Reklam

Süper Kahraman Olunabilir mi?

29
Reklam

Gözünüzün önüne bir adam getirin. Bir gece sokak serserileri tarafından öldürülen babası aslen dünya çapındaki bir şirketler grubunun sahibi olan bu adam aynı zamanda yakışıklı ve yaşadığı şehrin en gözde bekarı olsun. (Bilim Kurguyu Gerçek Yapan Buluşlar)

Sahip olduğu para ile son teknoloji zırhlarla ve cihazları satın alsın, özel tasarım araba, motosiklet ve hatta uçaklarla geceleri suçluları avlasın. Bunların hepsini de bir yarasa gibi giyinerek yapsın.

Ya da başka bir adam düşünün. Diğeri gibi zengin olan bu adam dünyanın en büyük silah geliştirici şirketinin başı olsun. Çok zeki bir mucit olan bu adamın kalbi özel bir reaktör ile çalışsın ve kendi tasarladığı zırh ile dünyaya barışı getirip kötülerle savaşsın.

Reklam

 

Batman ve Iron Man sadece teknoloji sayesinde kahraman oluyorlar

 

İki Adamın Hikayesi

Bu iki adam sizlere tanıdık geldi mi? Uzaydan gelmeden, radyasyona maruz kalmadan ya da başka herhangi garip bir olay başından geçmeden, sadece teknolojinin nimetleri ile süper kahraman statüsüne yükselen Bruce Wayne ve Tony Stark’tan yani Batman ve Iron Man’den bahsediyoruz.

Peki gerçek hayatta, milyonlarca dolara mal olsa bile bir süper kahraman gibi olmak mümkün mü? Çizgi romanlardaki gibi, sadece teknoloji ile birisi standart bir insandan bir süper kahramana dönüşebilir mi?

Günümüz teknolojisi bir insanı süper kahramana ne kadar dönüştürebilir beraber görelim.

{pagebreak::Dayanıklı ve Güçlü Zırh}

Dayanıklı ve Güçlü Zırh

Batman tamamen kaslarına güvense de zırhı olmadan bir hiç olan Iron Man için aynı şeyi söylemek zor. Günümüzde Iron Man’inki kadar gelişmiş bir zırh yapmak mümkün değil ama bu yönde çeşitli çalışmalar var.

DARPA’nın 2000 yılında başlattığı program dâhilinde bugüne kadar iki adet çalışan prototip yapıldı. Bu prototiplerin tam bir zırh olduğu söylenemez, daha çok dış iskelet olarak adlandırılıyorlar.

 

Dış iskelet ile 10 kat daha güçlü olmak mümkün

 

XOS

Bu iki prototipten XOS adını alan dış iskelet kullanıcısının gücünü 10 katına çıkarabiliyor. Örneğin siz en fazla 10 kg kaldırabiliyorsanız, XOS ile 100 kg kaldırabiliyorsunuz.

XOS bunu kullanıcının hareketlerini takip edip algılayarak yapıyor. Bunun için özel sensörler ve işlemcilerle donatılmış olan XOS, bir cismi kaldırmaya çalıştığınızı anlayıp ona göre güç uyguluyor. XOS’un kullanılmasının önündeki en büyük engel ise güç hattına bağlı olarak çalışması. Cihaz henüz taşınabilir bir güç kaynağına sahip değil.

{pagebreak::Dış İskeletle Gelen Güç}

Dış İskeletle Gelen Güç

Proje kapsamında geliştirilen diğer cihaz ise HULC adını taşıyor. Lockheed Martin’in tasarladığı bu cihaz bazı birlikler tarafından kullanılmaya başlandı bile.

HULC için bir zırh ya da dış iskelet demek zor olur. Bacak ve bel bölgesine takılan cihaz, kullanıcıların 90 kg yük taşımasını ve 15 km hızla koşabilmesini sağlıyor. Lityum-iyon pillerle çalışan cihazın eksi yönü ise bu pillerin en fazla bir saat dayanabilmesi.

 

Japonlar da HAL adlı bir iskelet geliştiriyorlar

 

Japonlar da İşin İçinde

Dış iskelet tasarlayanlar sadece Amerikalılar değil elbette. Japonlar da bu teknoloji üzerinde çalışıyorlar. Cyberdyne adlı bir firma tarafından tasarlanan HAL adlı cihaz, kullanıcısının gücünü 2 ile 10 kat arasında artırabiliyor. Üç saatlik pil ömrü olan cihazın tıbbi uygulamalarda kullanılması planlanlıyor.

Tüm bunlara bakıldığında, Iron Man’inkine benzer bir zırhın daha çok gerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. En büyük sıkıntı güç kaynağı olarak gözüküyor.

