Reklam

Tablet Çağı ve PC’nin Geleceği

38
Reklam

Günümüzde “tablet çağı” olarak adlandırılan süreci başlatan en önemli gelişme şüphesiz iPad‘in piyasaya sürülmesi oldu.  2010 yılında tanıtılan iPad, tıpkı 2007‘de duyurulan iPhone gibi kısa sürede endüstiriyi derinden etkiledi. Geride bıraktığı 3 yıl içinde tablet pazarının oluşmasına öncülük etti, 100 milyondan fazla satıldı ve bazı satış dönemlerinde “satılan her 4 bilgisayardan 1‘i” olma ünvanını kazandı.

Temelinde uygun fiyatlı bir “netbook” fikri yatan iPad, güncel birçok analizde PC satışlarındaki düşüşün ve pazardaki daralmanın en büyük sorumlusu olarak gösteriliyor. Hatta, önümüzdeki dönemde netbook segmentini tamamen ortadan kaldıracağı yönünde tahminler yapılıyor.

Peki nasıl oldu da iPad gibi bir ürün çıktı ve piyasayı bu denli etkiledi?

Reklam

Aslında her şeyin başlangıcı, Apple’ın düşük maliyetli bir netbook üretme projesi sırasında, tasarımcı Johny Ive‘ın “neden bir klavye ekrana menteşelerle tuturlmak zorunda?” sorusu oldu.* Klavyenin çoklu dokunmatik arayüze entegre edilmesini savunan Ive‘a Steve Jobs da destek verince iPad projesinin fitili ateşlenmiş oldu. Erken dönem projeler 2007 yılında başladı ve aradan geçen 3 yılın sonunda, 28 Ocak 2010‘da Steve Jobs iPad‘i duyurdu.

Jobs, iPad etkinliği sırasında bu yeni tabletin konumlandırmasını son derece başarıyla yaptı. Ona göre bu yeni ürün, Mac ve iPhone arasında bir köprü görevi görecekti. Daha geniş ifadeyle, herhangi bir PC ile akıllı telefon arasındaki boşluğu dolduracaktı. Aslında birkaç yıl önce çıkmış ve piyasayı çoktan kuşatmış netbooklar bu boşluğu dolduruyordu. Zaten iPad’in de arkaplanında da netbook fikri yatıyordu. Yani, iPad‘in öncelikli rakibi netbook sınıfıydı ve başlangıçta öyle de oldu.

Steve Jobs‘a göre bu yeni “şey“, internette gezinmekte, e-posta alışverişinde, fotoğraflarda, videolarda, müzikte, oyunlarda ve e-kitap okumada çok iyi olmak zorundaydı. Ve yine ona göre, netbooklar bu saydıklarının hiçbirinde iyi değildi. Ellerindeki “yeni şey” notebooklardan çok daha iyiydi ve ona iPad adını vermişlerdi. Jobs’a göre iPad, Post PC (PC sonrası) dönemini müjdeliyordu.

İşte bütün bu serüven, tam olarak böyle başladı. Aynı zamanda bu duyuru, sektörün diğer markalarına da büyük bir çağrı niteliği taşıyordu. Birçok marka, 2007‘deki iPhone patlamasında olduğu gibi hazırlıksız değildi. Birçoğu Andoid tabanlı tabletlerini hızla piyasaya sürdüler ve “tablet devrimi“nin gelişmesine katkıda bulundular.

Araştırma şirketi Gartner‘in verilerine göre, 2012 yılında toplam 119 milyon tablet bilgisayar satıldı. PC satışları ise son 11 yılın en düşük noktasını gördü ve 350 milyon adetin altına indi. Geleceğe yönelik tahminler, 2016 yılında toplam tablet bilgisayar satışının 170 milyona ulaşacağını gösteriyor. Bir başka değişle, PC satışları giderek kan kaybetmeye devam edecek.

Aslında bu çok da yadırganacak bir süreç değil. Yaşanan gelişmeler tamamen teknolojinin tarihsel döngüsüyle ilgili. Masaüstü PC ile başlayan serüven, teknoloji ilerledikçe dizüstü ve netbook formlarına doğru evrildi.

Benzer bir süreci geçiren cep telefonları da, mobil telefon, multimedia telefonlar, PDA, akıllı telefon ve dokunmatik akıllı telefonlar şeklinde bir gelişim süreci gösterdi. Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere, mobil cihazlar ile yerleşik PC‘nin tarihsel kesişim noktasını tabletler oluşturdu.

