Sumitomo Forestry isimli Japon şirketi ve Kyoto Üniversitesi, 2023 yılına kadar dünyanın ahşaptan yapılmış ilk uydularını geliştirmek için güçlerini birleştirdiklerini açıkladı. Böylelikle dünya yörüngesindeki uzay mekiği atıklarının yarattığı tehlikenin tahta uydu sistemi ile yok olması hedefleniyor.
Çin’in kuracağı uzay istasyonunun tarihi belli oldu
Tahta uydu projesi uzay kirliliğinin çözümü olacak
Kyoto Üniversitesi, uzay boşluğundaki çöplerinin azaltılması amacıyla 2023 yılına kadar yörüngeye gönderilecek ahşap uydular geliştirmek için bir ormancılık şirketiyle anlaştı.. Kyoto Üniversitesi profesörü ve Japon astronot Takao Doi, BBC’ye yaptığı açıklamada, tahta bir uydunun avantajının yörüngeden düşmesi ve yeniden girişte yanması durumunda, metal uydulara kıyasla daha az zararlı parçacık yayması olacağını söyledi. Doi ayrıca, “Dünya atmosferine yeniden giren uyduların yanması ve üst atmosferde yıllarca yüzecek metal parçaları oluşturmaları gerçeğiyle çok ilgileniyoruz” dedi.
Uzay enkazlarıyla ilgili konuşan Uzay Standartları ve İnovasyon Merkezi direktörü Daniel Oltrogge, “Uzay enkazları giderek endişe verici hale geliyor. 1 ila 10 metrik ton arasında değişen iki büyük uzay enkazı nesnesinin çarpışması en büyük çevresel riski oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Oltrogge ayrıca, tahminler farklılık gösterse de CSSI’nin yörüngede bir santimetreden daha büyük yaklaşık 760.000 nesne olduğuna inandığını söyledi.
Güzel haber