlemci güçlerini birleştirme ile yapılabilecekler inanılmaz. adamlar hiç para harcamadan dünyadaki birçok bilgisayarın işlemci gücüne sahip olup bedavadan geliştirme yapıyorlar. helal olsun kafa çalışıyo adamların
ZİYARETÇİ 09.08.2013 20:13 1412 okuma amav tek yorum yok. kimse bisey anlamadi bu ne bicim haber… . doğru söze ne nedir.