Günümüzde tabletler, içeriğin tüketimine yönelik her türlü ihtiyacı karşılamakta. Bu tüketime, internette sörf yapmaktan sohbet etmeye, oyun oynamaktan film izlemeye kadar, standart bir bilgisayar kullanıcısının yaptığı günlük rutin işlemlerin tümünü dahil edebilirsiniz.

Tabletlerin sağladığı mobiliteyi de hesaba katarsak, başlangıçta sadece netbook rakibi olarak piyasaya çıkan bu ürnlerin giderek tüm PC sınıfına rakip olması son derece anlaşılır bir hal alıyor.

PC ise hala içerik üretiminin sağlandığı en büyük ortam. İş ortamının hala vazgeçilmezi ve hayatımızın önemli bir parçası.

Muhtemelen önümüzdeki kısa dönemde bu ayrımın daha kalın çizgilerle çizildiği bir süreci yaşayacağız. Bir süre sonra, tablet bilgisayarların kendi evrimsel döngülerini geçirmeye başladığını da net bir şekilde gözlemleyebileceğiz. Giderek çeşitlenen ekran büyüklükleri, tablet kategorisinde yeni alt sınıfların belirgin bir şekilde oluşmasını sağlayabilir.

Belli ekran büyüklüğünün üzerindeki tabletler, profesyonel kullanıma yönelik uygulamaların zenginleşmesiyle birlikte,  iş ve içerik üretimi amaçlı kullanım sahasına yakınlaşabilir. Bu gelişmeler, tabletleri sadece içeriğin tüketildiği değil aynı zamanda üretimin de yapılabildiği cihazlar haline dönüştürecektir.

Orta vadede ise, temelleri günümüzde atılmakta olan “PC ve tablet bütünleşme süreci“nin olgunlaştığına tanıklık edeceğiz.

Gelişmeler, 30 yılı aşkın bir geçmişe sahip PC deneyiminin, adım adım dokunmatik arayüzler ile entegre olacağı bir süreci önümüzdeki dönemde de yaşamaya devam edeceğimizi gösteriyor.

*: Bu bilgiler Walter Isaacson’un Steve Jobs biyografisinden alınmıştır.

:: Tablet çağının gelişimi ve PC’nin geleceği hakkında ne düşünüyor sunuz?

38 Yorum

  1. Windows XP tablet pc edition’i unutuyorsunuz galiba. Tablet fikrini Apple icat etmedi. Sadece onu erisilebilir hale getirdi ve kullanimini kolaylastirdi.

  2. Pc her zaman oyuncular için vazgeçilmez olacaktır xbox ve ps gibi konsollarda da aynı şey oldu pc varlığını hep korudu tablet de bunu değiştirmez gibi geliyor

  3. Şu yazıyı okurken bilgisayarla ilk tanıştığım anı hatırladım ve duygulandım. Düşünüyorum da; bugün yüzüne bile bakmayacağım bir alete sahip olabilmek için ne hayaller kurardım! Ey zaman, sen nelere kadirsin.

  4. “neden bir klavye ekrana menteşelerle tututurlmak zorunda?” sorusu oldu.* işte bu mantaliteyi hala anlamayan şirketler var malesef.

  5. tablet ne kadar genıslerse genıslesın bır laptop performansı vermez muhendıslık programları calıstıramaz en azından …ama bu ultrabook konseptı tabletlerı de bıtırebılır cunku cıkan yenı ultrabooklar dokunmatık ve yanında ıkısı bır arada ultrabooklar var …bu demek oluyor kı tabletler laptopların yerını alamadan degerını kaybedebılır …bana gore de intel attıgı bu adım dengelerı buyuk olcude degıstırecek …benden soylemesı tablet manyagı bırı olan bırı olarak soyluyorum sony vaıo duo11 ve acer aspıre s7-191 ı gordukten sonra ıpad olsun vız gelır 😀

  6. Bende pentium 3 ile calisan tablet vardi hatta su an ki tabletlere oranla daha islevseldi. Normal cd rom bile takiliyordu windows 2000 ile calisiyordu, tamam aple bu sureci sadece inanilmaz. Bir seviyede canlandirdi

