Reklam

Tablette iOS-Android Rekabeti

21
Reklam

Belki sonda söylememiz gereken şeyi başta söylüyor olacağız ama tablet cephesinde iPad‘in ezici bir üstünlüğü var ve bunun kısa vadede değişeceğini beklemek de mantıksız.

Sektördeki farklı kişilerin de ifade ettiği gibi “tablet pazarından söz etmek mümkün değil. iPad pazarından söz edilebilir.” Gerçekten de 2010 yılında piyasaya sürüldüğünden birçok kişi “bu cihaz çok güzel ama ne işe yarar ki?” dediği iPad, uygulama desteği ve kolay kullanımı ile birçok kişi için vazgeçilmez cihazlardan biri oldu. Ayrıca cihazı tek bir şarjla 10 saat kadar kullanabiliyor olmak önemli bir artıydı.

Reklam

Konuyu derinlemesine ele almadan önce tabletler hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor: Tabletler insanlık tarihi kadar eski yardımcılarımızdı. İlk yazı ve belgeler hep tabletler üzerine kazındı.

Teknolojik tabletlerin hayatımıza girmesi ise 1980’li yıllarda oldu. Aslında çalışmalar çok daha önce başlamıştı (tabletlerin atası 1968 yılında tasarlanan Dynabook kabul edilir) ama ticari örneklerin kullanıma sunulması 80’li yıllarda oldu.

2010 yılına kadar geniş kitlelere ulaşan ve milyonlarca adet satan bir tablet olmadı. Ancak Apple iPad ile bu dengeyi değiştirdi. Ardından 2011 yılında iPad2’yi piyasaya süren firma sektördeki konumunu iyice sağlamlaştırdı.

{pagebreak::2}

Google da boş durmadı

Elbette bunlar olurken Google cephesinde de çalışmalar devam ediyordu. Apple ile aynı dönemde (2007) telefon pazarına giren Google, rakibinden farklı olarak donanım işine el atmadı. Bunun yerine Microsoft taktiği uygulayarak yazılımını üreticilere bedava sundu. Bu bir anda Android adını verdiği işletim sistemini kullanan onlarca telefonun üretilmesine sebep oldu.

Buradaki ivmeyi tablete de taşımak isteyen firma aynı işletim sisteminin tabletlerde de kullanılabileceğini açıkladı. Firmalar da birbiri ardına Android’li tabletler üretmeye başladılar. Ancak ortada bir sorun vardı: Tabletler iyiydi güzeldi, hatta bazıları donanımsal olarak iPad’den bile daha iyiydi. Ama uygulama anlamında iPad’in yanına bile yaklaşamıyorlardı. İşletim sistemine odaklanan Google, uygulama ekosistemini ihmal ettiğinden tablet tarafında yok denecek kadar az sayıda uygulama üretilmişti.

Bu da cihazların verimli kullanılmalarının önündeki en büyük engel oldu. Ayrıca iPad’deki teknik özellikler bir tane idi ve uygulama üreticileri sadece bir cihaza göre yazılım üretiyorlardı. Android cephesinde ise (telefonda olduğu gibi ) 7, 8, 8.9 ve 10 inç gibi farklı boyutlar vardı. İşletim sistemi ise bu farklı boyutları desteklemediğinden uygulama üretmek deveye hendek atlatmaktan daha zordu.

Her ne kadar Android ocak ayının başından itibaren piyasaya sürdüğü 4. sürümünde tablet/telefon ve ekran boyutu ayrımını ortadan kaldırdığını açıklasa da bunun pratikte nasıl olacağını görmeden yorum yapmak zor. Ayrıca her üreticinin eski cihazlara Android 4.0 yükletmek konusunda çok hevesli olmadığını da belirteyim.

{pagebreak::3}

Tablette galip kim?

Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün: Elbette iPad. Kullanım kolaylığı, uygulama zenginliği, varolan uygulamaların içinde yerel seçeneklerin de fazlasıyla bulunması ve uygulama satın alabilme imkanı (Android Market’ten Türkiye’de iseniz yazılım satın alamıyorsunuz) gibi sebepler iPad’i zirveye taşıyor. Zaten satış rakamları da bunu gösteriyor: iPad bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 40 milyon adet sattı.