Şimdiye kadar geliştirilen cihazların umut verici olduğu da bir gerçek. Güç sorunu aşılırsa, yakın gelecekte daha gelişmiş zırhlar ya da dış iskeletler görebiliriz.

{pagebreak::Nanoteknoloji}

Nanoteknoloji

Iron Man’in zırhının tek özelliği onu güçlendirmesi değil elbette. Zırh aynı zamanda mermilerden ve hatta füzelerden bile etkilenmiyor. Süper kahraman zırhının en önemli özelliği kurşun geçirmezlik ve esneklik olmalı.

Iron Man bunu metal bir zırhla çözse de Batman daha gelişmiş bir teknoloji ile bu sorunu çözüyor. Bruce Wayne, Batman Begins ve Dark Knight filmlerinde nanoteknoloji ile geliştirilmiş bir zırh kullanıyordu.

 

Batman’in zırhı nanoteknolojiyle üretilmiş

 

Crysis Örneği

Bu zırhlara bir örnek de Crysis’ten gösterilebilir. M.I.T. bünyesinde yürütülen bir projede nanoteknoloji kullanarak Crysis’tekine benzer bir kıyafet için çalışıyorlar. Kullanıcısına ekstra güç veren, kurşun geçirmez ve çevredeki tehditleri algılayabilen kıyafetin ilk prototipi için ise hala yıllar var.

{pagebreak::Kurşun Geçirmez}

Kurşun Geçirmez

Öte yandan, kurşun geçirmez ve hafif zırhlar için yapılan farklı çalışmalar da var. BAE tarafından geliştirilen ve “kurşun geçirmez puding” olarak adlandırılan teknoloji sayesinde sert bir tepki aldığında sıkılaşan moleküllerden oluşan zırh, standart kevlar zırhlara karşı 3 kat daha dayanıklı çıktı.

Karbon nanotüpler kullanarak özel bir zırh geliştiren Nanocomp Technologies firması ise sadece birkaç milimetrelik kalınlıktaki zırhın 9 mm’lik mermileri durdurabilmesini sağlamış durumda.

 

Kurşun geçirmez yelekler ağır ve esnek değil

 

Esnek Olmalı

Kurşun geçirmez kıyafetler hızlı bir gelişim sürecinden geçiyor. Mevcut teknolojiler ağır ve esneklikten uzak olsa da üzerinde çalışılan projelerin yakın gelecekte bu durumu değiştirmesi bekleniyor. Bu da Bruce Wayne’in sahip olduğu zırhların günün birinde gerçek olabileceği anlamına geliyor.

{pagebreak::Jet İticiler}

Jet İticiler

Iron Man uçmak için ayaklarının altındaki jet iticilerini kullansa da, bu kadar küçük bir iticinin insanı ve zırhı uçurmasının zor olmasının yanı sıra, yakıt sarfiyatı da çok büyük bir sorun.

Sadece çizgi romanların değil aynı zamanda bilim kurgu filmlerinin de en öne çıkan cihazlarından biri olan taşınabilir jet motorları aslında birçok kez yapılmış cihazlar.

 

Ayaklara sığacak kadar küçük iticilerin bu kadar güçlü olması zor

 

Büyük Sorunlar Var

Ancak bunların büyük sorunları var. Kontrolleri çok zor olan cihazlar, ağır ve taşınmalarının güç olmalarının yanı sıra kısa sürede yakıtlarını tüketiyorlar.

Jet motorlarının bu tip sıkıntılar yaratmasının üzerine mühendisler, daha kolay kontrol edilebilen ve daha az yakıt tüketimi yapan pervaneli tasarımlara geçtiler.

Bu cihazlar her ne kadar jet iticilerin sıkıntılarını yaşamasalar da ağırlıklarının onlardan da fazla olması, hiç de bir süper kahramanın işine gelecek bir durum değil.

{pagebreak::Uçmak Kolay, İnmek Zordur}

Uçmak Kolay, İnmek Zordur

Uçmak kadar zor olan bir diğer şey ise güvenli bir şekilde inmek. Her ne kadar yarasalardan esinlenerek yaratılmış olsa da Batman’in uçabildiği pek söylenemez.

Bunun yerine pelerinini bir planör gibi kullanabilen Batman, bu sayede göklerde süzülebiliyor. Son iki Batman filminde görülen pelerin tasarımını gerçek hayatta yapabilmek mümkün.

 

Batman’in pelerinine benzer ürünler üzerinde çalışılıyor

 

Elektrik Akımı İle

Elektrik akımı verildiğinde şekil değiştirebilen materyaller keşfedilmiş durumda ve Batman’inkine benzer bir pelerin yapılabilir. Böylece yüksekten atlayan süper kahraman adayımız sağ salim yere konabilir.