  7. Pc ve tablet fikrinin birleşimi bana en güzeli gibi geliyor convertible’lar bu yüzden en iyisi.Özelliklede favorim asus’un taichi’si kapağı kapat tablet kapağı aç pc üstelikte tabletteki gibi hdmi usb ve birçok girişten mahrum kalmak zorunda değilsin üstüne yüksek donanım ve pro windows çalıştırıyor bundan fazlası istenemez.Diğerleri çok garip geliyor ativ’lerde çıkar tak uğraşılmaz lego gibi alet iki parça ,sony vaio’lar desek sürgülü kapak kadar iğrenç bir fikir olamaz bizzat denedim kullanışsızlıkta birinciliğe oynar üstelik tablet ergonomisiyle alakası bile yok hem aşırı kalın hemde ağır olmuş ama taichi 1.3 cm sanırım ve ağırlığıda 850 gram gibi birşeydi bu hem pc hem tablet olan bir cihaz için gayet makul bir incelik ve ağırlık.Tek merak ettiğim o kapak inip taichi tablet olduğunda cihaz rt’mi çalıştırıyor yoksa rt’deki mobil uygulamalar’da win 8 pro’ya uyumlu mu ben klasik windows arayüzünde mobil uygulamaların çalışabileceğini sanmıyorum belki sadece cihaz tablet halindeyken mobil uygulamalar çalışıyordur kalan zamanında klasik bir pcdir cihaz.böyle bir cihaz kullanan varsa merakımı giderebilir mi ?

  8. ZİYARETÇİ 21.04.2013 21:54 “neden bir klavye ekrana menteşelerle tututurlmak zorunda?” sorusu oldu.* işte bu mantaliteyi hala anlamayan şirketler var malesef……………….Abicim sen dokunmatik ekranda klavyeyi sadece yazı yazmak için kullanıyorsun ama bir pcde klavye hem yazı yazmana hem kısayol tuşlarıyla bazı programları ve işlemleri yapmana hemde aynı zamanda oyun oynamana yarıyor w a s d yön tuşları ve mouse ile oyun oynamak hala dokunmatik ekranın kenarında bulunan butonlarla oynamaktan çok daha zevkli ve kolay tablette rahatlıkla fps oynayabildiğini iddia edemez kimse.Üstelik tableti oturuş pozisyonuna göre daha rahat görebilmek için standlı kılıflarla belli bir derecede yatay tuttuğunda o dokunmatik klavyede yazı yazmışsan bileklerinin ağrıdığını farketmişsindir sonuçta sandalyede otururken ve tablet masanın üzerindeyken tableti tam yatay pozisyonda göremezsin masanın üzerine eğilmen gerekir tablet mutlaka biraz eğik olmalı bu sefer yazı yazmanda sıkıntı çıkarıyor belki dersinki kucağıma alırım yazarım yada bir elimde tutar öbürüyle yazarım bunu iş yerlerinde çalışanlar nasıl yapacak ? Buradada klavyenin ayrı bir parça olması yine bir rahatlık kolaylık sağlıyor.Sadece menteşelerle tutturulan üzerinde tuşlar bulunan bir plastik parçası değil yani.Dokunmatik ekranlı bir bilgisayar sadece ergonomi sağlar ama hiçbir zaman gerçek bir pc olamaz eğer kafandaki cihaz tüm işlerini halletmek içinse dokunmatik tek giriş yöntemi olmamalıdır bu yüzden convertible ultrabook veya apple’ın üzerinde çalıştığı iddia edilen macbook air-ipad karışımı cihazı en uygun cihazdır çünkü dokunmatik tek başına sadece telefonlarda yeterli olabilir.

  9. ZİYARETÇİ 21.04.2013 21:55 tablet ne kadar genıslerse genıslesın bır laptop performansı vermez muhendıslık programları calıstıramaz en azından …ama bu ultrabook konseptı tabletlerı de bıtırebılır cunku cıkan yenı ultrabooklar dokunmatık ve yanında ıkısı bır arada ultrabooklar var …bu demek oluyor kı tabletler laptopların yerını alamadan degerını kaybedebılır …bana gore de intel attıgı bu adım dengelerı buyuk olcude degıstırecek …benden soylemesı tablet manyagı bırı olan bırı olarak soyluyorum sony vaıo duo11 ve acer aspıre s7-191 ı gordukten sonra ıpad olsun vız gelır :D………………….Abi vaio’nun neresini beğendin ya sürgülü sistem çok kötü olmuş üstelik çok kalın ve ağır bir pc ergonomi taşınabilirlik sıfır bence.Bende convertible fikrini aşırı derecede beğenenlerden biriyim ama bence bu işin en iyisini asus taichi’de başardı