Elbette iPad’in bu zirve yolculuğu ne kadar sürecek bilinmez. Ancak Android tarafında ciddi hazırlıklar olduğunu da belirtelim. Ayrıca Windows 8 ile tablet pazarına da göz kırpan Microsoft da bu yıl rekabete dahil olacak. Ancak onun etkisinin önümüzdeki yıldan itibaren gözleneceğini söylersek çok yanılmış olmayız.

Ne olursa olsun tablet cihazların basitçe internete girmek, e-postaları kontrol etmek, film izlemek ve fotoğraflara bakmak gibi işlemler için pratik, hızlı ve kolay olduğunu söylemek mümkün. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı tabletlerin önümüzdeki yıllarda daha da popüler hale geleceğine kesin gözle bakılıyor.

:: Sizce en iyi tablet işletim sistemi hangisi?

 

 

21 Yorum

  1. androdi yarışa biraz geç girdi. fakat google android 4.0 ile büyük bir atılım yaptı. cep telefonlarında olduğu gibi tablet pazarındada google gerilerden gerip 2 boy fark atacaktır

  2. tablet olsun cep telefonu olsun. android kraldır.. uygulama eksiği de olsa, android bir tablette herşeyi yapabilirsiniz. bu yazıda android tableti çok kötü yansıtmışlar. taraflı yazı..

  3. SDN deki bu apple hayranlığını bi türlü çözemedim.
    Gerçekten o kadar taraflı yazılar yazılıyorki Android kocaman bir HİÇ ama Apple DEVASA bir üretici. Yazıyı okuyan sadece bunu anlar.
    Çünkü tüm içerikler böyle lanse ediliyor. Küçük puntolarla da android gelişiyor havası veriliyor.

  4. Android 2 sürümleri tabletler için özelleştirilmiş değildi, ancak 3.0 ile başlayan ve 4.0 ile gelişen Android işletim sistemi pazarda büyük atılım yapacaktır, hele ki Nvidia Tegra 3 de ki DirectTouch mimarisini gördükten sonra heyecanlanmamak elde değil.

  5. bu devasa üreticler sistem yöneticilerini de hatırlayıp.
    Bu adamların herkesten daha çok mobil olmaları gerektiğini hatırlayıp
    Bu mobilite durumunuda RDP yapmak olduğunu farkederek. Mouse desteği getirseler. Şunadakinden daha çok pazar elde edebileceklerini görmelerini isterdim.
    Üstelik bu adamların iş için bu zorunluluğa sahip olduğunuda görmelerini çok isterim açıkcası.

  6. şimdi ben apple’ı iyileyen, android’i kötüleyen bir taraf göremiyorum yazılarda. apple ipad tüm özellikleri aynı demiş, doğru. uygulama bol demiş doğru. android tabletler ipadden iyi ama uygulama eksiği var demiş doğru. çeşit çeşit android tabletler var demiş doğru. kısa vadede ipad lider demiş bu da doğru. ama google ciddi hazırlıklar içinde, uzun vadede ipad’i geçebilir demiş yine doğru……………….
    ne yani size göre bu mudur taraflı yazı? ama örneğin şöyle bi yazı olsaydı kesinlikle tarafsız olurdu değil mi?:::
    “ipad her ne kadar lider olsa da android bir gün onu geçecektir. ipadde uygulama çok da olsa hepsini cihazınıza kuramayacağınızdan android tercih edilebilir. ipade uygulama geliştiriciler yöneliyorsa siz de androide yönelin, uygulama geliştirin. vs. vs. vs.” . . . .
    deseydi sizin için tarafsız bir yazı olurdu. symbian’a söken ayaklarınız apple’a sökmez.

