Tesla, Google, Toyota, Mercedes vb. otomobil ve teknoloji sektöründen birçok şirket, “geleceğin otomobil teknolojileri” gözüyle bakılan sürücüsüz otomobil teknolojileri konusundaki çalışmalarını sürdürüyorlar.
Halihazırda sürücüsüz otomobillerin deneme sürüşlerini gerçekleştiren şirketler, güvenlik konusunda ise henüz bir güvence verebilmiş değiller.
Nitekim geçtiğimiz günlerde Tesla’nın “otomatik pilot” barındıran bir aracı duvara çarparak kaza yapmış; kazada şirketin mi sürücüsünün mü hatalı olduğu tartışmaları meydana gelmişti.
Log kayıtlarına bakılarak sürücü hatası olduğunun anlaşılması ile sonuçlanan olay ise kafadaki soru işaretlerini arttırmaya yetmişti.
Ayrıca, devletlerin anayasalarında sürücü etkisi barındırmayan bir otomobilin var olabilmesi yönünde yasal bir zemin olmadığı düşünülürse, sürücüsüz otomobillere karşı oluşan algı değişmeye devam ediyor.
Sürücüsüz otomobiller güvenli mi?
Genel olarak sürücüsüz otomobiller, yoldaki herkesin güvenliğini arttırmak, kaza riskini en az seviyeye indirmek amacıyla oluşturulmuş durumdalar.
Fakat, otomobillerin duyarlılık seviyeleri söz konusu amacı yerine getirip, getirememe konusunda soru işaretlerine sebebiyet veriyor.
Nitekim sürücüsüz otomobillerin yapay zekaları, algoritmalarında kodlanan durumlar haricindeki durumlara tepki vermekte zorlanıyor.
Örneğin, otomobil yolda seyir ettiği bir esnada, karşısına aniden çıkan bir yayaya karşı nasıl bir davranış geliştireceğine karar veremiyor. Son derece anlık olan durum sonrasında ise sürücüsüz otomobil istenmeyen olaylara sebebiyet verebiliyor.
Daha da detaylandırmak gerekirse, otomobil içerideki sürücünün güvenliğini mi, yoldaki yayanın mı güvenliğini sağlama noktasında karar veremiyor.
Yayaya çarpması halinde yayanın zarar göreceğini bilen otomobil, yayaya çarpmaması halinde olası bir yoldan sapmada, içerideki sürücünün zarar göreceğini farkına varıyor.
Otomobilin karar mekanizmasının anlık insiyatifi bir kişinin canını alma ya da kurtarmaya sebebiyet verebiliyor.
Aracın, olası kazada herkesi kurtarma amacı taşıması ihtimalinde ise, ilerideki hesaplamaları yapamaması halinde ise olay daha korkunç boyutlarla sonlanabiliyor.
The New York Times gazetesi, Science Dergisi gibi şirketlerin gerçekleştirdiği araştırmalar sonucu ortaya çıkan olasılıklar, insanların sürücüsüz otomobillere olan algısını daha da değiştirecek gibi gözüküyor.
Ayrıca Science Dergisi’nin bilgisayar bilimciler, psikologlar eşliğinde ABD halkı üzerinde gerçekleştirdiği online ankette kullanıcıların geleceğin teknolojisine karşı endişeleri bulunduğu ifade ediliyor.
Makalenin devamına ve ayrıntılı çözümlemelerine New York Times‘daki haberden ulaşabilirsiniz.
Vvovovovovovo
Bi GLaDOS yapsalar
Muhakkak hukuki açıdan çok çetrefilli bir olay gibi gözüküyor ama sanki sürücülü otomobiller daha doğrusu sürücüler hiç hata yapmıyormuş gibi düşünmek de biraz ironik değil mi?
hersene dünyada 1.5 milyon kişi trafik kazalarında ölüyor. sürücüsüz arabalar şart
Sanki sürücü olanlar guvenliymis gibi anlatılmış. Sürücüsüz olana daha çok guvenirim.
Aynı ikilemde kalan sürücülü bir otomobilde durum ne oluyor ki? Orada da felaket oluyor.
gazeteciliğin zirvesi
sanki sürücülü otomobiller öldürmüyor. ölümlü kaza oranını düşürmezse sürücüsüz otomobiller başka bişey bilmiyorum.
not:Tr'den bahsedıyorum tabıkı.
Yurt dışında düşük olasılık fakat ülkemizde çok can alır. Hangimiz kırmızıda duruyor ? Hangimiz yaya geçidi kullanıyor ? Hangimiz araç takip mesafesine uyuyor?
Emin olun sürücülü otomobiller kadar öldüremez.