  10. fikri bulan ive değildir ilk tablet bilgisayar bill gates tarafından 2002 yılında tanıtılmıştır apple bu fikri aldı ve daha ileriye götürdü iosu tablet boyutunda bir cihaz için uyumlu hale getirdi tasarım olarakta güzelleştirdi ve sundu

  11. İçerik üretmek için yüksek pc’lere sahip olma ihtiyacı ortadan kalkıyor cloud computing sayesinde internete bağlanan herhangi bir cihazdan çok uç seviye güce erişebilir noktaya geldik ve dahada gelişiyor masaüstü pc’ler tamamen ortadan kalkacak önümüzdeki 15 yıl içinde piyasada kalması mümkün değil çünkü çok basit bir cihazdan erişilebilen güçten lokal olarak daha düşük güç sunan bir platformun tutunmasının hiçbir yolu yok isterse terabaytlarca ram’i olsun cpu’su yüzlerce çekirdek olsun her zaman serverlar bir tık önde olacaktır microsoft surface gibi cihazlarla bu noktayı kendine hedef olarak görüyor.

  12. Pc kavrami olarak neye baktigina bagli neticede cep telefonum da 4 cekirdekli grafik setine sahip bir pc … sekli degisiyor sadece… gel gelelim oyun muhasebe vs gibi alanlarda ebedi olarak kalacaktir masaustu bilgisayar

  13. “Ellerindeki “yeni şey” notebooklardan çok daha iyiydi” demiş yazar ama netbook demek istiyordu sanırım.

  14. Pclerin dokunmaktiklerden daha avantajli oldugunu soyleyebilirim. Cunku dokunmaktik ekran tamiri daha zordur. Pc de ise fare bozulunca yenisi alinir ve sorun cozulur. Ve gunumuzde hatta gelecekte tablet pcler her ne kadar konsol kalitesinde oyunlari calistirabiliyor olsa dahi tam olarak pcnin yerini ve fiziksel tuslarin yerini tutamiyacaktir. Ayrica profesyonel uygulamalar en cok pc icin uretiliyor. Henuz bu gucte pc cikmadi. Zaten cikmaz da

  15. Bilgisayar mühendisi olarak söylüyorum (tüketici elektroniğine ait yeniliklerin tanıtıldığı bir sitede nedense herkes kendini otorite gibi hissettirmek için elinden geleni yapıyor sanki öyle yazınca daha çok kaile alındığını düşünüyor insanlar. Kendi fikirlerini insanlara dinletememekten kendi fikrine kimsenin değer vermeyeceğini düşünmekten duyduğu güvensizlikle. Senelerdir android kullanmış ve Iphone’a geçmiş biri olarak yazıyorum, telefon sektöründe çalışan biri olarak söylüyorum, bilişim sektörünün duayeni olarak konuşuyorum)
    Sonuç olarak ortada bir numara yok yorum yapılacak bir şey de yok tabletler pc nin yerini tutmayacaktır. Eee tutsa ne tutmasa ne işi olan alır işi olmayan evde internette takılan isterse almaz kim ne isterse onu alır zaten bu konuda bir karar vermeye gerek yok her iki ürünün de hedef kitlesi ayrı biri mobilite ve kişisel kullanım için kolaylık diğeri hızlı erişim, hızlı ve rahat çalışma imkanı sunuyor. Muhasebeci insan tablet kullanmaz sahada çalışan insanda pc ile uğraşmaz. Oyunlarsa tamamen kurgusal bir şey olduğu için bununla oynanır bununla oynanmaz denemez bir oyun çıkar dokunmatik için üretilmiştir kurgusu mükemmel ve sürükleyicidir trend olur diğer oyun geliştiricilerde bu firi benimser oyunlarda tablet popüler olur tamamen hayal gücü ile alakalı insanlar bahçede saklambaş oynarkende dokuz taş oynarkende tek kale maç yaparkende oyun oynamaktan zevk alıyordu half life varkende World of war craft oynarkende mutluydu arada bağlantı varmı yok. Birde otuz yaşını geçmiş biri olarak söyliyim toplum giderek takozlaşıyor. Bu yazıyı uzun buluyoruz nasıl bir gençlik olduk beş satır alt alta görünce okumaya çekinen kaçan bir yapımız var bu araştırmaktan korkan halinizle hangi konuda fikir sahibi olup yorum yapabiliyorsunuzki

  16. yazı güzel olmuş tablet dönemi telefonları etkilicegini düşünmüyorum ama laptop ve netbook gibi bilgisayarları etkilicegi kesin gibi ama masaüstülerini etkilemez çünkü onların yeri ayrı çok daha rahat işlerinizi yapabiliyorsunuz…

  17. daha multitasking yapamayan, 10 parmak kullanan ben gibilere yönelik bir şeyi olmayan tableti kim ne yapsın.
    Çocuklar ve çocuk ruhlular takılıyor işte oyun vs..

