Süper bilgisayarlar insan ömrünü uzatacak

8

Süper bilgisayarlar, işlem yapabilme kapasiteleri sayesinde birçok alanda kullanılıyor. Bu bilgisayarlar, yakın gelecekte derin yapay zeka öğrenimi ile insan yaşamını 10 yıl uzatabilir.

Laboratuvarda tavuk ve ördek eti üretildi

İnsanlığın geleceği bilgisayarlara mı bağlı?

Sıradan bilgisayarların performansı dakika başına milyon bilgi (MIPS) ile ölçülüyorken, süper bilgisayarların performansı dakika başına kayan nokta işlemi (FLOPS) ile ölçülmektedir. Dünyanın ilk süper bilgisayarı 1960’larda geliştirildi ve yaşanan gelişmeler ile süper bilgisayarların işlem kapasitesinde önemli ilerlemeler kaydedildi.

Çin’deki Tianhe-2 adlı bilgisayar, 3 milyon 120 bin çekirdeği, saniyede 33,86 katrilyon işlem yapabilme özelliğiyle dünyanın en hızlı bilgisayarı olma unvanını elinde bulunduruyor. Ülkemizde ise İTÜ UYBHM çalışmalarıyla yapılan bir süper bilgisayar, 560 işlemciden oluşmakta ve saniyede 1 trilyon işlem yapabilmektedir.

#video_14264#

Süper bilgisayarlar, nükleer araştırmalardan hava durumu tahminine kadar geniş bir alanda kullanılabiliyor. Örneğin; iklim modellemesi ile hava durumunu daha doğru bir şekilde tahmin ederek, potansiyel doğal felaketlere hazırlıklı olunmasını ve altyapı gelişiminin hızlanmasını sağlıyor. Günümüzde özellikle tıpta, genetik alanındaki çalışmalarda süper bilgisayarlar kullanılıyor. Derin yapay zeka öğrenimi ile bu bilgisayarlar, kişiselleştirilmiş tıbbi tedavi becerisine sahiptir. Tıp alanındaki araştırmalara katkıda bulunan bu yapay zeka sistemlerine örnek olarak IBM’in Watson ve Google’ın DeepMind‘i verilebilir.

Süper bilgisayarların geleceği

Bu sistemlerin birçoğu geleneksel bilgisayarları kullanıyor olsa da Desplat‘a göre, yakın gelecekte süper bilgisayarlar tarafından önemli ölçüde geliştirilebilir. Süper bilgisayarlar, genetik kodumuzu hızlı bir şekilde okuyabilir. Bu hızlı okuma, kişiselleştirilmiş tedavide doktorların daha hızlı ve daha doğru teşhisler koyup, daha hızlı ilaç tedavisi sunmalarına izin verecektir. Araştırmacılar, tıp alanındaki araştırmalarda ve biyoteknolojide süper bilgisayarlara yönelik uygulamaların insan ömrünü on yıl uzatabileceğini belirtiyor.

:: Sizce süper bilgisayarların insan ömrü üzerinde etkisi olabilir mi?

8 YORUMLAR

  1. Beyini sadece nakil etmek yetersiz kalır, çok fazla kriter var. Diyelimki nakil yapıldı hatıralar gibi insani değerleri veremezsiniz, verdiniz diyelim ki o zaman insanı robot yapmayı başardınız demektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version