Uzmanlar, 0-12 yaş kategorisindeki çocukların çizgi film seyretmelerinin, görsel, işitsel, sosyal zekaya yaptıkları katkılardan bahsederlerken, özdeşleştirilen süper kahramanların önemini vurguluyorlar.

Çocukların kendilerini herhangi bir kahramanla özdeşleştirmelerinin, yaşamlarının gelecek safhalarındaki karakter oluşumda doğrudan rol oynadığını ifade ediyorlar.

Biz de tüm bu olguların varlığında, küçüklüğümüzden bu yana, belki de en çok severek yaptığımız iş olan çizgi filmleri bunlardan haberdar olmadan izliyorduk.

Kimi zaman kendimizi onlarla özdeşleştiriyor, onları dünyadaki en güzel varlıklar olarak değerlendiriyorduk.

Fakat, büyüdük ve her şeyi daha net görmeye başladık. Biz büyüdüğümüzde değişen hayat şartları içerisinde süper kahramanlarımız da değişmişti.

Eskiden yalnızca dünyayı kötülerin zulmünden kurtarmak için çaba sarf eden süper kahramanlar, artık birbirleriyle kavga etmeye başlamışlardı. Alıp veremediklerinin ne olduğunu çocuk masumiyetinden sıyrılarak yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz.

1- Şirket Politikaları

Marvel Comics , DC Comics, AC Comics, Warner Bros, Universal Pictures gibi büyük firmalar, şirket politikaları gereği değişikliğe gitmeyi tercih ettiler. Peki neydi bu değişen şirket politikaları?

Sermaye odaklı bakış açılarından kaynaklı, süper kahramanlar sektörü başlı başına bir meta olarak görülmeye başlamıştı.

Yalnızca bir film, çizgi roman ya da çizgi film ile sınırlı kalmaksızın, tişört, telefon kılıfı, kupa, oyuncak vb. endüstrinin her dalında tüketicilere sunulan süper kahramanlar, şirketlerin en büyük gelir kaynaklarından birini oluşturuyordu.

Bunu lehine kullanmamakta, günah olurdu. Nitekim şirketler daha fazla ürün, daha fazla süper kahraman, daha fazla para düşüncesi çerçevesinde orijinallikten koparmak pahasına politikalarını değiştirdiler.

Artık süper kahramanlar, bizim bildiğimiz süper kahramanlar değildi.

16-04/03/warner_bros.png

{pagebreak::1}

2- Düşen İzleyici Oranları

Batman V Superman: Dawn Of Justice filmi tüm zamanların en fazla gişesine sahip süper kahraman filmi olarak vizyona girdi diyebilirsiniz. Bunun farkındayız; fakat izleyici oranları düşüyor, ilgi azalıyor.

Spiderman 1-Spiderman 2, Hulk’ın ilk sürümü, 1989 yılı Batman vb. filmler belki de bugünkü sürümleri kadar izleyiciye ulaşmıyordu; fakat izleyiciler ekranda yayınlanacak olan süper kahramanlar daha çok ilgiyle karşılaşıyorlardı.

Ayrıca artan nüfusun ve reklam kampanyalarının izleyici oranına yaptığı yadsınamaz. Kısacası eskisinin aksine artık bilende bilmeyende “onları” izliyor.

16-04/03/marvel-and-dc-characters-watching-a-movie.jpg

3- Fazla Süper Kahraman Varlığı

Yukarıdaki maddede de ifade ettiğimiz üzere büyük şirketler değişen politikaları gereği, süper kahramanları arttırma, izleyiciye, okura, tüketiciye hep daha fazla süper kahraman sunma isteğinde oldular.

Yıllar ilerledikçe, adını dahi bilmediğimiz yeni süper kahramanlarla muhatap olmaya başladık. Yenilik her zaman iyidir, klişelikten ve kendini tekrar etmekten kurtarır; fakat ince çizgi üzerinde yürürken diğer tarafa adımları kaydırmamak gerekir.

İzleyiciyi sıkma, bunaltma eşiği aşıldığı takdirde, yapılmak istenen kısa vadede amacına ulaşıyor; fakat uzun vadede istenmeyen şeyler söz konusu olabiliyor.

16-04/03/2313267-comics.jpg

{pagebreak::2}

4- Kavga Düzeniyle Dönen Dünya

Sosyal yaşamda insanlar sürekli kavga ediyor. Gerginlik günlük yaşantının tümüne hakim durumda. Gerek savaş haberleri, gerek kaotik sahneler insanların yeterince sinirlenmesine ve birçok şeye tahammüllerinin kalmamasına neden oluyor.

Hal böyle olunca, bu “kavga” olgusu süper kahramanlara da yansıyor. Eskiden insanları her ne koşul söz konusu olursa olsun öldürmeyen süper kahramanlar, artık gözlerini dahi kırpmadan insanları öldürebiliyorlar.

Ölmeye, öldürmeye alıştırılan halk, tabi ki insan üstü güce sahip bu varlıkların bu tercihlerine karışmıyorlar. Diyeceğimiz o ki, öldüren memnun, ölen memnun.

16-04/03/maxresdefault-5.jpg

5- Kötüler İyi Olarak Gösterilmeye Başlıyor

Çizgi filmlerde, çizgi romanlarda ve filmlerde kötü karakterlerin varlığı daima insanlara çekici gelmiştir. Sahip oldukları sırlarla dolu karanlık dünya, insanların onlara karşı belirgin bir sempati beslemesine sebebiyet vermiştir.

Pokemon’da Mewtwo, Beyblade’de Kai, Batman’da Joker, daima izleyiciyi cezbetmiştir. Kötülerin, insanlığın-iyiliğin yanında saf almasının en büyük örneğini bu Ağustos’da Suicide Squad filmiyle göreceğiz. Ayrıca Spiderman’daki Venom, bir dönem Örümcek Adam’ın önüne geçmiştir.

16-04/03/6nxdwqi.jpg

{pagebreak::3}

6- Masum Değiliz Hiçbirimiz

Elbette bu düzenin değişmesinde herkes gibi biz de masum değiliz. Olan bitenlere göz yumarak, olanları seyretmekle yetindik.

Sonuç olarak, şu an sahip olduğumuz dünya bizim eserimiz. Televizyonlarda savaş haberleri, sinemada süper kahraman kavgaları, sokaklarda kaos sahneleri görüyorsak, bunların hepsini biz yarattık. Bu yüzden iyi seyirler…

:: Süper kahramanların birbiriyle kavga etmeye başlamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?