  18. Şu şekilde söyliyim tabletim ve akıllı telefonum marka vermiyorum harika ama laptop farklı 😀 inanın her çıkışın bir düşüşü vardır PC sektörü acayip hızlı bi şekilde kendini toparlıyacak inanın 😀

  19. Ya allah aşkına insanlar zaten PC’de ne yapıyorlardı ki? Eğlence sadece. Yüksek donanım isteyen harbi oyunların dışında kimsenin bir PC’ye ihtiyacı yok. Buna birde iş ihtiyacı ve mobil tarafta olmayan office, photoshop, autocad, MS Visual Studio vs yazılımları ekleyebiliriz. Yani yüksek performanslı oyun ve iş ihtiyacı dışında kimsenin PC’ye ihtiyacı yok. Saçma sapan facebook, twitter, whatsApp gibi içi boş ve sadece tüketmek amaçlı programlara saplanıp kalın siz. Ulan adamlar bunu siz hayatınızı buna adayın diye değil ihtiyacınız oldukça kullanın diye yaptılar. Bizim insanımız kredi alıyor telefon almak için. Alıyor sonra 1 yıl geçti yenisi çıktı diye onu almak için sırada bu sefer. Ya arkadaş manyak mısınız? Bu kadar geri zekalı bir tüketim çılgınlığı olur mu? Amaan ben zaten ne anlarım ki, anca eleştiririm. Bana ne ya kim ne isterse yapsın. Ben kullanmayacağım teknolojiye hele ki fahiş fiyattan satılanına kuruş vermem.

  20. Oyun oynayacaklar, sadece internet kullananlar, bir de video ve müzik izleyip dinleyenler sadece tablet ile yetinebilir.

    Bilgisayar başında çalışanlar ise PC kullanmaya devam edecekler. PC satışları düşebilir, zaten asıl anormal olan daha önceki çok abartılı PC satış rakamlarıydı. Ama hiç bir ürün PC’yi pazardan silemez en azından 30-40 sene.

  21. Bilgisayar mühendisi arkadaşım seninle meslektaş sayılırız. Galiba sen Türkçe-Edebiyat derslerini ekmişsin be panpa :)) Neredeyse bir tane noktalama işareti yok yahu :))

  22. ZİYARETÇİ 21.04.2013 21:54 “neden bir klavye ekrana menteşelerle tututurlmak zorunda?” sorusu oldu.* işte bu mantaliteyi hala anlamayan şirketler var malesef.

    cevap:arkadasım tabletle (mesela ıpad) bir makale yaz bakayım ne derece zorluklar cekıyorsun kendın gor .bunun ıcın manuel klavye hıcbır zaman ortadan kalkmaz bence hele 10 parmak yazanlar hıc mı hıc ıstemez ekrana dokunarak yazmayı 🙂

  23. Fikrimi paylaşıyorum,
    Pc olayı artık tarih olacak. Sadece ekran teknolojisi kullanılacak
    Cebimizde taşıdığımız her telefon bir Pc haline gelecek.
    İş amaçlı kullanmak için sadece bir klavye ve fare takmamız gerekecek. Yani bilgisayarınızın kasasını yanınızda taşıdığınızı düşünün, bütün gün çalışıyorsunuz. Çıkarken de kasanızı yanınıza alıyorsunuz yani telefonunuzu. Görüntü aktarımı kablosuz olacak ki Toshiba kullanıyor wi-di adı altında.
    Örnek.: akşam eve geldiniz çalıştınız yoruldunuz amcak acilen karmaşık bir excel üzerinde hesaplamalar ve sağlamalar yapmanı gerek yan odaya geçtiniz ekranınızı açtınız. Telefonunuzu masaya koydunuz tüm bağlantılar otomatik gerçekleşti. Telefonunuzda ki dosya üzerinde işlerinizi bitirdiniz ve masadan aldınız. Çıkarken monitörün ekranını kapamayı unutmayın.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version