Puan: 7.3/10
Geçmişte Dungeon Siege serisi ve Demigod gibi yapımları geliştiren Gas Powered Games imzalı Supreme Commander 2, 2008’den bu yana geliştiriliyordu. İlk oyunun bittiği yerden sonrasını konu alan yapımda, United Earth Federation, Cybran Nation ve Illuminate‘in arasındaki savaş yeniden alev alır ve Supreme Commander 2 bu noktadan hayatımıza girer…
Supreme Commander’ı seriye taşıyan yeni yapım da, sistem ihtiyacı bakımından ilki gibi orta seviyedeki makineleri zorluyor. Bu yüzden sisteminize güvenmiyorsanız, oyunun Campaign ya da Skirmish moduna girmeden önce Options’ı ziyaret etmenizde fayda var. Detaylı sayılabilecek görüntü ayarlarında performansı etkileyecek müdehaleler yaptıktan sonra, yapımın senaryosunda vakit geçirmeye hazırsınız demektir.
{pagebreak::Herkes Strateji Oyunu Oynamayı Öğrenecek}
Herkes Strateji Oyunu Oynamayı Öğrenecek
Sanırım yapımcılar, “Herkes strateji oyunu oynamayı öğrenecek” sloganıyla işe başlamış! Zira Campaign’e girdiğinizde kendinizi zorunlu olarak tutorial modunda buluyorsunuz ve sıkıcı öğrenme süreci başlıyor. Eğer daha önce strateji oyunu oynamadıysanız, bu bölüm gerçekten yararlı. Ancak biraz türün yapımlarıyla haşır neşir olanlarınız varsa, zaten tutorial’da bahsedilenleri gözü kapalı yapacaktır.
Maalesef üniteyi seçmek de dahil olmak üzere, bir dizi gayet bilindik eylemi yaptıktan ve uzun uzun açıklamalarını dinledikten sonra Supreme Commander 2’deki serüvene ilk adımımızı atıyoruz.
{pagebreak::C&C Benzerliği}
C&C Benzerliği
Serinin bu oyunu, menülerinden tutun da, birimlerine ve hatta görsellerine kadar birçok detayıyla Command & Conquer 3’e (C&C3) benziyor. Ancak birkaç yıl evvel satışa sunulmasına karşın C&C 3, bina yıkılmaları gibi anlarda Supreme Commander 2’den daha başarılı gözüküyor…
Yeni yapımda bir numaralı kaynağımız Mass. Bunu kazanmak için Mass Extractor kurmanız gerekiyor. Tabii tüm bu inşaat işini başlatanın ACU adı verilen dev robot birimi olduğunu hatırlatalım. Ana binanızı ACU ile kuruyorsunuz, devamını ise inşaat birimleri hallediyor. Ekranın altındaki bar’da bulunan seçenekler (Basic, Advanced, Expermentals) sayesinde, karargahınızı kuruyorsunuz.
{pagebreak::Büyük Ordular}
Büyük Ordular
Başlangıçta sınırlı sayıda birim üretebilirken, ilerledikçe hemen her strateji oyununda olduğu gibi daha çok birim çıkarma imkanınız oluyor. Maalesef yapımın en büyük problemi burada başlıyor. WarCraft tarzı stratejinin ön planda olduğu bir yapımdansa, birim çokluğuna dayalı bir tarzı var Supreme Commander 2’nin. Yani çok fazla taktik yapmanıza gerek kalmadan, kalabalık bir şekilde düşmana saldırıp, onu yok edebiliyorsunuz.
Hatta çoğunlukla işler böyle yürüyor. Maalesef öyle çok iyi bir birimler arası denge filan beklemeyin. Her ırkta bulunan 6’şar görev boyunca, kalabalık bir ordu kurmanız işin büyük bir kısmını aşmanız anlamına geliyor…
{pagebreak::Detay Yoksunluğu}
Detay Yoksunluğu
Görsel olarak Supreme Commander 2, günümüz grafik teknolojilerinin geldiği noktadan biraz uzakta. Başta da dediğim gibi, grafiksel olarak Command & Conquer 3’ü (C&C3) andırıyor ama C&C3’den daha başarılı görsellere sahip sayılmaz. Gelişmiş zoom özelliği sayesinde haritaya ve birimlere yakından bakabiliyorsunuz. Bu anlarda görsellerin detay seviyesi moralinizi bozabilir.
Dev haritalar göze hoş gelse de, bazıları biraz fazla boş. Dikkatli incelerseniz, aslında üzerlerinde kayda değer bir şey olmadığını görüyorsunuz. Buna karşın haritada iki büyük ordunun birbiriyle savaştığını izlemek gayet keyifli. Genel olarak bakıldığında yapımcıların grafiklerden çok oynanışa ağırlık verdiği görülüyor. Hatta bu sebeple görselleri detaysız bile hazırladıkları söylenebilir.
{pagebreak::Savaşın Sonu}
Savaşın Sonu
Sesler ve müzikler açısından da parlak bir oyun değil Supreme Commander 2. Klasik atmosferi tamamlayan işitsel öğeler, akılda kalıcı melodiler sunmuyor. Yani oynadığınız bölümün dramatik yapısına pek bir katkı yaptıkları söylenemez.
Genel olarak bakıldığında Supreme Commander 2, strateji oyunu tutkunları için çok iyi bir başlık sayılmaz. Ancak ilk yapımı beğenenler ve fütüristik bir serüven yaşamak isteyenler için ideal bir yapım. Eğer oynayacak RTS (Real Time Strategy – Gerçek Zaman Strateji) bulamıyorsanız, öyleyse Supreme Commander 2 imdadınıza yetişebilir. Ancak yine de Command & Conquer 4’ü beklemenizde yarar var.
Puan: 7.3/10
:: Supreme Commander 2 hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.
İncelemeyi sanırım Aykut Bey yapmış ama keşke C&C3 yerine Supreme Commander ve FA ‘yi oynayıp yazsaymış daha güzel olurmuş. Oyunu bende çok beğenmedim ancak benim eleştirdiğim noktalar ile onun eleştirdiği noktalar arasında dağlar kadar fark var.
Tavsiyem youtube daki şu 2 videoyu Aykut bey’in izlemesi
-Supreme Commander 2 – Flowfield
http://www.youtube.com/watch?v=jA2epda-RkM&hd=1
-Gas Powered Games’ Chris Taylor talks up ATI Radeon and Eyefinity
http://www.youtube.com/watch?v=EGiNH9Prp1Y
Şimdi ne dediğimi belki anlamış olur Aykut Bey. Bir oyunu değerlendirirken en önemli noktaları kaçırılmış sanki