3D baskı ile birlikte bir çok üretim süreci çok daha kolay ve daha az insani müdahale ile yapılabiliyor. Yeni geliştirilen Olli 2.0 sürücüsüz minibüs ise bunun son örneklerinden biri.

Akıllı şehirler, 5G ile birlikte yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayacak. Shuttle  ya da minibüs diyebileceğimiz bu sürücüsüz toplu taşıma araçları ise akıllı şehirlerin olmazsa olmaz parçalarından biri olacak.

Sürücüsüz minibüs 3D baskı ile nasıl üretiliyor?

3D baskı denilince aklımıza yazıcıdan hallice ufak cihazlar geliyor. Böyle bir cihazda bu kadar büyük bir aracı üretmek hem uzun hem de zor olacaktır. Bunun yerine 3D baskı yapan yazıcı bir kol kullanılıyor. Bu yazıcı kol yaklaşık olarak minibüsün yüzde seksenlik bir kısmını üretebiliyor.

sürü

Olli 2.0 selefi Olli 1.0‘a göre daha yüksek kapasiteli bir elektrikli motora sahip. Buna göre yeni Olli tek bir şarjla 160 km (100 mil) yol yapabiliyor. Olli 2, daha fazla oturma alanı ve daha fazla araç içi ekrana sahip. Bu yeni sürücüsüz minibüs, her türlü ihtiyaca göre yeniden dizayn edilebilme gibi avantajlarda sunuyor.

Türkiye’de de İETT, sürücüsüz minibüs için Nisan 2018 Akıllı Şehirler Kongresi‘nde bir tanıtım yapmıştı. Bir çok Avrupa şehri ve ABD‘de sürücüsüz minibüs ya da otobüs şeklinde toplu taşıma araçları devreye girmeye başladı. Türkiye’de henüz bu konuda bir gelişme olmasa da çok yakın bir zamanda Türkiye yollarında da sürücüsüz araçlarla karşılaşmamız olası.