Eyalet yönetimi tarafından hazırlanan kanun taslağına göre, sürücüsüz otomobiller direksiyon başında bir sürücü olmadan kullanılamayacak! Kaliforniya Taşıt Araçları Dairesi tarafından hazırlanan düzenleme, teknolojinin ortaya çıkma fikrine taban tabana zıt bir görüntü çizse de, eyalet yönetimi tarafından alınan bu kadarda güvenlik endişelerinin önemli rol oynadığı belirtiliyor.

15-12/18/tesla-autopilot.jpg

Testler Askıya Alınabilir

Yapılan düzenlemeye göre, örneğin sürücüsüz kullanılabilme özelliğine sahip olan bir otomobil, ailenin küçük çocuğunu direksiyon başında ehliyet sahibi bir birey olmadan okula bırakıp eve geri dönemeyecek. Ya da diğer bir değişle, özellikle hizmet sektöründe ürün teslimatı için yoğunlukla kullanılması öngörülen otonom sistemlere sahip otomobiller yalnız başına trafiğe çıkamayacak. Tabi ki bu kararla, en büyük hayal kırıklığına uğrayan şirket Google olacak. Çünkü son birkaç yıldır sürücüsüz otomobilini Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde test eden Google, kanun taslağının yasalaşması halinde test sürücüsü olmadan, sürücüsüz otomobillerle yola çıkamayacak.

15-12/18/google.jpg

Google’dan Açıklama Geldi

Konu hakkında Google tarafından TechChrunch sitesine yapılan açıklamada, meydana gelen kazaların yüzde 94’ünün insan hatasından kaynaklandığı hatırlatılarak şu ifadeye yer verildi, “Bir düğmeye basarak A ve B noktaları arasındaki seyahati en güvenli şekilde gerçekleştirecek sistemi geliştirerek, dünya üzerinde milyonlarca hayatı kurtarmayı umut ediyoruz. Diğer taraftan çeşitli nedenlerden dolayı otomobil kullanamayan insanların, günlük ulaşım ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak bir sistemden bahsediyoruz. Güvenlik bizim birinci önceliğimiz. Zaten bu işi yapmamızdaki asıl amaç da bu. Kaliforniya eyaletinin, burada yaşayan sürücüsüz otomobillere bir sınırlama getirmeye çalışmasını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.”

15-12/18/ford-self-driving-car-1450441750.jpg

Yazılımda Ortak Dil Olmalı

Hazırlanan kanun taslağı, Google tarafından eleştirilse de üreticilerin sürücüsüz otomobil konusunda ortak bir yazılım dili kullanmaması araçların güvenilirliği konusunda farklı senaryoların sorgulanmasına neden oluyor. Örneğin farklı kod yazılımına sahip iki sürücüsüz otomobilin, geçiş üstünlüğü konusunda bir mutabakata varamaması halinde kazaların kaçınılmaz olacağı, bu nedenle direksiyonda oturan bir sürücünün bu durumu düzeltmek için hamle yapabileceği olasılığı da tartışılıyor. Bu gibi pek çok senaryo sürücüsüz otomobillerin hala beklendiği kadar güvenli olmayabileceği tartışmalarının yapılmasına neden olurken, hükümetin bu yeni teknoloji konusunda şirketlere tam özgürlüğü vermemesinin doğru bir adım olduğu değerlendirmeleri de yapılıyor.

15-12/18/google2.jpg

Testler Başka Eyaletlere Kayabilir

Sürücüsüz otomobiller konusunda belirli sınırlamaları beraberinde getiren yasa taslağı, araçların belirli güvenlik ekipmanlarına sahip olma ve performans standartlarını karşılamanın yanı sıra güvenlik standartlarını karşılama gibi zorunlulukları içeriyor. Öte yandan Google gibi kendi sürücüsüz otomobilini geliştiren şirketlerin de aralarının güvenliğini kanıtlayabilmesi için üçüncü parti güvenlik testlerinden başarıyla geçmesi, kaza ve hackleme gibi durumlarda rapor verebilecek kapasitede olmasını gerektirecek şartlar da zorunlu tutuluyor. Yasanın geçmesi halinde Google’ın yanı sıra Apple, Audi, BMW, MercedesTesla ve Ford gibi şirketlerin de sürücüsüz otomobillerin geliştirilmesi konusunda daha ağır kanlı hareket edebileceği öne sürülüyor. Ayrıca üreticilerin testlerini, bu konuda daha serbest kanunların bulunduğu eyaletlerde gerçekleştirebileceği de öngörülüyor.

:: Sürücüsüz otomobiller tehlikeli mi?