{pagebreak::Silahlar}

Silahlar

Iron Man’in göğsünden ve avuç içlerinden gönderdiği lazer silahı uydurma olabilir ama gerçek bir teknolojiye dayanıyor. Parçacık ışını denilen teknoloji, iyonize hidrojen atomlarını hızlandırarak ortaya saf kinetik enerji çıkarıyor.

Bu da çarptığı yere büyük bir etki yapıyor. Ancak bu teknolojiyi Iron Man’de olduğu gibi taşınabilir boyutlara getirmek imkansız. Çalışmak için dev bir jeneratöre gereksinim duyan cihazın çapı da 32 metre.

Iron Man’in lazer silahının henüz gerçek olamayacağını gördükten sonra, diğer silahı olan küçük füzelere bakalım. Şimdiye kadar geliştirilen en küçük füze olan Spike’ın ağırlığı 2,3 kg ve uzunluğu ise 63 cm civarında.

Metalstorm adlı küçük bir rampadan atılan bu füzelerin tek başına taşınabilir olduğunu söylemek mümkün fakat rampa olmadan atmanın imkanı yok.

 

Parçacık lazeri için devasa bir jenaratör gerkekli, Tony Stark’ın ise böyle bir şeye ihtiyacı yok

 

Batman’in Cihazları

Silah konusunda daha barışçıl olan Batman’in bumerang ve sağlamlaştırılmış eldiven gibi silahlarının gerçek hayatta karşılığı var.

Batman’in damdan dama atlamasını sağlayan kancalı ip tabancasının bile gerçek hayatta bir örneği var. Buradan anlaşılıyor ki günümüzde Batman olmak, Iron Man olmaktan daha kolay.

:: Sizce teknoloji kullanarak süper kahraman yaratılabilir mi?

http://forum.shiftdelete.net/sdn-haberleri-makaleleri-yeni/170892-super-kahraman-olunabilir-mi.html

29 Yorum

  1. Belki bir 100 yıl sonra mümkün!..oda teknolojinin evrim deiştirmesi şartıyla…Bundan kastım tüm kuralların yeniden yazılması buda apayrı forum konusu…

  2. teknolojiyle deil sadece basit bir at çelikten bir zırh miğfer ve diğer korumalarla tabi çelikrten ve kurşun geçirmez olması şartıyla ve bir kılıç bir yay 100 ok bir bıçak ve 2 havalı tabanca ve sadece bir tanede havalı dürbünlü silah ve bunların hepsi minimum 6550 maksimum 16000 tlye sahip olunabilir

  3. SON ARKADAŞIMIZINDA DEDİĞİ GİBİ OLABİLİR MESELA ÇELİK MADDESİNDEN YAPILMIŞ BİR ŞOVALYE ZIRHI BI ZIRH KORUMAYI VE YUMRUK VE TEKMEYLE SALDIRIYI SAĞLAR AMA ATEŞ GÜCÜNEDE İHTİYAÇ OLUCAK BUNUNN İÇİN HIZLI BİR SALDIRI GEREKİR MESELA TARAMALI TÜFEK GİBİ AMA TARAMALI TÜFEK KULLANMAK YASAK OLDUĞU İÇİN HAVALI TARAMALI TÜFEK KULLANILABİLİR UÇMAK MÜMKÜN OLMAYABİLİR AMA BATMANİNKİ GİBİ BİR KANCA SİLAHI GÜNÜMÜZDEDE VAR BUNLARIN HEPSİNİ ALIRSAK BELKİ BİR IRONMAN OLUNABİLİR

  4. Yeterince maddi imkanın olsun Iron Man zırhı yapılır.Titanyum yerine demir kullanılır.Iron Man olmak imkanın olursa daha kolay.

  5. titanyum yerine demir diyosun demir çelik kadar sağlam mı, ve titanyum kadar hafif mi, tony stark boşuna titanyum kullanmıyor. titanyum çeliğe göre metal kadar hafif ama çelikten kat kat kat sağlamdır ikisini eşdeğer tutma

  6. Ben Hunter;
    hidrolik sistemi iki kemik arası yerine kas lifleri gibi tellerle kemiğe gağlansa P yer tasarrufu yaparsın ve zırhan olma olasılığı artar

  7. Ayağa Sığabilecek İticilerin Hem Yakıt Hemde Güç Sorunu Var Demişsiniz İron Manin Göğsüne Soktuğu Küçültülmüş Arc Reaktör ü Saniyede 1GigaJoule Üretilebiliyor Buda 1 GigaWatt/Saniyedir Yani Rahatça 10 Tonluk Bir Uçağı Uçurabilecek Bir Güçtedir Sonuç Olarak Film’in Her Nekadar Gerçeklik Payı Olsada Abartılmış Kısımları Vardır Mesela Bir İnsanın Göğsüne Reaktör Sokup Aylarca yaşaması imkansızdır Ki Vücudu +1000 Derecelere Dayanıyorsa Birde Kimsenin Çıkıp Altın-Titanyum Alaşımını Zırh Şekline Sokup AÇılıp Kapanan Sistem Yapması Birde 4 Adet İtici Alıp Kol-Bacaklarına koyup Dengeyi Stabilizatör İle Koruması Zordur Heleki Yapay Zeka Kulanan Sese Tepki Verip İsteğini Yerine Getiren Filimde ‘Jarvis’ Adlı Robotu Bir Kaskın İçine Doldurup Kullanması Tabi Milyar Dolarları Yoksa Umarım Sizlere Yararlı Olmuştur