  7. Tarafli yazi,
    Android ile Ipad kıyaslanmis, Ipadin daha iyi oldugu ilan edilmiş .
    Ancak neye gore iyi ? Yazara gore satis rakamlarina gore iyi.
    Peki kullanim olarak , yazilimsal ve teknik ustunluk olarak degerlendirilmemis. Ben Yazardan misli misli daha çok bu işten anlayan biri olarak belirteyim ki ;Android yazilimsal olarak Ipad’in çok otesindedir. Kullanim kolayligi olarakda daha iyidir. Donanim olarakda en iyi Android tabletler Ipad den cok daha ustundur.
    Eger bu işlerden çok anlamayan ama bir tablet almak isteyen biriyseniz, lutfen boyle taraflı yazilari dikkate almayiniz.

    Uygulama sayisinin coklugu degil ucretsiz uygulama sayısı daha onemli degilmidir? Ayrica Ipad in teknik olarak eksiklikleri oldugu icin Android deki kadar gelismis yazilimlari yoktur. Unutmayin ki yenilikci uygulamalar once Android’e gelir ardindan Iphone a gelir.

    Bir başka okur, android’i kotuleyen bir taraf goremiyorum bu yazida demiş, ancak Ipad’in kesin olarak galip olduğu ilan edilmiş. Ben ise ömrümü bu işlere vermiş biri olarak diyorum ki donanim ve yazilimsal olarak kesin galip Android’dır. Satis rakamlari ilede yakında galip olacaktir.
    Yazarin cikarini tam olarak bilemesemde bu yazinin taraflı oldugunu bilmenizi isterim.

  8. Bazı SDN okurları harbi kafadan sallıyor. Dell’in CEO’su bile ‘tablet pazarı yoktur, iPad pazarı vardır” diyor. Adamlar bir yılda 15 milyon iPad satıyorlar. Peki Android’li rakipler kaç satıyor? Android fanlığı yapmayın kardeşim. Kişisel olarak sevebilirsiniz tamam. Ama rakamlara göre bakarsak iPad ezip geçiyor. Yazar da buna göre kaleme almış yazısını.

    İşkembeden sallamadan önce bakın bakalım kaç tane yerel Android tablet uygulaması var. Bir de iPad’e bakın kaç tane yerel (yani Türkiye ile ilgili ve Türkçe) uygulama var. Ondan sonra sallayın bebeler.

  9. Android fanlığı yapmak için yorum yapmıyoruz. Fakat iPhone veya iPad tamamen ismi olduğu için o kadar çok satıyor. Peki bundan birkaç yıl önce Nokia symbian ile satış rekorları kırdı. O N95 gibi takoz bir telefonla milyonlar sattı. Çok satmak en iyi olmak mıdır? Ben bir süre iPhone kullandım. Şu an HTC Sensation ile Android kullanıyorum. iPhone için verdiğim paraya acıdım. Konu sadece marka çılgınlığı. Oysaki bu biz karşılaştırmalarda çok satanla ilgilenmemeliyiz…

  10. Yıllarca Windows Mobile kullanıp hakkında yazan ben bu gün Android kullanıyorsam yazık evet tableti hayatımıza Apple soktu sayılır ama ios halen gözümde gereksiz süslü boş yazılımılar yığını

  11. Mesele sadece çok satması değil SDN okuru. Hem Androidli tablet hem de iPad kullanan biri olarak yorum yapıyorum ben. Android bu konuda çok geriden geliyor. Ha telefon desen Android derim. Hatta telefonda Android kullanıyorum. Ama tablette iOS’tur. Aksini iddia eden ya konuyu bilmiyordur, ya dünyadan haberi yoktur ya da art niyetlidir. En azından şimdilik bu böyle.

  12. ooo bizim civciler yine ötmeye basladi,
    ya arkadasim…nedir sizin derdiniz.ya siz zanediyormusunuz ki firmalar rekabetten cekilecek…
    adamlar bos durmuyor.samsung htc apple olsun.her yil yenisi ekleniyor.donanimlar gücleniyor.
    haberi hazirlayan mod,beni hic ilgilendirmiyor,ister android tarafatari olsun ister ios tarftari.sonunda ben onun analizine göre almiyorum.burda tarafli tarafsiz tartisma yaratiyorsaniz oda sizlersiniz “üyecikler”…
    valla size kalsa silah zoruyla bize android cihazi aldiracaksiniz yaa.benim icin suan ipad iphone piyasanin en iyisi dir.ister geride olsun ister lider olsun…benim isimi görüyormu,o yeter bana.

