İnternette gezinmek için elimiz kolumuz, hatta gözlerimiz olarak nitelendirebileceğimiz internet tarayıcıları, rekabet konusunda durmak nedir bilmiyor. Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari gibi popüler tarayıcılar arasında yaşanan rekabette son durum, ilerisi için işlerin daha da kızışacağının bir göstergesi olarak gösterilebilir.

 


Mayıs ve Haziran 2010 pazar payı farkları

Geçtiğimiz günlerde Internet Explorer’ın, sürpriz bir şekilde 2010 Haziran’da pazar payını artırdığını sizlere yazmıştık. Firefox bu dönem içerisinde pazar payını korumuş olsa da, genel yıl itibariyle hafif bir düşme yaşadı. Pazar payını %0.57 artıran Internet Explorer karşısında Firefox, %25 pazar payından %24’e geriledi.

HitsLink adlı internet tarayıcısı pazar araştırma firmasının yayınladığı verilere göre Google’ın fırlama internet tarayıcısı Chrome ise, %28.5 ile Safari‘nin hemen üstüne demir attı ve üçüncülüğe iyiden iyiye alıştı. Son dönemde ise Chrome, tam %2.8’lik bir artış yaşadı.

{pagebreak::Chrome, Firefox ve Opera}

Chrome, Firefox ve Opera

Bir Google çalışanının açıklamasına göre firma, Chrome içine gömeceği bir web uygulamaları platformu üzerinde çalışıyor. Bu uygulamalar son kullanıcı için hazır hale geldiğinde ise Google, Chrome’un pazar payını bir hayli yukarılara taşımayı amaçlıyor.

 

Mozilla kanadında ise aslında işler iyi gidiyor. Firefox için geliştirilen eklentilerin indirilme sayısı, bugün itibariyle 2 milyarı geçmiş durumda. Üstelik geçen yılki bu dönem içerisindeki pazar payı ile 2010 itibariyle elde edilen pazar payı arasında pozitif yönde fark var.

 


Firefox 4’ün beklenen teması bu şekilde olacak

 

Özellikle Firefox 4‘ün ilk betasının yayınlanmasıyla birlikte Mozilla yetkilileri, tarayıcıya olan ilginin artacağını ve pazar paylarını da artıracağını düşünüyor. Opera ise 10.6 versiyonuyla henüz karşımıza çıktı ve pazar payı konusunda biraz sıkıntı yaşıyor. 10.6 ile birlikte gelen WebM ve daha hızlı Javascript desteği, Opera geliştiricilerinin en önemli kozlarını oluşturuyor.

:: Sizce 2010 sonuna kadar sayılarda önemli değişiklikler olur mu?