Muhtemelen bu yazıyı bir bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar üzerinden okuyorsunuz (başka ihtimal var mı diye sormayın Akıllı TV uygulamamız da var). 15 günde bir yayınlanan SDN Teknosa Magazin dergimizin Android ve web sürümleri olsa da asıl okuyucu kitlemiz iOS yüklü cihazlarda bulunuyor. iPad piyasaya çıkalı 2 yılı aşmasına rağmen hala ciddi bir rakibinin olmaması da ilginç.

Bunun en önemli sebebi ise rakiplerin ağırlıklı olarak donanıma önem vermeleri. halen piyasada satılmakta olan rakip tabletler içinde iPad‘den çok daha güçlü ürünler var. Ancak iPad‘in hala yüzde 80’lere varan pazar payına sahip olmasının altında yatan şey güçlü donanım değil.

Uygulama zenginliği avantaj

Apple‘ın kurduğu uygulama ekosistemi iPad‘in en güçlü yanlarından biri. Çünkü bir tablet bilgisayar satın aldığınızda onu verimli kullanmanın anahtarı uygulamalardan geçiyor. Eğer kullanıcıya uygulama zenginliği, kalitesi ve yerel uygulama seçenekleri sunamazsanız 38 çekirdekli işlemciye sahip tablet yapsanız da bir şey farketmiyor.

Bunu iyi başaran Apple hem uygulama zenginliği hem stabilizasyon hem de yerelleşme anlamında ciddi adımlar attı. Zaten pazar payının bu kadar yüksek olmasının sebebi de bu adımlar. Android cephesinde ise halen bir standardizasyon yok. Farklı çözünürlük, farklı donanım gücü ve farklı konfigürasyonlar bizim gibi yayıncıları bu alana yatırım yapmaktan alı koyuyor.

Yerelleşme konusunda ise Android, iPad‘in çok daha gerisinde. Bu anlamda Google‘ın çok daha fazla yol alması gerekiyor.

Microsoft ne yapacak?

Bu ayın sonunda dünya ile aynı anda piyasaya sürülmesi beklenen Windows 8 işletim sistemi ile beraber tabletlerde de yeni bir dönem başlıyor. iPad ya da Android‘den farklı olarak Windows 8 işletim sistemli tabletler aynen PC’lerde olduğu gibi masaüstü ile birlikte kullanılabiliyor. Bu da PC’deki uygulamaların aynen tablette de çalışması anlamına geliyor.

Tabletleri bu şekilde kullanmak ne kadar mantıklı bilemem. Benim çok işime yaradığı kesin ancak günlük kullanım için çok gerekli olduğunu da düşünmüyorum. Zaten böyle bir ihtiyacı olan kullanıcılar dizüstü bilgisayar alıyor.

Uygulama konusunun önemini bilen Microsoft bu alana ciddi yatırımlar yapıyor. Hem dünyada hem Türkiye‘de uygulama geliştiricilere önem veren şirket Türkiye’de Açık Akademi ismini verdiği online uygulama eğitim servisini de devreye aldı. Kısa bir süre sonra bu servisin mevyelerini de almaya başlayacağız.

Bakalım Windows 8 bu alanda ne gibi hareketlilik sağlayacak. Merakla bekliyoruz.

:: Tablet bilgisayar kullanıyor musunuz?