  8. belkide biizim haberimiz yok örnek bu dünya para dünyası belkide yaptılar ama bekletiyolar ondan once bazı şeyler çıkartılyolar onları satıp başka şeyler çıkartıcaklar bunlar karışık ama basit çok garıp

  9. suan mumkun deıl ama mumkun oldugundada baya zora gırer
    cogu kısı yok çelık yok demırle zırh yapılabılır demıd 😀
    buna sesli güldüm 😀
    Ironman dedıgınız ınsanın zırhı sadece zırh deıl jarvıs e baglı yanı zırhın kendı yapay zekası var. oyle bır zırhı tasımanın ve saga sola yumduk vs sallamanın takati yetmez kımsenın
    dedıgım gıbı zırhın kendı yapay zekası var zırhı ayakta tutan stark deıl kendı yapayzekası
    yapayzeka teknolojısı olmadan o tarzbır zırh yapılmaz

  10. Iron man olmak icin gogusunde arc reactoruyle yasamak gerekmiyor o sadece tony nin farki. Mesela tonynin bir arkadasi vardi asker olan zirhini almisti. O kucuk arc reactoru olursa hic bisey imkansiz olamaz.

  11. ben bir proje üzerinde çaıştım fakat ingilizcem iyi olmadığı için başaramadım.ilk başta arc reaktör ile başlayacak olursak : bu cihaz kendi kendini doyuruyor yani sadece strilling engine gibi ilk hareketi siz veriyorsunuz.eğer elektrik akımı sürekli aktarılırsa bu mümkün olabilir youtubede bununla ilgili bir çok video var ama arc reaktör değil.illa bizimki mavi ışıklı ateş eden bir reactör olayacak.sadece kendini yenileyecek.uçuş içi ise : şimdiki teknoloji ile 6 tane rc jet motoru işinizi görecektir .bunların sadece sıkıştırma oranını arttırmak gerek. kolunuza ayaaklarınıza ve 2 adet te sırtınıza koyduğunuzda sizi 20 il 30 metre havalandırması benim hesaplamam.bana ulaşmak isteyenler :facebook adresim:
    erkan çınar .yapmak için uğraşa biliriz.önceki gözlemlerdende bir çok tercübem var.iyi günler

  12. Grafen tam anlamiyla kullanilmaya basladiginda ve guclendirildigimde yuksek isiya dayanikli kursun fuze gibi guclu yok ediciler hafif ve celik titanyumdan cok daha guclu bir maddedir ve grafen kullanilarak ironman zirhi elde edilebilecegini umuyorum ama tam anlamiyla grafeni kullanmak gerek bilim adami destegine ihtiyac var bide maddi guc o zirh yapilacak birseydir her gun biraz daha guclu maddeler arastirilip bulunuyor titanyumu bile geriletiyor ama itici gucune ulasilabilmesi zor uzun yillar alacak bir guc yapimi olacaktir ama iron man olunabilir hic bir sey imkansiz degildir sadece olumun caresizligi vardir bu evrende onun caresi yok herseyde olur zamani gelecek gorecek bu insanlik

  13. Aslına bakarsak para ve mal varlığı dışında da "süper" olmasa da kahramanlar var. Özellikle kick ass çizgi romanı ve filmiminden sonra dünya genelinde yayılan bi akım oldu dünya genelinde "RLSH" olarak anılıyorlar açılımı ise real life superhero yani gerçek hayatın süper kahramanları. Türkiyede ise benim araştırmalarım sonucu bu işi yapan bir grup varDI adları da "gardiyanlar" idi ama rlsh yerine ghk demeyi tercih ediyolar açılımını sonradan öğrendiğim üzere gerçek hayatın kahramanı diyorlar ama şu an hala yapan var mı bilmiyorum ülkemizde.

  14. Ulaşmak istediğiniz yer neresi bilmiyorum ama ciddi olana yardım sağlayabilirim ancak bazı şeylerden vazgeçmeniz şartıyla

  15. Hep iron man dan bahsetmişsiniz batman olmak imkansız değil hatta olunur bile tabi batmanin bir yumruğunun 644 kg olması insan vücudunu çok fazla zorlaması demek yinede şu an batman olmak daha kolay

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version