  13. "iPad’in ezici üstünlüğü" tam anlamıyla "taraflı bir Apple fanatiği" görüşü yansıtıyor ve kabul etmek mümkün değil. Lütfen iPad’i değil, teknolojiyi övünüz. Kim neyi isterse onu alsın, kullansın.
    1- Üstünlük kriterlerini "çok satma" noktasına çekerseniz "teknoloji özürlü bir değerlendirme" derim.
    2- "Uygulama sayısı bir üstünlük sebebidir" derseniz "bunu iPad’in bir üstünlüğü olarak değil, yazılımcıların zoraki yönelişi" derim.
    3- "Kullanım kolaylığı" gibi saçma bir ifadeyi duymamış olmak isterdim. Ne kadar subjektif bir ifade bu böyle? Konu iPad kullanımı ama iPad uygulamalarından bahsediyorsunuz. Aynı yazılımcı Android versiyonunu yazınca kimse sesini çıkarmıyor ama!
    4- iPad dediğin hala bir bilgisayara ve iTunes gibi bir yazılıma muhtaç değil mi? Gerekçe "güvenlik" deniyor.
    5- Diğer Apple ürünleri gibi iPad Flash desteği olmamasına ne dersiniz? Flash, aptal animasyonların yapıldığı bir uygulama değil, başarılı ve çok geniş kullanım alanlı bir platformdur. Apple, cihaz ve yazılım tekeli olmak için ipleri elinden bırakmak istemiyor, hepsi bu…
    6- Andriod ile birçok üretici firmanın birçok farklı ürün geliştirmesi mümkün oldu. Farklı boyutlardaki bu cihazlar kullanıcı olarak bizlere birçok seçenek sunarken iPad, tek boyutuyla "al, sadece bunu kullan!!!" diyor sanki.
    7- Tegra 3 ile ortalık sallanacak ama iPad 3 gelince illa ki donanımsal artılarla gelecek. Zaten rekabetin de özü bu değil mi? Bütün bunlar son kullanıcının faydasına olan şeylerdir.
    8- Apple iPad 3 için 7, 9 ve 10"lik 3 farklı boyut çıkarabilecek kmi acaba? İsteyen farklı kullanım şekilleri için farklı cihaz kullanabilse mesela?

    "Farklılıkları desteklemek, yeniliklere açık olmak" bir kenarda dursun, "tekel sözcülüğü, Apple taraftarlığı, iPad fanatikliği" yapmak, bu siteye hiç yakışmıyor bence.

  14. Ben katılmıyorum bu iPad’in üstünlüğü konusuna. Android cihazlardan tek artısı yazılım desteği bence ama özellik olarak Samsung Galaxy Note 10.1 ve HTC Flyer gibi tabletler daha iyi. Birkere kalem olayı iki üründe de süper. HTC şimdi 10 inç bir tablette çıkartacak muhtemelen. Ondan sonra rekabet bence HTC-Samsung arasında geçer. Yazılım olayına gelince. Google bu konuda çok ciddi planlar yapıyor. Yakın zamanda Android cihazların bu derdi de son bulacak gibi..

  15. adura lafim sana:
    ipad2 de itunes zorunlulugu yok. bilmeden atma
    9 ve 10″ arasindaki 1″lik kucucuk fark icin 2 ayri urun cikarip kafa karistirmak sacmaliktan baska birsey degildir. 7 ve 11 desen hadi tamam.
    apple fanatigi degilim ama sorunsuz tablet deneyimini ipad2 den baska bir cihaz veremedigi icin apple kullaniyorum ve yazi gercekleri yansitiyor her ne kadar zoruna gitsede..

  16. it ürür kervan yürür. rakamlar ortada istatistikler ortada pazar payları ortada. google fanboyluğu yapmanın alemi yok. taraflı yazı diyen arkadaşlar bi zahmet şu yazıda yalan/yanlış bi cümle bize de göstersin de şu anki komik durumunuzdan kurtulun. google belki gelecek vaadedebilir ama şu an için apple ipad karşısında kocaman bir hiç (laf ebeliği yapacağınıza aksini ispatlayın)

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version